• BIST 10895.25
  • Altın 2507.506
  • Dolar 32.2119
  • Euro 34.9305
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 21 °C

Bolu'da turizm konuşuluyor

Bolu'da turizm konuşuluyor
Acenteler, turizmin olmazsa olmaz halkalarındandır. Turizmin önemli halkasını, uzmanı olan Bienal Turizmin sahibi Mustafa Benli ile görüştük.
DERYA ÖZTÜRK

BOLU- 30 yıl öncenin gazetelerini açıp baktığınızda Bolu'da hala çözüme kavuşmayan en önemli konulardan birinin turizm olduğunu görürsünüz. 30 yıl önce de turizm konuşuluyordu, şimdi de. Peki neden Bolu turizm konusunda bir arpa boyu yol alamadı, neden çevre iller ya da ilçeler turizmde markalaşırken biz başaramadık. Mustafa Benli bunun açıklamasını “Biz sadece konuşuyoruz, ama iş icraata gelince kalıyoruz” diye yaptı.

Bolu'nun turizm potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bolu'nun senelerdir yırtmaya çalışıp da yırtamadığı fanus var, o fanusu kıramıyor. Bolu turizm şehri, Bolu'da birkaç marka var. Abant bir marka, Gölcük bir marka, Yedigöller bir marka, Göynük, Mudurnu marka olmaya aday. Kısır bir döngü içinde dönüyoruz, bu markaları pazarlayamıyoruz. Bolu'da turizm günübirlikten, hafta sonu turizminden ileri gidemiyor. Bu kalıcı yatırımın Bolu'da olmamasından kaynaklanıyor. Alt yapı çalışmalarını geniş zamana yayamazsanız bir yerde tıkanıyor. Bolu'da turizm yönelik tesisler var. Bu tesisler hafta içi boş, hafta sonu dolu. Bunu haftanın yedi gününe yayabilirsek, o zaman turizmden Bolu bir şeyler elde etmiş olur. Bolu, İstanbul Ankara'nın arka bahçesi. Örneğin İstanbul'da yaşıyorsunuz, hafta sonu ne yapalım diyor insanlar atlayalım Abant'a gidelim. Cumartesi, Pazar Abant'ta, Gölcük'te oturacak yer bulamazsınız. Hafta içi bakın bomboş. Burayı turistik bir destinasyon haline getirmek yeterli değil, hizmet kalitesi ve turizmin kente katkısı konusunda bilinçlendirilmeye ihtiyaç var. Bunları sağlayamazsak, küçük günübirlikler ve ekoturizm dışında çok büyük beklentiler içinde olmak hayalperestlik olur.



Hafta içi insanları çekmek için çözüm öneriniz var mı?

Çalışan insanları bir kere hafta içi buraya çekemezsiniz. Son zamanlarda emekli kesimde hareketlilik var. Emeklileri hafta içinde Bolu'ya, Mudurnu'ya, Göynük'e doğaya, kaplıcaya sağlık turizmine çekebilirsek Bolu yavaş yavaş hafta içini doldurmaya başlar. Bolu için kesin çözüm yok. Bolu'da yelpaze çok geniş; spor turizmi, sağlık turizmi, kültür turizmi var. Biz bunları bir türlü insanlara lanse edemiyoruz. İki türlü öneri getirilebilir. Birincisi kongre turizm merkezi haline getirebilinir. Hani Davos olmasını isteyenler var ya, onların söyleminden yola çıkarsak Bolu'yu kongreseminer merkezi yaparsak, bunun getiri ve götürüsü ne olur onları da tahlil etmek gerek. Davos olalım deyince hemen olunmuyor. Alt yapı çalışmaları olmadan bu tür düşüncelere sahip olmak hayalcilikten öteye gitmez. İkinci olarak ekoturizm dediğimiz spesifik turizm çeşitlerine yönelinebilinir. Az ancak daha nitelikli turistle kentlerin oğlan yapısına dış etkiyi minimize ederek sokmak, yani turistin daha çok gözlemci olduğu turizm çeşitlerini geliştirmek. Bunun için de elbette doğal güzellikleri en iyi şekilde korumak ve reklamını yaparak bu bölgelere turisti çekmek için ciddi çalışmalar yapmak gerekiyor. Abant, Yedigöller gibi yerlerde yapılaşmaya izin vermeden, ulaşımı kolaylaştırarak bu bölgeler ekoturizme kazandırılabilir.



Bolu'nun bir turizm politikası yok diyebilir miyiz?

Şuan biz günü geçiriyoruz. Zaman zaman toplantılar oluyor, turizmle ilgili neler yapabiliriz diye ama biz hep toplantı yapıyoruz. İlginçtir yine bir gün turizm konulu toplantıda bir daire müdürü “Biliyor musunuz geçenlerde otuz yıl önceki Bolu'nun yerel gazetesi elime geçti, aynen şu başlık vardı: Bolu turizmde nereye gidebilir, ne yapabiliriz?”. Şu anki konuların aynısı otuz yıldan beri konuşuluyor. Biz demek ki sadece konuşuyoruz. Sadece konuşmakla yetiniyoruz, bir altyapı çalışması yapmıyoruz. Ferdi olarak insanlar bir şeyler yapmaya çalışıyor. Devletin desteği olmadan bir yere varamıyorsun. Bir yere geliyorsun ama tıkanıp kalıyorsun.

Teşvik yapılmıyor mu?

Bolu bu konuda şansız illerden bir tanesi. Bolu'ya bu güne kadar teşvik konusunda bir şey gelmiş değil. Bolu teşvik konusunun da dışında, teşvik edilen illerden Düzce, Bartın, Safranbolu var. Çevremizde teşvik edilen iller var. Aralarında Bolu yok, bu bizim için içler acısı bir durum.



Operatör olarak bu konuda sorun yaşıyor musunuz?

Biz burada turizmle ilgilenen, turizme hizmet eden zincirin bir halkasıyız. Zincirin diğer halkalarındaki sorunlar size de yansıyor. Son zamanlarda Bolu'ya gelen turistler de değişmeye başladı. Abant yazın kendini Arap turistle kurtarmaya çalışıyor. Biz de Arap turiste hizmet ediyoruz. Arap pazarına hizmet eden operatörüm. Arap misafirlerimizi ağırlıyorum burada, bu bir iki aylık bir dönem. Ramazan başladığı zaman Abant'ta ki Arap turist gidiyor. Ondan sonra tekrar arayış içersine giriyorsun, devamlılığı yok.

Yerli turisti çekmek için ne yapılabilir? Turizm on iki aya nasıl çekilebilir?

Eskiden operatörlerin Doğu'ya, Anadolu'ya, Karadeniz'e, Kapadokya'ya giden İstanbul kalkışlı turları bir gece Bolu'da mola verirdi. Bu son zamanlarda kalktı çünkü Bolu'da otel fiyatları yüksek, bizde bir oda 80–90 Lira. Safranbolu'daki oteller bu hizmeti ben vereyim size diyor, bir oda 50–60 Lira o zamanda operatör Bolu'da konaklatacağı misafirleri Safranbolu'da konaklatıyor. Bu yüzden Bolu'ya tur otobüsü girmez. Bolu turizmin göbeğinde bir şehir fakat turizmin nimetlerinden yeterince yararlanamıyoruz. Bolu'ya günü birlik misafir geliyor. Mesire yerlerinden yararlanıyor, Bolu'ya pisliğini bırakıp gidiyor. Bolu'nun içinde çok güzel gezinecek görülecek yerler var. Örneğin Bolu'nun müzesi çok güzel görülmeye değer. Bolu'nun yerlisinden kaç kişi Bolu'nun müzesini dolaşmıştır merak ediyorum.

Bolu'ya gelmek isteyen turistlerin sizden özel talepleri oluyor mu?

Biz talebe göre program uyguluyoruz. Jolly Tur'un bölgedeki bütün altyapı hizmetlerini ekibimle birlikte ben yapıyorum. Diğer kültür turlarına giden misafirlerimiz gidişte ya da dönüşte Bolu'ya uğruyorlar. Yedigöller'de, Gölcük'te, Abant'ta barbekü hizmeti veriyorum. Otellerde grup olarak kalan misafirlerimiz Bolu'yu dolaşmak istiyorlar. Müze Müdürümüz de bu konuda bize çok yardımcı oluyor. Misafirlerimizle kendisi birebir ilgileniyor. Bolu'da gezilecek görülecek tarihi yer çok var. Taşhan var, camilerimiz var. Yerel rehberlerimiz var. Rehberlerimiz eşliğinde gerçekten gezdiklerinde insanlar memnun kalıyor. Bolu dışında Göynük, Mudurnu, Gölcük var. Gölcük son zamanlarda sıkıntılı ben Gölcüğün bu durumuna çok üzülüyorum. Dünyanın bildiği Gölcük'e biz sahip çıkamıyoruz. Gölcük değerimizi pislik içinde yavaş yavaş kaybediyoruz.

Hangi ülkelerden geliyor turistler?

Hollanda, İngiltere, Orta Avrupa'dan gelen var. Grup olarak Avrupa Birliği projeleri kapsamında gelenler var. Gelen gruplarımıza Bolu'yu tanıtıyoruz.

Acente olarak siz hangi ülkelere çalışmalar yapıyorsunuz?

Bolu'dan çıkışlı dünyanın her yerine çalışma yapıyoruz. Avrupa ve Uzak Doğu daha çok tercih ediliyor. Müşteri geldi, örneğin “Özel bir yer istiyorum” dedi. Onlara o şekilde yardımcı oluyoruz. Biz Jolly Tur'un bölge acentesiyiz. Aynı zamanda Amerikan kaynaklı iki büyük operatörün bölge acenteliğini de yapıyoruz. Bizim sistemimize dünyada bağlı 95 bin otel var. On dakikalık görüşme sonrası müşterinin eline bohçasını verip istediği yere gönderiyoruz.

Çok değişik yerlere gitmek isteyenler oluyor mu?

Oluyor tabii, geçen Grönland'a iki kişiyi gönderdik. Genelde okyanus adalarına gönderiyoruz. Hint okyanusunda birkaç tane ada var. Dünyanın cenneti gibi lanse edilen birkaç tane ada var. Beyler hanımlarına sürpriz yapıyorlar. Eskiden insanlar tatilde Akdeniz'e gitmeyi düşünüyordu. Bu sene insanımız yavaş yavaş yurtdışında tatil yapmaya başladı. Bu sene Barselona'da deniz kıyısında tatilini geçirmek isteyen bir kaç ailemiz oldu. Yunan adalarına gidenler oluyor. İnsanımız Türkiye'nin dışına da çıkmaya başladı. Fiyatları da o kadar fazla değil, ha Antalya'da tatil yapmışsınız ha Barselona'da tatil yapmışsınız. Bazı dönemlerde hatta daha da ucuza geliyor. Paket program öneriyoruz. Karşı tarafın talebi neyse biz onu yerine getirmeyi çalışıyoruz.

Acenteyi insanlar nasıl görüyor?

Bolu'da insanlar acenteyi otobüs acentesi olarak görüyorlar. Okullara, kamu kuruluşlarına hizmet veriyoruz. Vatandaşlar telefon açıyor bize bir otobüs lazım diyor. Grup olup bir yerlere gideceğiz diyor. İnsanlar seyahat acentesinin kapsamını bilmiyorlar. Yavaş yavaş onu öğretmeye başladık, ilk önce işin alfabesinden başladık. Bizim alt yapımızda sadece tatil yok Organizasyonlar, uçak bilet satışları, vize işlemleri, şirketlere gerekli bayii toplantıları var. Turizm acentesinin yapması gereken neyse bütün hizmetler altyapımızda var. Profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Bizim için en önemli şey müşterilerimizin mutlu dönmesi. Bunu da kaliteli hizmet anlayışı ile sağlıyoruz.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.