• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Danıştay, TÜRSAB Yönetmeliğini hukuka aykırı bularak iptal etti

Danıştay, TÜRSAB Yönetmeliğini hukuka aykırı bularak iptal etti
Danıştay 8’ci Dairesi “Seyahat Acenteleri Birliği Yönetmeliği hakkında 15 seyahat acentesinin açtığı davada yönetmeliğin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline karar verdi.

İSTANBUL- Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB’ın 2018 yılında uygulamaya koyduğu “Seyahat Acenteleri Birliği Yönetmeliği hakkında 15 seyahat acentesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açtığı ve TÜRSAB’ın müdahil olarak katıldığı davada Danıştay 8’ci Dairesi yönetmeliğin dava konusu maddelerinin iptaline karar verdi. Buna göre TÜRSAB’ın uyguladığı disiplin cezaları ve aidat hükümleri ortadan kalkıyor.
Danıştay özetle 1618 Sayılı TÜRSAB Kanunu dururken TÜRSAB yönetiminin Anayasaya aykırı bir şekilde kendisini 'kanun koyucu" yerine koyarak,TÜRSAB Kanunu'nu değiştirme amacıyla Seyahat Acenteleri Birliği Yönetmeliği" düzenlemesinin hukuka aykırı olduğnu bildirdi. Bu nedenle TÜRSAB Kanunu'nun yeterli olduğu görüşüyle değiştirilen tüm maddeleri kapsayan yönetmeliği iptal etti.

danistay,-tursab-yonetmeligini-004.jpg
danistay,-tursab-yonetmeligini.jpg

UBSAD BAŞKANI NEBİL ÇELEBİ: HUKUK EKİBİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Uçak Bileti Satan seyahat Acenteleri Derneği-UBSAD Başkanı Nebil Çelebi “Yönetmeliğin Anayasaya aykırı olduğunu genel kurulda söylemiştik. Bizi dinlemediler ama adalet sonunda kararını verdi. Şimdi tüm disiplin cezaları ortadan kalktı ve ödenen aşırı aidetların geri ödenmesi gerekiyor. Biz bu kararın TÜRSAB’ın yasalara saygılı olmaya davet edildiğini düşünüyoruz. Anayasayaa göre kanun değiştirme yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talebi ve ilgili tüm Bakanlıkların onayı ile TBMM'ye sunulduktan sonra Cumhurbaşkanı imzasıyla gerçekleşiyor. Burada tüm bu kurumların "by-pass" edilmesiyle yetkisiz bir şekilde yeni bir kanun oluşturulmaya gayret edildiği anlaşılıyor. TÜRSAB’ın denetim ve disiplin organlarını meslek birliğimizi bu duruma düşürenler hakkında harekete geçmelerini istiyoruz Acentelerin hakkına sahip çıkma cesareti gösteren 15 acente yöneticisine şükrün borçluyuz. Birliğe bizler sahip çıkmazsak kim çıkacak. TÜRSAB Başkanı ve yönetim kuruluna kendilerini böylesine hatalara sürükleyen, acentelerin haklarını korumayı beceremeyen ve sürekli dava kaybettiren mevcut hukuk danışmalarını yeniden gözden geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Bir acente olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı hakkında dava açtığımız için üzüldük. Aslında bizi bu yola sevkeden ve acentelerin menfaatine çare üretmeyen, yönetmeliğin çıkmasına yol açan mevcut TÜRSAB yönetimi utanmalıdır ” dedi.

danistay,-tursab-yonetmeligini-001.jpg

TÜRSAB KENDİNİ ‘KANUNU KOYUCU’ YERİNE KOYAMAZ
Danıştay 8. Dairesi kararına göre Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB’ın Anayasaya aykırı olarak kendini “kanun koyucu” yerine koyarak “yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hükümler tesis edemez” görüşünü bildirerek TÜRSAB’ın “Seyahat Acenteleri Birliği Yönetmeliği’nin hukuki dayanağının ortadan kalkığına karar verdi.

danistay,-tursab-yonetmeligini-002.jpg

DİSİPLİN CEZALARI GEÇERSİZ
3 Haziran 2018 tarihinde 30440 sayılı resmi Gazete’de yayınlanan Seyahat Acenteleri Birliği Yönetmeliği’nin hukuka aykırı bulunduğu hakkındaki karara göre yönetmeliğe dayanarak TÜRSAB’ın üyelere karşı uyguladığı disiplin cezaları, artırılan aidatların seyehat acentesinin merkezi ve şubesi için aynı şekilde uygulanır hükmünün geçersiz olduğu belirlendi.
Yıllık üye kayıt ücreti ve yıllık aidatlara gecikme zammı uygulanması hakkında Genel Kurul’un usule ilişkin kararı bulunmadığı halde ‘aidat borçlarını tahsili için yeni bir usul belirlenerek Yönetim Kurulunun yetkilendirilmesi’nin hukuku aykırı bulunduğu bildirildi.

15 SEYAHAT ACENTESİ DAVA AÇTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na “yönetmeliğin iptali’ için davayı açan ve TÜRSAB’ın müdahil olarak katıldığı davayı açan 15 şirket şöyle yer aldı.
Bursa Tutanlar Turizm, Derin Tur Otelcilik, Selam Seyahat, Sedat Mavili, Obi Turizm, İkbal Turizm, Kutluoğlu Turizm, Parkur Turizm, Glory Tur, Hanzala Turizm, Seltur Turizm, Prokon Turizm, Didyma Turizm, Ardasa Turizm, Batuhan Turizm adına davaya avukat Fatma Perihan Vural katıldı.
Davaya Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Avukat Fatma Hilal Kabasakal katılırken, müdahil olan TÜRSAB adına avukatlar İlker Ünsever ve Çağla Elhan katıldı.


DAVANIN KONU BAŞLIKLARI
Danıştay 8’ci Dairesi yönetmeliğin dava konusu bazı maddelerinin iptaline karar verdi. Açılan davanın içeriğinde yer alan son günlerde mağduriyet içinde olan seyahat acentelerinin sıkıntılarının ana konularını içeren başlıklar yer alıyor.
Bunlar, dayanak, tanımlar, birlik, birliğin görevleri, genel kurul, denetim kurulu, disiplin kurulu, yönetim kurulu ve görevleri başlıkları yer alıyor.
Ayrıcadisiplin cezaları, organ üyeliğinin düşmesi, birliğin idari yapısı, birliğin yerel birimleri, yöre temsil kurulları, kayıt ücreti ve aidat, diğer gelirler, yetki, iştirak hesapları denetimi ve iştiriklerle ilişkiler, kısıtlama, seçimler, borç yapılandırması, disiplin dosyalarını içeren yönetmeliğin yetki, şekil, sebep, koniu ve amaç yönünden iptali istendi.

HANGI MADDELER IÇIN NE DENILDI
TÜRSAB’ın kendini “kanun koyucu” yerine koyarak Anayasaya ve hukuka aykırı olarak yönetmelik uyguladığından bahseden Danıştay, birliğin yasaya göre yönetim yapması gerektiğini belirterek Yönetim Kurulu’nun görevlerini sınırlayarak yönetmelikle artmayacağını bildirdi.
Disiplin Kurulu’nun yönetmeliğe dayanarak verdiği cezaların geçersiz olduğunu belirtti. Disiplin dosyalarının hukuki dayanağınını bulunmadığını bildirdi. TÜRSAB’ın yönetmeliğe dayanarak çeşitli temsilcilikler kuramayacağını karara ekledi. TÜRSAB’a kayıt ücreti ve aidatın yönetmeliğe dayanarak artırılamayacağını ve ceza uygulanamayacağını belirtti. Genel Kurul’un usule ilişkin kararı bulunmadığı için borç yapılandırması hükmünün geçersiz olduğu anlatıldı.

Bu haber toplam 22361 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.