• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 18 °C

Dursunbey’de Ametist turizmi

Dursunbey’de Ametist turizmi
Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük : Asırlar boyu şifalı taş olarak bilinen ametist yüzünden Dursunbey özellikle Rus turistlerin akınına uğruyor.
MEHMET ERDOĞAN-TÜRKİYE TURİZM

DURSUNBEY- Balıkesir"in Dursunbey ilçesi asırlar boyu şifalı taş olarak bilinen ametist yüzünden özellikle Rus turistlerin akınına uğruyor.



Bölgenin doğal güzellikleri ile de turizm açısından çekici olduğunu belirten Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük “İlçemizdeAmetist taşı turizmi başladı. Asırlar boyu kutsal taş olarak biliniyor. Ametistin sakinleştirici etkisi turistleri bu taş için buruya çekiyor. Ametist endoktrin ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanı temizler ve enerji verir. Bilinç seviyelerini aktive eder, yatıştırıcı etkisi vardır” dedi.


Dursunbey Kaymakamı İbranim Küçük, turkiyeturizm.com'dan Mehmet Erdoğan'a Suçıktı'nın hikayesini anlattı

SUÇIKTI"DA ALABALIK KEYFİ

Küçük şelalelerin aktığı Suçıktı"nın çevresinde bulunan lokantada alabalık yemek, Dursunbey"in lokumunu tatmak, yatıktan ayran içmek, alageyiklerin koşuştuğu ormanda gezmek isteyenler için turizmde eşsiz bir ilçe olarak parlıyor.
Turizmde farklılık döneminin geldiğini kültüre ağırlık verildiğini belirten Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük. “Türkiye"nin cennet köşelerini yabancı turistler bizden önce keşfediyorlar. Ametist taşı dünyanın kabul ettiği şifalı taşların başında geliyor. Özellikle Dursunbey"de çıkanı rengi ve özellikleri ile sıralamada başı çekiyor. Bu nedenle yabancı turistlerin akınına uğruyoruz” şeklinde konuştu.



AHŞAP İŞÇİLİĞİNİN ESERİ YATIK YILLARDIR YAPILIYOR

Ayrıca doğal güzellikleri ve ormanlık alanları nedeniyle kamp yapanların tercih ettiği Dursunbey"de ahşap işçiliği yapılıyor. Yatık denilen su ve ayran kapları turistlerin hatıra eşyaları arasında bulunuyor.



SARHOŞLUĞU YOKEDEN TAŞ:AMETİST

Ametist, kuvars ailesinden mor ya da mavi-mor renkli bir taştır. Asırlar boyunca değişik uygarlıklarda sevgi ve beğeniyle kullanıldı. Asya ve Mısır"da mühür olarak değer kazandı. Eski çağlarda “sarhoşluğu yok eden taş” olarak bilinirdi. O zamanlarda bir kısım kadeh, çanak, kap gibi şeylerin birçoğu ametistten yapılırdı. Ametist, endoktrin ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanı temizler ve enerji verir. Bilinç seviyelerini aktive eder, yatıştırıcı etkisi vardır.


Kampçılar Dursunbey'den vazgeçemiyor

MEDİTASYON İÇİN EN İDEAL TAŞ

Ametist astrolojide de başak, oğlak, kova ve balık burcu insanının taşı olarak da bilinir. Ametistin adını Yunanca"da "değil" gibi olumsuzluk eki ve methuskein, "sarhoş etmek" kelimelerinden aldığı söylenir. Bunun nedeni eski zamanlarda yaygın olan taşın sahibini sarhoşluktan koruduğuna dair inançtır. Ametistten yapılmış bir kase veya kupadan şarap içmenin kişiyi sarhoş etmeyeceğine inanılıyordu. Yine de taşın isminin, taş için doğuda kullanılan bir ismin dejenere olmasından türemiş olabileceği de düşünülmektedir. Genellikle mücevher olarak kullanılır. Renksiz, şeffaf kayaç kristali, kuvarsın en saf halidir.


Su çıktı serinlik yayıyor

ÖZELLİKLERİ

20. yüzyılda ametistin rengini sahip olduğu manganezden aldığı düşünüldü. Fakat, bazı otoriteler rengin organik bir kaynağı olduğunu ileri sürdüler. Ferrik tiyosiyanat önerilmiş ve mineralde kükürtün saptandığı belirtildi. 2005 yılından itibaren, ametistin renginden yabancı (katışkı) atomların sorumlu olduğu düşünülüyor.
Isıya maruz kaldığında, ametistin rengi sarıya döner. Genel olarak sarı kuvars cevherlerinin (sitrin, dumanlı kuvars ve diğerleri) genel olarak yanmış ametist olduğu söylenir. Kayacın yeryüzüne çıkmış uzantılarında, ametist damarlarının renklerini kaybetmeleri muhtemeldir. Ametistin sertliği 7"dir.
Popüler bir değerli taş olan ametistin çeşitli renklerine farklı tanımlar verilmiştir. Örneğin, "Rose de France" genellikle açık pembemsi lavanta veya leylak gölgeye sahiptir. En değerli rengi ise kırmızı parıltılara sahip koyu menekşe rengi olanıdır. Bu renkteki ametist "Sibiryalı" olarak adlandırılır. İsminden de anlaşılacağı gibi bu renkteki ametist genellikle Sibirya"dan çıkarılsa da, Sibirya dışında Uruguay ve Zambiya başta olmak üzere başka bölgelerden de çıkarılıyor.


Ametist taşı ziynet eşyalarında yer alıyor

MÜCEVHER OLARAK KULLANILIYOR

Ametist ABD"de birçok yerde bulunsa da bunlar mücevherlerde kullanabilecek kadar güzel ve değerli değildir. Ametist Brezilya, Uruguay, Bolivya, Arjantin, Zambiya, Namibya ve diğer Afrika ülkelerinde çıkarılır. "En kaliteli kristalli ametistler genellikle Hindistan, Brezilya ve Uruguaydaki volkanik kayaçların içindeki gaz boşluklarında (jeodlarda) oluşur."
Ayrıca Türkiyede Balıkesir - Dursunbey ilçesinde, Erzincan ve Orduda da ametist yatakları olduğu bilinmektedir.


Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük, turkiyeturizm.com'dan Mehmet Erdoğan'a ilçeyi anlattı

KÜLTÜREL TARİHİ VE ÖNEMİ

Ametist taşı birçok farklı kültür ve bölgede kraliyet aileleri tarfından sevilmiştir. Mısır kraliyet hanedanları tarafından sevilen ametist, Mısır"da genel olarak oymalarda kullanılırdı.
Leonardo Da Vinci ametistin şeytani, günahkar düşünceleri dağıttığı ve zekayı canlandırdığını yazmıştır. Bu büyük ihtimalle o zamanlarda var olan yaygın bir kanıydı.



KUTSAL TAŞ

Ayrıca, eski zamanlarda ametist dindarlığın ve bekaretin sembolü olarak görülürdü. Bu nedenle Orta Çağ boyunca Katolik Kilisesi ve diğer dini grup ve kiliselerde, özellikle oymalarda fazlasıyla kullanılmış ve değer verilmiştir. Yine aynı nedenlerle taş piskoposlar için özel bir önem arz etmiştir. Bugün hâlâ birçok piskopos ve diğer bazı din görevlileri ametist taşlı yüzükler takar.
Ametist Şubat ayının doğum taşıdır. Ayrıca Balık, Koç, Kova ve Yay takımyıldızlarıyla bağdaştırılmıştır.
Ayrıca, Tibette ametist taşı kutsal sayılır.
Eski zamanlarda en değerli taşlardan (elmas, safir, yakut ve zümrüt) sayılan ametist daha sonraları bu değerini ve önemini yitirmiştir. Bunun en büyük nedeni, Brezilya gibi, bazı bölgelerde büyük yatakların keşfedilmesidir.


Dursunbey'in turistik kanyonu


Çevredeki ormanlarda kerestecilik yapılıyor


Yatık Dursunbey'in hediyelik eşyası


Dursunbey'in merkezi


Dursunbey'in folklorüde farklı


Dursunbey'de maden


Dursunbey lokumuna doyum olmuyor
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.