• BIST 10172.38
  • Altın 2459.504
  • Dolar 32.277
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 23 °C

Turmepa: Balıklar tükeniyor

Turmepa: Balıklar tükeniyor
Turmepa Başkanı Tezcan Yararamancı, "Karadeniz'de 26 balığın nesli tükendi. Marmara'da 143 balık yok oldu" dedi.

İSTANBUL -  Deniztemiz Derneği Turmepa Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, Türkiye'deki ve çevresindeki denizlerde kirliliğin çok ciddi boyutlara geldiğini, özellikle Karadeniz'in ölmek üzere olduğunu belirterek, "Karadeniz'de 26 balığın nesli tükendi. Marmara'da 143 balık yok oldu" dedi. Milliyet gazetesinin haberine göre; Yaramancı, kirliliği çarpıcı verilerle açıkladı...

* Karadeniz'de akya, çipura, avcı, fangri, dülger, granyöz, kırlangıç, ıskarmoz, hani, kolyoz, kepez, melanurya, sarıgöz, sarıağız, orkinos, mercan, mırmır, minekop, sarpa, sinarit, trança, lipsos ve zurna balıkları artık yok.

* Marmara'da fangri, akya, gelincik ve hani gibi birçok balık artık yaşamıyor.

* Marmara'da son 40 yılda barbunya yüzde 73, çipura yüzde 48, palamut yüzde 90, uskumru yüzde 95, lüfer yüzde 58 oranında azaldı.

* Ege'de ise işkine yüzde 77, kayabalığı yüzde 81, kırlangıç yüzde 84, minekop yüzde 96, orfoz yüzde 83 oranında azaldı.

* Akdeniz fokunun sayısı 400'e kadar geriledi.

* Sanayide kullanılan suyun yüzde 81'i, organize sanayi bölgelerinde ise yılda 40 milyon metreküp tehlikeli atık su arıtılmadan doğaya bırakılıyor.

* Karadeniz'den dakikada 30 ton katı kirlilik Marmara'ya akıyor.

* İstanbul'da her gün oluşan 3.9 milyon metreküp atık suyun sadece yüzde 10'u biyolojik olarak arıtılıyor. 3.5 milyon metreküp atık su yeterince arıtılmadan denize boşaltılıyor.

40 YIL SONRA TÜKENECEKLER

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) yayınladığı son raporda, aşırı ve plansız avlanmalar nedeniyle 40 yıl sonra okyanuslarda balık kalmayacağını açıkladı. BM uzmanları, bir milyar insanın hem geçim hem de besin kaynağı olmasından ötürü balığın yok olmasının ciddi sorunlar doğuracağını vurguladı. Son istatistiklere göre bugün dünyada 35 milyon insan balıkçılıkla geçiniyor, 170 milyon kişinin işi doğrudan balıkçılığa bağlı ve 520 milyon insan ise mali açıdan balıkçılıkla bir şekilde bağlantılı. Balıkların yok olması doğa için de ciddi bir tehdit.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.