• BIST 9822.92
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 25 °C

Turizmciler: Müzeler tatil yapmasın

Turizmciler: Müzeler tatil yapmasın
TUROB, uçakla gelen ziyaretçiler için "Transit geçmeyin 1 gece kalın" projesini hayata geçirmeye çalışırken müzeler tatil yapıyor

ÖZKAN ALTıNTAŞ-TÜRKIYE TURIZM
İSTANBUL-
İstanbul’a gelen 18 milyon transit yolcunun peşinde olan Türk turizmi Pazartesi günleri dünyanın 8’ci harikası Ayasofya Müzesi’nin kapatarak turistleri kapıdan döndürüyor.
Türkiye Otelciler Birliği-TUROB, kaybedilen potansiyel ziyaretçiler için "Transit geçmeyin 1 gece kalın" projesini Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Türk Havayolları işbirliğinde hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu proje ile, Türkiye ekonomisine yaklaşık 1 milyon ilave geceleme ve 1.8 milyar dolar ek turizm geliri elde etmeyi hedefliyor. 

TRANSİT YOLCUYA MÜZE KAPI DUVAR
Ancak bu proje ile İstanbul’da bir gün daha konaklayacak olan misafirler dünyanın en önemli yapısı Ayasofya’yı görmeden gidiyorlar. Özellikle Cumartesi Pazar günleri İstanbul’a gelenler “Bir gün daha kalıp İstanbul’u şöyle bir gezeyim” dediklerinde Pazartesi günü Ayasofya başta olmak üzere kapalı müzelerle karşılaşıyorlar.

DÜNYA MÜZELERİ 7 GÜN 24 SAAT AÇIK TUTMAYA ÇALIŞIYOR
Turizmciler, İstanbul’daki müzelerin Kapadokya’da olduğu gibi hiç kapanmaması gerektiğini belirterek , müzelerin kapanmaması gerektiğini dile gitirdiler.“Dünyanın bir çok ülkesi turist peşine düşüp müzeleri neredeyse 7 gün 24 saat açık tutarak gelir elde etmeyi düşünürken en büyük zenginliğimiz olan “kültür gelirimizi” yanlış zihniyetle yaralıyoruz. Türkiye’nin turizm gelirleri düşerek, turizm dibe vururken birilerinin rahatları için müze kapatmak turizm adına yanlış bir uygulamadır. Müzeler açık olursa çevre esnafı kapanmaz ve herkes bundan nasibini alır.”

TÜRK TURİZMİ İÇİN BÜYÜK KAYIP
Müzelerde çalışanların dinlenmeye, müzelerin temisliğe ihtiyacı var gibi bahanelerle kapıtıldığını belirten yetkililer ise tarihi eserlerin çalışırken bile temizleneceğini unuttuklarını ve vardiya usulü çalışma yapılabileceğini belirten turizmciler “Tarihi eserlerin içinde sgüvenlik ve temizlik görevlileri çalışıyor. Ayrıca bu gibi eserlerde çalışanların müzelerin kapalı olduğu gün gelip temizlik yaptıklarını hiç görmedik. Bakım için denilirse belli dönemlerde belli bölümler kapanarak bakım yapılıyor. Ama müzeyi tamamen kapatmak Türk turizmi için büyük kayıptır” şeklinde konuştular.

BİR GÜNLÜK KAPANMANIN MANEVİ VE PARASAL BEDELİ HESAPLANMALIDIR
Öte yandan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği,TÜRSAB Ayasofya Müzesi’nin pazartesi günleri ziyarete kapatılması hakkındaki yazıyı yayınladı. Turizmciler “TÜRSAB’ın bu konuda yetkililere itiraz ederek bir günlük kapanmanın bedelini önlerine koyması gerekiyor” dediler.

TÜRSAB’IN YAYINLADIĞI BİLDİRİ ŞÖYLE:
T.C. İstanbul Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ayasofya Müzesi Müdürlüğü’nün 17 Şubat 2016 tarih 45785897.152.10-196 sayılı “Ayasofya Müzesi’nin Pazartesi Günleri Ziyaret Kapatılması” hakkındaki yazısı ekte aynen aktarılmaktadır. Üyelerimize önemle duyurulur. 

https://www.tursab.org.tr/dosya/14092/bel2_14092_617874.pdf
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.