• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 20 °C

Türkiye'nin en zengini Koç Ailesi

Türkiye'nin en zengini Koç Ailesi
Haftalık Ekonomist Dergisi, Türkiye’nin en Zengin 100 Ailesi Araştırmasına göre, Koç Ailesi, 8 milyar doların üzerinde servetle zirvedeki yerini korudu.

İSTANBUL- Haftalık Ekonomist Dergisi, Türkiye’nin en Zengin 100 Ailesi Araştırmasına göre, Koç Ailesi, 8 milyar doların üzerinde servetle zirvedeki yerini korudu.

İkinci sırada 7-8 milyar dolarlık servet ile Şahenk Ailesi yer alırken, 3, 4 ve 5. sıralarda 6-7 milyar dolarlık servetleriyle Şevket Sabancı ve ailesi, Erol Sabancı ve ailesi ile Türkan Sabancı ve ailesi bulunuyor. Tara Ailesi de 6-7 milyar dolarlık servetle 6. oldu.

Kurlar ve 17 Aralık etkiledi

Ekonomist’in yorumuna göre, en zengin 100 ailenin serveti hem kurların yaklaşık yüzde 17 yükselmesinden hem de 17 Aralık 2013’te başlayan ve iki büyük seçimin tamamlanmasına kadar devam eden süreçten olumsuz etkilendi.

Listeye girenler, çıkanlar

Ata Grubu’nun patronu Ertuğrul Kurdoğlu ve Enboy Tekstil’in sahibi Erol Rodrik vefat ettikleri için doğal olarak listede yer alamadı. İpek Ailesi, hem altın fiyatlarının düşmesi nedeniyle hem de siyasi gerilimin etkisiyle listede aşağılara düştü. Bu ailenin borsadaki şirketlerinin değeri 2.5 milyar dolardan 1.1 milyar dolara kadar geriledi. Enerji ve gayrimenkulde öne çıkan Eren, Özdilek, Erman Ilıcak, Tosyalı gibi aileler ise listede üst sıralara çıktı. Geçen yıl listede yer alan Ahmet Keleşoğlu, Selim Uyar, ve Gürel Ailesi ise bu yıl listeye giremedi. Bu yıl listeye yeni girenler ise Kazım Türker, Bayraktar Ailesi ve Yasa Holding oldu.

Zenginliğin kaynağı

Listedeki ailelerin bir bölümü 3-4 kuşaktır büyüyen servetlerin sahibi durumunda. Listenin zirvesindeki Koç Ailesi de bu ailelerden biri. İkinci sıradaki "Sabancı"lar da aynı şekilde. Ancak Sabancı ailesinin serveti üçüncü kuşakta bölünmüş durumda. Şahenk, Tara, Yazıcı, Özilhan, Eczacıbaşı, Ülker aileleri de köklü aileler olarak listede yer alıyor.

En Zengin 100 Ailenin servetleri; borsadaki şirketleri, gayrimenkulleri ve yaptıkları önemli satın almalardan ortaya çıkarıldı. Ayrıca, Ekonomist’in Anadolu 500 ve Capital Dergisi’nin Capital 500 araştırmaları da En Zengin 100 Aile Araştırmasına kaynaklık etti.

11 yılda neler oldu?

En Zengin 100 Aİle Araştırması bu yıl 11’inci kez yapıldı. Koç Ailesi 11 yıldır bu listenin zirvesinde yer alırken, bu ailenin Tüpraş ve Yapı Kredi gibi büyük alımları yerini sağlamlaştırdı. 2010 yılına kadar Sabancı Ailesi tek çatı altında değerlendirilirken bu tarihten sonra ailedeki bölünmeler nedeniyle kardeşlerin servetlerin ayrı değerlendirilmesine karar verildi. Böyle olunca da Şahenk Ailesi ikinci sıraya yerleşti. Genel verilere göre halen Türkiye’de 79 bin dolar milyoneri bulunuyor.

Türkiye ekonomisi son 10 yılda iki kattan fazla büyürken, en zenginlerin serveti 4 kat arttı. Ekonomist Dergisi’nin 2004 yılından bu yana ‘En Zengin 100’ araştırmasına göre, son 10 yıldır Türkiye’nin en zengin ailelerinin serveti 2 milyar dolar seviyesinden 8 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2004 yılında 1 milyar doların üzerinde serveti olan 24 aile varken, bugün bu sayı 57’ye yükseldi. 2004 yılında 390 milyar dolar olan Türkiye’nin milli geliri ise 10 yılda iki kattan fazla artarak 820 milyar dolar seviyesine yükseldi. Ekonomist’in araştırmasına göre Türkiye’den daha hızlı büyüyen ailelerin başında Koç, Sabancı ve Şahenk geliyor.

Koç liderliği hiç kaptırmadı

En Zengin 100 listesinde yer alan zenginlerin bir bölümünü, Türk iş dünyasının köklü aileleri oluşturuyor. Bunların içinde 3-4 kuşaktır sağlanan geçmiş yıllara ait büyümeden, yatırımlardan kaynaklanan birikimi olan aileler var. Bunun başını da şu an üçüncü kuşak temsilcisi Mustafa Koç’un başkanlığını yürüttüğü Koç Holding’in sahibi olan Koç Ailesi çekiyor. 2004 yılında 2 milyar dolarla Türkiye’nin en zengin ailesi olan Koç Ailesi, aradan geçen 10 yılda listedeki yerini korurken, serveti 8 milyar dolara ulaştı.

Şahenk Ailesi Sabancı’yı geçti

Son yıllarda Tüpraş başta olmak üzere enerji alanındaki yatırımlarıyla ve Yapı Kredi’yi satın alarak farkı daha da açtı. Holdingin yönetiminde üçüncü kuşak temsilcisi Mustafa Koç’un 2003’te görevi devralmasının ardından Koç’taki değişim ve büyüme trendinin daha da hızlandığını söyleyebiliriz. Koç’tan sonra 2004’te 2 milyar dolarla ikinci ve üçüncü sırada olan Sabancı Ailesi ve Şahenk Ailesi sıralamada yer değiştirirken servetleri de yine 3 kattan fazla arttı.

Sakıp Sabancı’nın vefatından sonra ailede bölünme yaşansa da aile mensuplar 6-7 milyar dolarlık servetleriyle listenin 3, 4 ve 5’inci sırasında yer alıyorlar. Sabancıların bölünmesiyle birlikte daha önce üçüncü olarak listelerde yer alan, yönetim kurulu başkanlığını Ferit Şahenk’in yaptığı Doğuş Holding (Şahenk Ailesi) ikinci konuma yükseldi. Ferit Şahenk, Tansaş’ı Koç Grubu’na sattı. Garanti Bankası’nda önce General Elektrik ile ortaklık yaptı. Bugün ise İspanyol sermayeli BBVA ile ortaklık yürütüyor. Öte yandan En Zengin 100 listesinde yer alan Türkiye’nin köklü aileleri arasında Şarık Tara, Anadolu Grubu’nun ortakları Yazıcı Ailesi ve Özilhan Ailesi, Eczacıbaşı Ailesi, Yıldız Holding’in kardeş ortakları Murat Ülker ve Ahsen Özokur, Dinçkökler, Doğan Ailesi, Zorlu Ailesi, Kocabıyık Ailesi, Alarko Holding’in ortakları Garih ve Alaton aileleri var.

zenginler-listesi.jpg

 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.