• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 18 °C

Göller Yaylası’nda antik kent izleri

Göller Yaylası’nda antik kent izleri
Göller Yaylası'nda taş yapıların oluşturduğu antik kentin izlerinin taşıdığı iddiası üzerine Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bir çalışma başlattı.

KOZAN- Adana’nın Kozan ilçesi Göller Yaylası’nda bulunan sarnıç ve kapıların ilk bakışta doğal bir alan gibi görünüyor olsa da insanlar tarafından bu kayaların işlendiğinin gözlendiğini ve antik bir yerleşim izlerini taşıdığını belirten Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Araştırmacı-Yazar Haluk Uygur, “Burada kapılar ve sarnıçlar var. Tabi ki tarihini bilmiyoruz fakat çok eski zamanlarda kurulmuş olma ihtimali var. Kayaların doğal oluşumlarla oluştuğu düşünülüyordu. Fakat içine girildikçe buranın insanlar tarafından kullanılan yerler olma ihtimali ortaya çıktı. Yapılar üzerinde kavisli oyulmaların olması sanki bir heykel tıraş tarafından oyularak yapıldığı izlenimi vermektedir. Burada bulunan su arkı aşağı kadar geliyor. Tahmin ediyoruz ki bu bölgede akarsu olmadığı için suyu toplamak için böyle alanlar yapılmış. Çok önemli bir insan yapısı bu bölgede yaşamış” dedi.

Göller Yaylasının bin 500 metre yükseklikte olduğunu belirten Uygur,“Burada yapılacak teknik çalışmalar ve arkeolojik çalışmalar sonucunda burada antik kent bulunursa burası Kozan için önemli bir nokta olacak. Çünkü buradaki kapıyı ve saraçları görünce buna bir insan eli değdiğine eminim. Tabi bu konuya arkeologlar karar verecek” diye konuştu.

Haluk Uygur'un; 'Göller Yaylası’nda bulunan yapılan antik kent özeliklerini taşıdığını belirtmesi üzerine bölgede incelemelerde bulunan Adana İl Kültürü ve Turizm Müdürü Nuh Yıldız, “Buranın tarihi dokusunu görünce sevindim. Burada tarihi bir doku var buraya arkeologlarımızı getirdiğimiz zaman gerçekten burada tarihte bir yaşam varsa bunu tescilleteceğiz. Burada gerekli kazı yapılır tarihi doku varsa meydana çıkar diye düşünüyorum” ifadesini kullandı. Göllerin başlı başına yaylası ile turistik bir alan olduğu yorumunda bulunan Yıldız, “Burada da doğa ve yeşil alan gibi birçok etkenler mevcut olup dağ turizmi için ideal bir yer. Eğer Göller Yaylası iyi tanıtılabilse mevcut durumuyla da turizm için ideal bir yer” dedi .
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.