• BIST 9891.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • Antalya 28 °C

Mevlana’nın evi bulundu

Mevlana’nın evi bulundu
Yapılan araştırmada tarihi kaynaklara göre Seyfiye Medresesi'nin bitişiğinde Mevlana'nın evi yani Molla-i Atik Medresesi bulunuyor

KONYA - Yapılan araştırmada tarihi kaynaklara göre Seyfiye Medresesi'nin bitişiğinde Mevlana'nın evi yani Molla-i Atik Medresesi bulunuyor. Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, 1885 yılına kadar ''Molla-i Atik Medresesi'' olarak faaliyet gösterdiği iddia edilen, Mevlana'nın evinin yerini kesin olarak tespit ettiklerini bildirdi. Uz, Konya'nın Selçuklulara başkentlik yapmış tarihi bir şehir olduğunu söyledi.
Konya'nın her yerinde pek çok tarihi esere rastlamanın mümkün olduğunu belirten Uz, son 100 yıl içinde Konya'da tarihi bir çok yapının tahrip edildiğini, kurdukları ekiple 2 yıldır Konya'daki tarihi eserlerin yerlerini tespit etmeye çalıştıklarını bildirdi.
Araştırmalarına ilk olarak Konya'nın merkezinde bulanan Alaaddin Tepesi etrafından başladıklarını ifade eden Uz, Alaaddin Caddesi üzerindeki tarihi eserlerin yerlerini tespit etmeye başladıklarını dile getirdi.
Uz, Alaaddin Caddesi'nin kuzeydoğusunda bulunan, eski adıyla Çifte Merdiven Mahallesi olarak bilinen Şems-i Tebrizi Mahallesi'nde araştırmalar yaptıklarını anlattı.

mevlananin-evi-2.jpg

İlk ipucu: Seyfiye Medresesi

1924 yılı tapu kadastro kayıtları ve Konya Büyükşehir Belediyesi harita kayıtları ile tarihi belgeleri incelediklerinde Mevlana'nın evinin kesin yerinin bilgisine ulaştıklarını belirten Uz, Mevlana'nın evinin Seyfiye Medresesi'nin bitişiğinde olduğunun çoğu kişi tarafından bilindiğini açıkladı.
Mevlana'nın evinin yerinin tespit edilmesine yönelik 1956 yılında da Araştırmacı Mehmet Önder tarafından çalışmaların yapıldığını anlatan Uz, şunları kaydetti:
''Yaptığımız araştırmada en küçük bir tereddüt bile mevzu bahis değil. Tarihi kaynaklara göre Seyfiye Medresesi'nin bitişiğinde Mevlana'nın evi yani Molla-i Atik Medresesi bulunuyor. 1924 yılındaki tapu kayıtlarında Mevlana'nın evi 1017 metre genişliğindeki bahçenin birebir güneybatı köşesinde yer alıyor. Önünde başka parseller de var. Mevlana'nın evinin yerinden oynaması hatta 30 metre kaydırılması mümkün değil. ''

Dersahane binasına tabela asılmalı

Dershane binası üzerine ''Bu bina Hazret-i Mevlana'nın evi ve medresesi üzerine inşa edilmiştir'' yazılı bir tabela asılması gerektiğini kaydeden Uz, dershane içinde Mevlana'nın medrese ile ilgili sözleri ile kısa hayatı ve eserlerinin yer aldığı bir Mevlana köşesinin yapılmasının uygun olacağını sözlerine ekledi.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.