• BIST 10050.48
  • Altın 2425.048
  • Dolar 32.2428
  • Euro 34.7943
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 21 °C

Beyaz Kelebekler Projesi'

Beyaz Kelebekler Projesi'
''Beyaz Kelebekler Projesi'' kapsamında 23 zihinsel engelliyi işe alan 3 firmanın yetkilisine törenle plaket verildi.

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) İstanbul İl Müdürlüğü ve Fiziksel Engelliler Vakfı işbirliğiyle düzenlediği ve zihinsel engellilerin istihdamını hedefleyen ''Beyaz Kelebekler Projesi'' kapsamında 23 zihinsel engelliyi işe alan 3 firmanın yetkilisine törenle plaket verildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen törende konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş, engellilerin toplumda ve sosyal yaşamda yer alması için önlerindeki engellerin süratle kaldırıldığını söyledi.
Bu konuda sadece kamudaki çalışmaların yeterli olmadığını vurgulayan Altıntaş, özel sektör, siviltoplum örgütleri ve meslek odalarının da desteğiyle engellerin kaldırılması sürecini hızlandırmanın mümkün olduğunu kaydetti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet de toplumların gelişmişlik seviyesinin, engellilere yönelik sosyal politikalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu ifade ederek, engellilerin bağımsız yaşadığı ve sosyal hayata entegre olduğu bir toplumun tüm bireylerini kuşatabilen ve hayata bağlayabilen güçlü bir toplum olduğunu belirtti.



Engellilere yönelik çalışmaları, sayısı 19 olan özürlü merkezlerinde kesintisiz sürdürdüklerini anlatan Selamet, engelli vatandaşların kent genelindeki her türlü hizmetten bir engelle karşılaşmadan faydalanmalarını sağladıklarını dile getirdi.
Selamet, toplu taşımadan konut üretimine tüm projelerin engellilere uygun olmasını temin ettiklerini söyledi.
Rehabilitasyon, yaz kampları, beceri kazandırma programları gibi faaliyetlerle engellilerin toplumla sosyal entegrasyonunu sağladıklarını ifade eden Selamet, ''Diğer yandan engellilerin çeşitli sektörlerde istihdamıyla, içlerindeki potansiyeli topluma taşımalarını sağlıyor, ailelerinin üzerindeki baskıyı hafifletiyoruz'' diye konuştu.
Selamet, bu amaçla bugüne kadar bilgisayardan ağaç işlerine, seramikçilikten galoş üretimine birçok alanda eğitim verdiklerini, bu çerçevede çağrı merkezi operatörlüğünden sekreterliğe, büro elemanlığına kadar birçok alanda 450 engellinin istihdamını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Fiziksel Engelliler Vakfı ve İş-Kur işbirliğinde gerçekleştirilen ''Beyaz Kelebekler Projesi'' ile şimdilik 23 zihinsel engellinin istihdamını sağladıklarını belirten Selamet, ''Onlar, kendilerine güvenerek böylesine anlamlı bir başarı öyküsünün kahramanı oldular'' dedi.

-İŞ-KUR İL MÜDÜRÜ COŞKUN-

İş-Kur İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun da engelliler grubunda en çok iş bulma sıkıntısı çekenlerin zihinsel engelliler olduğunu ifade ederek, ''2008'de kuruma toplam 280 bin kişi başvurmuş. Bunların içerisinde engellilerin oranı yüzde 2,5. Yani 100 kişiden 2 veya 3 kişi engelli. Ama işe yerleştirmede engellilerin oranı 100'de 23'e denk geliyor'' diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile eğitim seviyesi düşük, özürlülük seviyesi yüksek kişilerin eğitilerek iş gücüne kazandırılması için projeler yaptıklarını, toplam 8 proje için 329 bin TL'lik bir kaynak aktarıldığını anlatan Coşkun, bu yıl içerisinde projelerin hızla devam edeceğini kaydetti.
Coşkun, işsizlik sorunun sadece engellilerde değil, normal iş gücünde de hızla yaygınlaştığını belirterek, ''İş-Kur'un verilerine baktığımız zaman işten çıkan sayısı geçen yılın Ekim ayında 21 bin, Kasım ayında 31 bin, Aralık ayında 45 bine çıktı. İşsizlik ülkemizde hızla global krizin etkisiyle artmaya başladı'' dedi.
İşsizlik sigortası fonunda birikmiş olan paranın bir miktarının işini kaybetmiş ya da yeni iş eğitimi almak isteyenlerin eğitimi için harcanacağını vurgulayan Coşkun, 2009 yılı içerisinde bu amaçla kullanılacak miktarın 250 milyon TL olduğunu, bunun 45 milyon TL'sinin İstanbul için tahsis edildiğini bildirdi.
Bu kaynakla işini kaybetmiş, desteği olmayan ve ilk defa iş hayatına atılacak olan ama geçerli bir mesleği bulunmayan iş gücünün belli mesleklerde eğitilerek iş gücüne kazandırılmak için proje yaptıklarını ifade eden Coşkun, ''Bu proje kapsamında 2009 yılı içindeki hedefimiz 25 bin kişiyi bu dallarda eğitmek. Bu dallarda derken İstanbul'da hangi sektörlerde daha çok işçi istihdam ediliyorsa ve hangi mesleklerde daha çok işçi gücüne ihtiyaç varsa bunları eğitecek proje var. Özellikle bilişim sektörü artık ön planda'' dedi.
Coşkun, bu proje kapsamında İSMEK'le birlikte çalışabileceklerini söyledi.

-VAKIF GENEL MÜDÜRÜ ŞAHİN-
Fiziksel Engelliler Vakfı Genel Müdürü Ali Şahin de engellilerin toplum tarafından bugüne kadar hep ''aciz'' ve ''yardıma muhtaç'' olarak algılandığını ifade ederek, bu algıyı değiştirmek ve engellilerin toplumda hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için çalıştıklarını söyledi.
Şahin, engellilerin de içinde üretme potansiyeli olduğunu, onlara güvenilmesi ve fırsatlar sunulması halinde kendilerini gösterdiklerini vurguladı.
''Beyaz Kelebekler Projesi''ni çok önemsediklerini, çünkü engelliler arasında iş bulma fırsatı en düşük kesimin zihinsel engelliler olduğunu anlatan Şahin, zihinsel engellilere güvenerek onları işe alan firmalara teşekkür etti.
Engelli yakını Nuray Bostan da bu proje kapsamında yeğeninin bir işe yerleştirildiğini dile getirerek, ''Şimdi o da bir birey oldu. Artık geleceği ne olacak diye düşünmeden rahat rahat uyuyabilirim'' dedi.
Törende daha sonra ''Beyaz Kelebekler Projesi'' kapsamında 23 zihinsel engelliyi istihdam eden Mc Donalds İstanbul Bölge Müdürlüğü Operasyon Direktörü Ümit Pınar, Cafe Bistro yetkilisi AtillaKılıç ve Özsan-İntursa Temizlik Firması Mustafa Alparslan'a plaketleri verildi. "

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.