18 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara18°C
  • Antalya24°C

DOME OTEL TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Girne’deki Dome otelin Alman siyasetçi Ozan Ceyhun aracılığıyla Alman yatırımcılara peşkeş çekileceği söylentileri Londra’daki yatırımcıları kızdırdı

Dome Otel tartışmaları sürüyor

14 Ocak 2008 Pazartesi 09:00

GİRNE- 1974 Barış Harekatı sonrası Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi’nin denetimine verilen Girne’deki otelin Türk asıllı Alman siyasetçi Ozan Ceyhun'un aracılığıyla bazı Alman yatırımcılara peşkeş çekilebileceği söylentileri Londra’daki yatırımcıları da kızdırdı.  KKTC basını arayan bazı Londralı yatırımcıların Dome Otel’e geçmişte kendilerinin de talip olduğunu ancak hükümetin ve KKTC Vakıflar İdaresi’nin kiralama ya da işletmesini devretmeye yanaşmadığını belirttiği öne sürüldü.

Şimdi ise ihalesiz bir şekilde, siyasilere yakınlığı olan bazı kişilere verileceği söylentilerinin mide bulandırdığını ifade eden bu işadamlarının Cumhuriyetçi Türk Partisi yönetimine bu dedikoduların yakışmadığını belirttiği bildirildi.

Arayış içindeyiz ama karar yok UBP de Bu arada, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, KKTC Vakıflar İdaresi'nin sahip olduğu Dome Otel’e daha iyi yatırım sağlanması amacıyla bir arayış içerisinde olunduğunu ancak henüz bu konuda bir karar alınmadığını söyledi.

Soyer, Dome Otel’e yüzde 50 olacak şekilde bir ortaklık önerildiğini, hizmetin yeni bir katılımcıyla geliştirilmesini ve işletmeye ciddi bir yatırımın sağlanması amacını güttüklerini dile getirdi.

Dome Otel’in daha da gelişmesi için mücadele edildiğini ve orada çalışanların da iş güvencesine sahip olacağını olacağını anlatan Soyer, bu yöndeki iddiaların bu tür çalışmaların başarıya ulaşmasının engellemek için gerçekleştirildiğini söyledi.

Eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ozan Ceyhun isminin bu olaya karışmasından da üzüntü duyduğunu ifade eden Soyer “Ozan Ceyhun siyasi görüşü için çok ağır bedeller ödeyen ve sürgüne giden bir kişi. Menfaati için böyle bir şey yapacağı ve bizimle istişare içinde olduğu yönündeki açıklamalar Ozan Ceyhun’a ağır bir saygısızlıktır.” dedi.

Soyer, bu tür açıklamaların Avrupa Parlamentosu'ndaki diğer milletvekillerinin de Kıbrıs Türk halkı ile ilişkilerini sınırlayacağını ve istişareden kaçınmalarına sebep olacağının da bilinmesi gerektiğini söyledi.

 



Sendikalardan tepki

Turizm Emekçileri Sendkiası ve CTP Milletvekili Bayram Karaman, Dome’un satlması ya da devredilmesi halinde, işçilerin ortaklığa hazır olduğunu ve otele talep olduklarını açıklarken Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Dome Otel’in toplumun malı olduğunu belirtti ve yüzde 50’si bile olsa Oteli kimsenin devretme yetkisi olmadığını bildirdi.

Bıçaklı, konuya ilşşkin yazılı açıklamasında, ülkenin simgesi haline gelmiş bir otelin yanlış yönetimle sıkıntıya sokularak özelleştirilmek istenmesini kabul edemeyeceklerini belirtti.

Bıçaklı, işbilir yöneticiler atayarak Dome Otel’in kısa sürede istenilen noktaya gelebileceğini savundu.

 

UBP'den protesto eylemi

Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi -UBP de Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi’ni protesto etti.

Vakıflar’a ait Girne’deki Dome Hotel’in kanunsuz bir şekilde bir şirkete peşkeş çekilmekte olduğunu ifade eden UBP’nin yetkilileriyle üyeleri, Dome Hotel’e gidip Hotel kapısına siyah çelenk bıraktı.

Eylemde konuşan UBP Lefkoşa İlçe Başkanı Hasan Taçoy, son günlerde tartışma konusu olan Girne’nin simgesi Dome Hotel için “verilmesi, kiralanması, elden çıkarılması veya ortak kullanımı” yolundaki söylemlerin devletin en değerli varlığından bir tanesinin birilerine peşkeş çekilmesinden öteye bir anlam taşımadığını ifade etti.

“İhalesiz bir şekilde yapılması, tamamen bir yolsuzluğa delalettir. Bunu yapacak olan kişiler de kabul etmekte ve kendi ağızlarıyla bunu ifade etmişlerdir.” diyen Taçoy, UBP ile duyarlı kesimlerin son günlerde yapmakta olduğu çıkışlarla olayın farklı bir hal aldığını söyledi.

UBP Girne İlçe Başkanı Necdet Numan, CTP-BG’nin Girne’nin simgesi olan Dome Hotel’in herhangi bir teklif ve ihaleye çıkılmadan partili bir kişiye peşkeş çekilmek istenmesi üzerine yaptıklarını belirtti ve bölgenin kıyı ve sahillerinde oynanmakta olan karanlık oyunların Girne’nin simgesi Dome Hotel’de de bazı kişilere peşkeş çekilmek suretiyle oynanmaya çalışıldığını ileri sürdü ve durumu kınadıklarını söyledi.

Dome Otel hakkında bazı basın organlarında yer alan spekülasyonlarla ilgili açıklama yayınlayan Kıbrıs Vakıflar İdaresi, otelin işletilmesi için yabancı bir firmayla stratejik ortaklık görüşmeleri yapıldığını, bunun iddiaların aksine, otelin özelleştirilmesi veya satışı biçiminde bir içeriğe sahip olmadığını bildirdi.

SON DAKİKA