• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 20 °C

Ersoy: Zerzevan Kalesi turizme kazandırılacak

Ersoy: Zerzevan Kalesi turizme kazandırılacak
Bakan Ersoy Diyarbakır'da Roma'dan kalma Zerzevan Kalesi'ni görünce turizm bölgelerine Diyerbakır'ında ekleneceğini belirtti.

MARDİN / DİYARBAKIR - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "6 turizm konsantrasyon bölgesi yaratıyoruz. Bugün Diyarbakır'da gördüklerimden sonra 6 bölge sayısını 7'ye çıkarmamız gerekiyor. Diyarbakır merkezli Güneydoğu'da bir bölge daha oluşturmamız konusunda ikna oldum. Diyarbakır ve Güneydoğu halkına müjdelemek istiyorum" dedi.
bakan-ersoy-zerzevan.jpgDiyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerin 3 yıl önce gerçekleştirdiği saldırılarda tahrip olan Dört Ayaklı Minare, Şeyh Matar Camisi, Parlı Sefa Camisi ve Medresesi yapılan restorasyonun ardından Bakan Ersoy'un katıldığı törenle açıldı. 
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Diyarbakır’ın Çınar ilçesi yakınlarında bulunan tarihi Zerzevan Kalesi’ne ziyarette bulundu. Bakan Ersoy Diyarbakır'da Roma'dan kalma Zerzevan Kalesi'ni görünce turizm bölgelerine Diyarbakır'ında ekleneceğini belirtti.

bakan-ersoy-diyarbakir.jpg
bakan-ersoy-diyarbakir-001.jpg
bakan-ersoy-diyarbakir-002.jpg

ersoy-diyarbakir.jpg
ersoy-diyarbakir-001.jpg
ersoy-diyarbakir-002.jpg
ersoy-diyarbakir-003.jpgDÖRT AYAKLI MİNARE'Yİ AÇTI
Kültür ve Turizm BakanıMehmet Nuri Ersoy, Diyarbakır'da Şeyh Matar Cami, Dört Ayaklı Minare, Parlı-Sefa Cami ve Muslihiddin-Lari Medresesi açılışına katıldı. 
Sabah saatlerinde Diyarbakır'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, tarihi On Gözlü Köprü'de incelemelerde bulunduktan sonra beraberindekilerle birlikte Şeyh Matar Camisi'ne gelerek burada cuma namazı kaldı. Bakan Ersoy, cuma namazının ardından Şeyh Matar Cami, Dört Ayaklı Minare, Parlı-Sefa Cami ve Muslihiddin-Lari Medresesi açılışına katıldı. Dört Ayaklı Minare önünde düzenlenen toplu açılış törenine B: akan Ersoy'un yanı sıra, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve Oya Eronat, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, ilçe kaymakamları, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Bakan Ersoy, Dört Ayaklı Minare'nin, Müslümanlığın dört mezhebini de temsil ettiğini söyledi. Bakan Ersoy, şöyle devam etti: 
"2015 yılında maalesef terör olayları burada başladı, biliyorsunuz. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve kendisini korumakla görevli polis memuru kardeşlerimiz hunhar saldırı sonucu şehit oldular. Bu vesile ile onları da anmak istiyorum, Allah rahmet eylesin. Sonrasında hem devletin hem Diyarbakır halkının üstün çabaları ile terör burada son buldu. Bu aslında sizlerin çabası devlet, sizlerin çabası olmadan tek başına bir şeyler yapması mümkün değil. Sizleri de bu açıdan tebrik ediyorum. Çatışma sırasında 19 tane ciddi zarar görmüş vakıf ve kültür malımızı restore etme kararı aldık. Şeyh Matara Cami, Dört Ayaklı Minare ve Parlı-Sefa Camisi'nin açılışı da bugün bana nasip oldu. Bu vesile ile burada olmaktan çok mutluyum."Ersoy, kalenin ilerleyen dönemlerde turizme kazandırılması için çalışmaların hızlandırılacağını belirterek ilgili kurumlarla görüşüleceğini dile getirdi. Ersoy, Milli Savunma Bakanlığıyla görüşüleceğini ve kalenin arkeolojik kazı çalışmasının tamamlanmasıyla turizme kazandırılacağını bildirdi.

ersoy-diyarbakirda.jpgPLANLAMAYA DİYARBAKIR EKLENİYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm konsantrasyon bölgesi oluşturduklarını, şimdiye kadar 6 bölge planlamasına Diyarbakır'ı da ekleyeceklerini müjdeledi. Kültür ve Turizm BakanıMehmet Nuri Ersoy, Diyarbakır'da terör örgütü tarafından tahrip edilen bazı tarihi eserlerin açılışını gerçekleştirdikten sonra İçkale Müzesi'ni ziyaret etti. Burada yetkililerden bilgi alan Bakan Ersoy, daha sonra İçkale'deki valilik ofisine geçti. Burada Vali Güzeloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve Oya Eronat ile kamu kurum kuruluşu müdürleri ile bir toplantı gerçekleştiren Ersoy, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.Diyarbakır'a ilk kez geldiğini belirten Bakan Ersoy, Diyarbakır ile ilgili duyduklarının çok yetersiz olduğunu söyledi. Şu ana kadar turizm bölgelerinin altyapılarını ve gerekli yasal zeminlerini hazırlamakla meşgul olduklarını anlatan Ersoy, "Programımızı önümüzdeki aydan itibaren kamuoyuyla da paylaşacağız. Bunu yılbaşından itibaren de yavaş yavaş hayata geçirmeye başlayacağız. Proje kapsamında 6 tane turizm konsantrasyon bölgesi oluşturuyoruz. Bugün Diyarbakır'da gördüklerim ve valimizin anlattıklarından sonra, valim beni ikna etti diyebilirim, 6 bölge sayısını 7'ye çıkarmamız gerekiyor. Diyarbakır merkezde, Güneydoğu'da bir bölge daha oluşturmamız gerektiğine ikna oldum. Bunu da program kapsamına alacağız. Bunu da bölge halkına müjdelemek istiyorum. Program kapsamında Diyarbakır, hem tanıtım öncelikli hem planlı yatırım öncelikli bölge arasına girecek. İnşallah hayırlı olur" dedi.Bakan Ersoy ve beraberindekiler daha sonra tarihi Zerzevan Kalesi'ne geçti.

bakan-ersoy-zerzevan-kalesinde.jpg

bakan-ersoy-zerzevan-001.jpg
bakan-ersoy-zerzevan-002.jpgZERZEVAN KALESİ'NDE
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarında bulunan tarihi Zerzevan Kalesi'ne ziyarette bulundu.Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kent merkezindeki incelemelerin ardından Çınar ilçesi yakınlarında bulunan ve Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim merkezi" olarak kullanılan tarihi Zerzevan Kalesi'ni ziyaret etti.
bakan-ersoy-zerzevanda.jpg

bakan-ersoy-zerzevan-003.jpgBurada incelemelerde bulunan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde devam eden kazı çalışmalarıyla ilgili, kazı başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aytaç Coşkun'dan bilgi aldı.Bakan Ersoy'a AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve Oya Eronat, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, Diyarbakır Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, ilçe kaymakamları, kamu kurum müdürleri eşlik etti.Bilgi aldıktan sonra hatıra fotoğrafları çeken Bakan Ersoy, daha sonra Mardin'e gitmek üzere yola çıktı.

bakan-ersoy-mardin.jpgersoy-mardin-.jpgBAKAN MARDİN'DE
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Mardin, cazibesi çok yüksek bir şehir. Hep beraber cazibesini daha da parlatacağız. O kadar parlatacağız ki diğer ülkelerden buralara akın olacak." dedi.
ersoy-mardin--002.jpg
bakan-ersoy-mardin-001.jpgGençlik Merkezi'nin konferans salonunda düzenlenen programda gençlerin sorularını cevaplayan Ersoy, cazibesi çok yüksek olan Mardin'in cazibesini daha da parlatmak için hep birlikte çalışacaklarını söyledi. Diğer ülkelerden Mardin'e turist akını olmasını hedeflediklerini belirten Ersoy kentte güvenlik sıkıntılarının aşıldığını bundan sonra turizm ve ticaretin daha da hızlanacağını dile getirdi. Turizm hareketinin başladığını otellerin dolu olduğunu hatta geçen yıla göre ziyaretçi sayısının iki kat fazla olduğunu belirten Ersoy " Ziyaretçilerin sayısı ve niteliğini de artırmak gerekiyor. O zaman saklı kalmış kapasite su üstüne çıkmaya başlayacak." dedi. 
ersoy-mardin--004.jpg

Mardin'de turizmin daha da geliştirileceğini söyleyen Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Mardin cazibesi çok yüksek bir şehir. Hep beraber cazibesini daha da parlatacağız. O kadar parlatacağız ki diğer ülkelerden buralara akın olacak. Yeni hedefimiz bu. Mardin çok güzel bir şehir, mozaiği çok güzel. Sadece biraz daha parlatmamız gerekiyor. O da işin en kolay kısmı. Onu da el birliğiyle yapacağız."

ersoy-mardin--006.jpg
ersoy-mardin--007.jpgBakan Ersoy, gençlerin Gençlik Merkezi'nden çok iyi faydalandıklarını söylemeleri üzerine, "Böyle güzel ve başarılı çalışmalar desteklenmeyecek de ne desteklenecek? Böyle başarılı çalışmalar örnek olması açısından çok önemli. Tabii ki daha fazla destek vereceğiz" dedi.






=

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı
Bu haber toplam 7170 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.