• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 23 °C

Türkiye’de mutfağın mektebi

Öner Y. Ilgaz

Mutfak Sanatları daha geniş tarifle Gastronomi ülkemizde de giderek dünyadaki önemine ulaşmaya çalışıyor.

Aşcılık nedense pekte tercih edilen, umursanan  bir meslek olamadı Türkiyede.

Ocaktan veya alaylı yetişme tarzıyla mesleğini yürüten epeyce Aşcıbaşı mız olmasına rağmen, yurt dışında da bu insanlarımız görev yapıyor iken aşçılık güzel bir meslek hedefi olarak gençlerin önüne konamıyor.

1980'li yıllardan başlanarak aşcılık eğitimi verilmeye başlanması belki de bir uyanmanın, bir farkına varmanın habercisiydi.

Bu sektörde eğitimin, mesleki eğitimin şart olduğunu ortaya koyanlar, bu konuyu tartışanlar ve tartışmaya açanlar yine bu mesleğin eğitimli Aşcıları, F&B müdürleri oldu.

“Mutfak Sanatları ve Gastronomi konusunda ülkemiz eğitimde neler yapıyor?” sualinin cevabını ararken yaptığım çalışmada halen var olan durum şöyle;

Üniversitelerimiz lisans programları içerisinde 48 üniversitede 62 bölümün Turizm İşletmeciliği, Gıda Mühendisliği, Konaklama İşletmeciliği olduğunu sadece bir üniversitemizde doğrudan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü bulabiliyoruz.

Meslek Yüksek Okullarında ise Türkiye genelinde 81 üniversitede 226 bölüm bulunuyor,

Müfredatlara baktığımızda 72 üniversitemizde 164 bölümün Gıda teknolojileri, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Aşcılık eğitimleri verdiği gözleniyor.

20 ye yakın Turizm ve Otelcilik meslek liseleri yiyecek içecek hizmetleri eğitimi veriyor, bazıları mutfak eğitimi de sağlıyor.

Yukarıda sayılarla ifade ettiğim tablo fena görünmüyor ama bu esnada da ortaya “Kaliteli eğitim” veriliyormu? suali çıkıyor.

Örnek mi?
Anadolunun ortasında, bacalarında perilerin dolaştığı çok güzel bir ilçedeki MYO'dan yetişen (2 yıllık eğitim) aşcı adaylarını kimler yetiştiriyor da sektöre sunuyor?
2 yıl lokanta müdürlüğü yapıp, meyhane yöneten insanlar kendilerinde “eğitmen” formasyonu vehmedip ders vermeye soyunuyorlarsa, bu insanları eğitmen olarak eğitim vakfı müdürleri MYO(na eğitmen yapıyorlarsa vah ki vah…

 

Peki ülkemizde Aşcılıkla ilgili 17 STK ,3 federasyon “Yarışmı” ve “yurtdışı seyehatler” dışında eğitime yönelik bir şeyler yapıyorlar mı ?

 

Bunca otel, bunca yeme-içme mekanı varken ülkemizde ve de tüm dünyada evrensel bir işkolu aşçılık ülkelerin saygın meslekleri arasında anılıyor iken, bu umursamazlık veya sahipsizlik nedendir anlamak mümkün değil.

Aslında bu dile getirdiklerimiz konuya esas sahip çıkması gerekenlerin kulaklarına kadar ulaşacak mıdır bilmiyoruz.

TürkiyeTurizm.com bu konunun takipçisi olacak

 

Bu yazı toplam 2938 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.