• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Sri Lanka Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyor

Sri Lanka Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyor
Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen 200 milyon civarında olan ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarılması için çalışmalar başlattıklarını bildirdi.

FİKRİ TÜRKEL
İSTANBUL- Yeni göreve başlayan Sri Lanka’nın Türkiye Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen halen 200 milyon civarında olan ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarılması için çalışmalarbaşlattıklarını bildirdi. Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen ev sahipliğinde Anemon Otel’de düzenlenen ve ülkenin mutfak kültürünün sergilendiği etkinliğe turizm ve iş dünyasından önemli isimler katıldı.

sri-lanka-turkiye.jpgSri Lanka Fahri Konsolosu Beşir Uğur, Anemon Otel Direktörü Oğuz Akçura, Katar Havayolları Satış Müdürü Evren Ökmen, Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, ile Akademisyen Doç Dr. Nur Ündey Kalpakoğlu geceye katılan isimler arasında aldı.

SRİ LANKA VE TÜRKİYE ARASINDA ÇAY KÖPRÜSÜ
Sri Lanka’nın Bağımsızlık Günü kutlamalarında Türkiye ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi hakkında konuşan Mohamed Rizvi Hassen, “çay” konusunda iki ülke arasında çok iyi bir köprü kurulduğunu belirterek, kültürü konusunda bir çok ortak nokta olduğunu belirtti.

sri-lanka-turkiye-002.jpgBüyükelçi Mohamed Rizvi Hassen’in konuşmalarında şu başlıklar yer alıyor:

“İki ülke ekonomi, kültür gibi alanlarda birlikte çalışmalı ve ticaret hacmini kısa sürede 500 milyon dolara çıkarmalı.

Türkiye ile Sri Lanka arasındaki en önemli ortak nokta çay üretimi ve tüketimi… Çay üretimde Sri Lanka dünyada 4'üncü, Türkiye ise 5'inci sırada yer alıyor.

Çay konusunda ortak projeler yapmalıyız. Ayrıca Türk inşaat firmalarının Sri Lanka’daki yatırımlarına daha da hız vermeleri için çalışmalıyız.”

sri-lanka-turkiye-003.jpg
SRİ LANKA MUTFAĞINDAN TÜRK MUTFAĞI ETKİSİ
Büyükelçi Mohamed Rizvi Hassen, Sri Lanka’nın son yıllarda turizme büyük önem verdiğini ve Sri Lanka mutfağında Türk mutfağının da etkisi olduğunu düşündüğünü belirterek şöyle konuştu:
“Biz bir baharat adasıyız. Mutfak kültürümüz öne çıkacak. Bunu anlatacağız. Turizmde de işbirliği önemli. Aslında iki ülke arasındaki ilişkilerin köklü bir geçmişi var. Sri Lanka'nın bağımsızlığını kazanmasından ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan çok önce, Osmanlı Sultan II. Abdülhamit döneminde 1864'te başkent Kolombo'da bir fahri konsolosluk vardı.

ERTUĞRUL FIRKATEYNI, 5 GÜN KOLOMBO LIMANıNDA DEMİRLEDİ
Sultan II. Abdülhamit tarafından Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Firkateyni, o zamanki adıyla Seylan’ın batısında bulunan başkentimiz Kolombo’yu ziyaret etmişti. Beş gün süreyle Kolombo limanında demirleyen Ertuğrul’da bulunan mürettebat yerli halkla iyi ilişkiler geliştirmiş, Ertuğrul Firkateynini Kolombo’da bulunduğu sırada 200 binden fazla insan ziyaret etmişti.

TÜRK FIRMALARı IÇIN ÖNEMLI FıRSATLAR
Yaklaşık 21 milyon nüfusa sahip Sri Lanka son yıllarda istikrarlı büyüyen ekonomisi ile dikkat çekiyor. Sri Lanka'nın, Hindistan ve Pakistan ile serbest ticaret anlaşmaları bulunuyor. Çin, Singapur ve Güney Asya ülkeleriyle ticaret anlaşmaları planlayan ülkenin Türk firmaları için önemli fırsatlar ve avantajlar oluşturduğu belirtiliyor. “

Bu haber toplam 1507 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.