• BIST 9132.3
  • Altın 2871.5
  • Dolar 34.2453
  • Euro 37.5656
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 22 °C

Pegasus'un Açelya'sı

Musa Alioğlu

Dün Sabiha Gökçen'e gittim. Bir uçağın 3600 metrelik pisti bitirip, toprak zemine geçip 30-40 metrelik uçurumdan aşağı yuvarlanmasını aklım almadı.

Tarih 14 Ocak 2018. Pegasus Havayolları’nın TC – CPF Tescilli Boeing 737-800 tipi “Zeynep” adlı uçağı Trabzon Havalimanı’nda pist dışına savrularak kal oldu. Tarih 3 Ocak 2020. Pegasus’un Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen, TC – CCK Tescilli “Huma” adlı 737-800 tipi uçağı pist dışına çıktı. Ve son olarak 5 Şubat 2020. Pegasus’un İzmir’den gelen TC – IZK Tescilli Boeing 737-800 tipi “Açelya” adlı uçağı Sabiha Gökçen’de pist dışına savruldu. Kazada Pegasus üç “misafir”ini kaybetti.

Uçakların üçü de Boeing 737-800 tipi. Burada Boeing’i mi sorgulamalıyız? Bence değil. Peki Pegasus’un kurum olarak suçu, kabahati var mı? Yok demek durumundayız. Eğitim dersen veriyor, bakım dersen yapıyor. O halde sorun nerede? Kabahat kimde veya kimlerde?

Dün Sabiha Gökçen’e gittim. Bir uçağın 3600 metrelik pisti bitirip, toprak zemine geçip 30-40 metrelik uçurumdan aşağı yuvarlanmasını aklım almadı. Pist mi kısa kaldı, kaptan mı pistin başına teker koyamadı? Pist standart. Yüzlerce uçak inip kalkmış daha önce. Uçakta mı bir sorun var? Hiç sanmıyorum. 2009’da ilk uçuşunu yapmış, yeni sayılacak bir uçak. O halde bir konu kalıyor geriye. Meteorolojik şartlar, kaptan ve kule iletişimindeki ayrıntılarda. Kaptan, hem uçağı kullanıyor hem de kuledeki hanımefendi ile konuşuyor. Kule, knot konusunda bilgi veriyor. Bu sözleri değerlendirmek için yeterli zaman var. Ama özgüven ağır basmış olacak ki arka rüzgarın knot’una bakmadan iniyor. Sonrası malum. Uçağın burnu yere düşüyor. O alevler bunun sonucu. Uçak pisti, toprak zemini aşıp baş aşağı uçuruma düşüyor. Pegasus, “misafir” diye el üstünde tuttuğu yolculardan üçünü kaybediyor. 150’ye yakın yolcu yaralanıyor. Üzücü bir durum. Ali Sabancı, ne durumda tahmin ediyorum. Şirketi şaha kaldıran Mehmet Tevfik Nane’nin gözyaşları inandırıcı. Şimdi, “pist yoruldu” diyen Sayın Bakan Cahit Turhan’ın başındaki bakanlığa bağlı Kaza İnceleme ve Araştırma Kurulu, uçak başında gerekli incelemeyi hangi ara yaptı bilemem ama “Açelya”yı kesmeye başladılar. Yazık oldu Açelya’ya. Zeynep’e ve Huma’ya olduğu gibi. Uçaklarına hep çalışanlarının kız çocuklarının adını veriyor. Allah diğer kızları korusun.

Bu yazı toplam 619 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.