• BIST 9109.34
  • Altın 2919.651
  • Dolar 34.2345
  • Euro 37.6242
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 25 °C

‘’Mavideki yeşil‘’ olun!

Kaan Karaelmas

Sevgili Denizciler,

Halatları fora ederken doğayı da düşünün , ‘’mavideki yeşil‘’ olun!

cevre-005.jpg
Sezon başlarken bende mavilikleri korumak adına alabileceğimiz önlemleri biz denizcilerin payımıza düşenleri gerçekleştirmek konusundaki önemli ve basit çözüm önerilerini sizlere anımsatmak istedim. Ekolojik sistemdeki değişiklikler artık doğanın tüketim hızımıza yetişemediğini gösteriyor.

cevre-004.jpgDeniz suyunun içerisinde iki tip canlı vardır.

-Deniz hayvanları

-Deniz bitkileri

Bunlarda deniz hayvanları ( balıklar, karidesler, yengeçler ve de deniz yıldızı ve Kestanesi v.b. ) kesinlikle içerisinde yeteri kadar oksijen bulunan suda yaşayan canlılardır.

Sudaki Oksijen miktarı azalınca, yaşanabilen deniz canlılarının miktarı azalır ve bu sefer aşırı bir bitkisel yaşam başlar. ( Yosunlar v.b.)

Deniz çok kirlenirse, içerisinde ne deniz hayvanı ( balıklar ) nede bitkiler ( yosunlar ) yaşanabilir ve dolasıyla çok önemli bir su ve besin kaynağını kaybetmiş oluruz.

Teknede bulunduğumuz sürece aşağıda belirtiğim başlıklar ile yapacağımız küçük adımlar ve değişikliklerle büyük farklar yaratılmasına katkıda bulunabiliriz. Daha çok yelken, daha az moto,-Denize çöp& atık atmayız, Çöpe atacağına yapabiliyorsan tamir et, geri dönüşümlü ürün kullanma, daha az satın al, basit yaşa ve diğerlerine örnek ol .Yani ; azalt, yeniden kullan, ve geri dönüştür.

cevre-006.jpg

cevre-007.jpgNasıl bir yeşil denizci olmamız gerektiği konulara dikkat edip ve uygulayarak başlayabilirsiniz.







cevre-008.jpg

-Makinaları, jeneratörleri daha az kullanıp, ihtiyacımız olan güç miktarı kadar kullanalım.

-Güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanmaya çalışalım.

-Özellikle koylarda pis su tanklarını kullanalım.

-Teknelerimiz alt bakımlarında düşük etkili zehirli boya kullanalım ve kazıdığımızda artıkların suya karışmamasına dikkat edelim.

-Denize zarar vermeyen deterjanlar kullanalım.

-Teknelerde kızartma yemeklerindeki artık yağları ayrı kapta biriktirelim.

-Mümkünse su Yapıcı kullanalım.

-Geri dönüşümlü tuvalet kağıdı kullanımına ağırlık verelim.

-Yakıtınızın havalandırmadan sızdırmadığından amin olunuz. Tanklarınızı doldururken taşırmamaya önem veriniz.

-Gereksiz yakıt sarfiyatını önlemek için rotanızı planlayın.

cevre-010.jpg-Çöplerinizi karaya çıkan kadar teknede tutun. Plastik, cam, metal ve kağıt artıkları için marinalarda bulunan geri dönüşüm kutularına , koylarda belirtilen çöp toplama merkezlerine bırakın.

-Makinanızın verimli çalışması için doğru boyutlarda bir pervane seçin.

-Atıklarınızı geri dönüştürün. Günümüzde kullandığımız aküler ve birçok cihazımızdaki piller geri dönüştürebilen malzemeler olup, bunlar ayrılmış kutulara ve toplama merkezlerine teslim ediniz.

-Makinelerinizin bakımlarını düzenli olarak yaptırın. Bakımı düzenli yapılmayan bir makine daha fazla yakıt harcar ve emisyon salgılar.

Dünyada ve Türkiye'de birçok kuruluş bu konuda çalışmalar yaparak önemli adımlar atmaktadır.

Öncelikle denize atılan ev en çok zarar veren plastik atıkları ile mücadele etmenin en iyi yolu, olabildiğince az plastik ürün kullanmak ve geri dönüşüme önem vermektir. Plastik konusunda çalışmalar ve geri dönüşüm ile ilgili çalışmalar birkaç örnek vermek

cevre-011.jpgisterim.







cevre-013.jpg

cevre-orgutleri-001.png
Örnek vermek gerekirse Amerikalı bir bira üreticisi bir kampanya başlatıp plastikten yapılmış bu ambalaj ürünlerini buğday ve arpadan üretmeye başladı. Böylece ambalajlar denize atıldıkları takdirde hem doğada kolay çözünebilecek hem de deniz canlılarını besleyebilecek. Bir diğer özel kuruluş bu soruna farklı bir yaklaşım geliştirerek toplanan plastikleri inşa malzemesine dönüştürüyor.

Ülkemizde ve dünyada birçok firma artık çevre dostu temizlik ürünleri geliştirmiş durumdalar.

cevre-orgutleri.png cevre-orgutleri.jpg 

Türkiye’mizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) de ülkemiz plajları, Marinaları ve yatları ile ilgili ‘’Mavi Bayrak Programı ‘’ adı altında her sene kriterler belirlenerek çevre faaliyetlerinde bulunmaktadır. Ayrıca, sadece deniz ve okyanuslara yönelik Deniz Temiz Derneği / TURPEMA da başarılı çalışmalar yapıp, teknelerde kullanılmak üzere ekolojik ürünler satmaktadır.

Daha iyi bir yaşam için uygulayalım ve takipçisi olalım. Denizlerde buluşmak dileğim ile……

Kaan Karaelmas

Yelken Eğitmeni & Sailing Instructor

p: 90-530-313-2588

e: kaankaraelmas@superonline.com

Bu yazı toplam 92298 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.