• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 18 °C

Sağlık turizminde yeni rota Afrika

Sağlık turizminde yeni rota Afrika
Bu yıl 750 bin turistten 7 milyar dolarlık gelir bekleyen sağlık sektörü, gözünü 35 milyar dolarlık potansiyele sahip Afrika’ya yöneldi.

ISTANBUL- Bu yıl 750 bin turistten 7 milyar dolarlık gelir bekleyen sağlık sektörü, gözünü 35 milyar dolarlık potansiyele sahip Afrika’ya dikti

Geçen yıl ciddi bir kriz yaşayan ve bu yıl sorunlarını aşmaya çalışan turizm sektörü, ‘sağlık'la vites yükseltti. Avrupa'dan gelen turist sayısının düşmesine karşın, turizm gelirlerinde geçen yıl artış kaydedilen tek harcama türü sağlık oldu. Sağlık sektörünün bu yılki hedefi 750 bin turistten 7 milyar dolar gelir elde etmek, Sektörün yeni rotası ise Afrika kıtası oldu. Afrika kıtasının yılda 35 milyar dolarlık sağlık harcamasını yurtdışından yaptığını aktaran Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, “Dışişleri Bakanlığı, Doğu-Orta-Batı Afrika ülkelerine uygulamış olduğu vize rejmini Hindistan-Dubai ve Tayland gibi 1-3 günde verilecek hale getirirse sağlık turizmi için Afrika'dan 3 milyar dolar çekebiliriz” dedi. Türkiye'nin 35 milyar dolarlık potansiyele rağmen Afrika pazarından yılda ancak 300 bin dolar alabildiğini kaydeden Çakmak, geri kalan kısmının Hindistan, Tayland, Dubai, Fransa ve İngiltere'ye gittiğini söyledi.

AVRUPALIDA DÜŞÜŞ VAR

Türkiye'nin vize için 1 ay sonraya randevu verdiğini, vizenin ise 15-30 gün içinde alınabildiğini vurgulayan Çakmak, AB'nin Afrikalı hastalara 3-5 gün içinde vize verdiğini kaydetti. Bu hususu Dışişleri bürokratları ile görüştüklerini ifade eden Çakmak, Afrika'da göç veren ülkeler olduğu ifade edilerek mevcut vize rejiminin devam edilmesi gerektiğine vurgu yapıldığını aktardı.
Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi verilerine göre, 2016'nın ilk yarısında 389 bin 267 turist Türkiye'ye sağlık turizmi için geldi ve 2.8 milyar dolar harcama yaptı. Bu yılın 6 ayında sağlık turizmi için gelen turist sayısı yüzde 7.6 düştü, ancak gelir yüzde 21.4 arttı. Bu dönemde 359 bin 683 turistten 3.4 milyar dolar gelir elde edildi. Emin Çakmak, bu yılın ilk yarısında Avrupa'dan sağlık turizmi için gelenlerde yüzde 34.8 kayıp yaşandığını ancak, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'nden gelen turist sayısının yüzde 19.6 arttığını söyledi. Çakmak'ın verdiği bilgiye göre, gelirdeki artışın nedeni Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'nden gelen hastaların daha ağır vakalar olması. Sağlık için gelenler normal turistlere göre, 10 kat fazla, yani 8-10 bin dolar arasında döviz bırakıyor. Emin Çakmak'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye'ye özellikle saç ekimi ve plastik veya estetik cerrahi için gelindiği algısı var. Ancak en çok başvuru alan branşlar göz, ortopedi, diş, kardiyoloji, onkoloji ve beyin ve sinir cerrahisi. Son dönemde Türkiye'nin özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda dünyanın yükselen yıldızı haline geldiğini belirten Çakmak, sağlık turistinin özellikle eylül, ekim, kasım aylarını tercih ettiğini bildirdi.

saglik-turizmi.jpg

TÜRKİYE YÜZDE 50 DAHA UCUZ

Türkiye, dünyanın en fazla rağbet gören sağlık turizmi destinasyonlarının başında geliyor. Bunun en önemli nedeni ise sağlık harcamasında birçok ülkeye göre yüzde 50 ucuz olması. Örneğin bir kalp by-pass ameliyatı Türkiye'de 21 bin dolara yapılırken, bu rakam İspanya'da 43 bin dolar, Meksika'da 42 bin dolar. Kalça protezine ABD'de 10 bin-23 bin dolar arasında bir fatura çıkarılırken, Türkiye'de yarı fiyatına bu operasyon yapılıyor.

HEDEF 25 MİLYAR DOLAR

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, sağlık turizminde rakamın yukarıya doğru tırmandığını söyledi. Demircan, “Sağlık turizminde hedef 25 milyar dolar. Son gelişmelerden bahsedeyim. Pakistan ile yaptığımız protokol gereği oradaki kardeşlerimiz karaciğer ameliyatlarını olmak için Türkiye'ye geliyorlar. Donörleri yanında hasta buraya geliyor, biz burada karşılıyoruz, ameliyatı yapılıyor, geri gönderiyoruz” diye konuştu.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.