• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

43 havalimanı işçisinden 24'ü tutuklandı

43 havalimanı işçisinden 24'ü tutuklandı
Gözaltı işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen 43 havalimanı işçisinden 24'ü tutuklandı, 19'u adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

İSTANBUL- Gözaltı işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen 43 havalimanı işçisinden 24'ü tutuklandı, 19'u adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.
Kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için 15 Eylül'de gece yarısı baskınıyla gözaltına alınan işçilerden emniyetteki ve savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 28 işçiden 24'ü tutuklandı, 4'ü ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

24-havalimani-iscisi-tutuklandi.jpgGözaltına alınan 400'den fazla işçiden bir kısmı emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. İşçiler, dün ikişerli gruplar halinde Gaziosmanpaşa (GOP) Adliyesi’ne getirilmişti. İşçilerin ifadesini almayan savcı, 43 işçiden 15'inin adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasını istedi, 28 işçiyi ise tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. Sabah 7.15'ye ilk kararını açıklayan mahkeme, savcının adli kontrol şartıyla tahliyesini talep ettiği 15 işçi için aynı yönde karar verdi. Ardından verilen kararda ise tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 28 işçiden ise 24'ü tutuklanmasına, 4'ünün ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasına hükmedildi.

İŞÇİLERE YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR

Kötü çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla 14 Eylül’de eylem yapan 3. havalimanı işçileri, aynı gece koğuşları basılarak gözaltına alınmıştı. Gözaltındaki işçilere, “2911'e muhalefet”, “Çalışma hürriyetinin ihlali”, “Kamu malına zarar vermek”, “Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik etmek”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması”, “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlamaları yöneltildi.

İşçilerin aileleri ile HDP milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, Dilşad Canbaz Kaya ve Erkan Baş işçilere destek için adliye önüne geldi.

Jandarma eşliğinde ikişerli gruplar halinde getirilen işçiler, “Direne direne kazanacağız”, “İnşaat işçisi köle değildir”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla adliyeye girdiler. Jandarmalar ise işçileri engellemek için ağızlarını kapatmaya çalıştı.

Jandarmanın sorgular sırasında işçilerin 3. havalimanı şantiye alanındaki yatakhanelerine girdiği ve arama yaptığı bilgisi geldi. Savcılık sorgusunun hemen öncesinde yapılan arama “tutuklama için delil üretme çabası mı” sorusunu akıllara getirdi.

Adliye önünde de çok sayıda sivil ve çevik kuvvet polisi ile jandarma ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Bina önüne akrep ve TOMA da konuşlandırıldı.

WHATSAPP GRUBU TUTUKLAMA TALEBİ GEREKÇESİ OLDU

Gözaltı sayısının fazla olması gerekçesiyle işlemlerin birden çok savcı tarafından yapıldığı öğrenildi. 43 işçinin de savcılıkta ifadesi alınmazken, işçilerden 15'inin adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılması, 28'inin ise tutuklamaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmesi istendi. İşçilerin, “Kamu malına zarar verme”, “Polise mukavemet”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali” iddialarıyla tutuklanmaları istendi. Savcı Ali Özgilik, tutuklama talebine gerekçe olarak "işçilerin jandarma baskını sırasında slogan atarak kolluk kuvvetinin müdahalesine engel olmaya çalıştıklarını" ve “Grup Direniş” isimli WhatsApp grubu oluşturmalarını gösterdi.

Savcı, adli kontrol talebine ise "kuvvetli suç şüphesi", "kaçma şüphesi", "delilleri yok etme şüphesi", "tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı girişiminde bulunma şüphesi" iddialarını dayanak yaptı.

Kararı veren GOP 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin tutuklama gerekçesi şöyle: “Görevi yaptırmamak için direnme, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, kamu malına zarar verme ve toplantı ve yürüyüşlere silahlı katılma, suçlarının vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin mevcut olduğu, delillerin henüz toplanmamış olması karşısında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı değerlendirildiğinden ayrı ayrı tutuklanmalarına.”

24 İŞÇİ TUTUKLANDI, 19 İŞÇİ ADLİ KONTROLLE SERBEST BIRAKILDI

Sabahın erken saatlerinde ilk kararını açıklayan mahkeme, savcının adli kontrol şartıyla tahliyesini talep ettiği 15 işçi için aynı yönde karar verdi. İşçilerin, haftada iki gün karakola imza vermelerine hükmedildi.

Savcının adli kontrol şartıyla tahliyesini talep ettiği 15 arkadaşımızla ilgili mahkeme de aynı yönde karar verdi. Arkadalarımızın salı ve perşembe günleri karakola imza vermelerine hükmetti! #DirenişTutuklanamaz

Savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 28 işçiden 24'ü tutuklandı, 4'ü ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

İŞÇİLER KARARA TEPKİ GÖSTERDİ

Karara tepki gösteren işçilerin sinir krizi geçirdiği bilgisi geldi. Avukatlar, işçilerin tutulduğu nezarethaneden bağrış ve kapıya, demire vurma sesleri geldiğini aktardı. Bir grup avukat, bilgi vermek için nezarethaneye geçti.

Kaynak: Evrensel / Cansu Pişkin
Bu haber toplam 2099 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.