• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Vali Yüksel'den turizmcilere uyarı

Vali Yüksel'den turizmcilere uyarı
Antalya Valisı Alaattin Yüksel'den turizmcilere 2008 uyarısı: “Dün domatesinizi kabul etmeyen Rusya, yarın turist göndermezse ne yapacaksınız?”

ANTALYA -Turizme, Türkiye'nin en büyük projeleri arasında yer alan GAP kadar yatırım yapıldığını söyleyen Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, yeni yılın ilk uyarısını yaptı. İyi geçen sezonun ardından Antalya turizminin masaya yatırılması gerektiğini belirten Vali Yüksel, şunları sıraladı: "Avrupa pazarında ciddi daralma oldu. Antalya turizmi tek pazara mahkum durumda. Sezon 6 aya sıkıştı kaldı." Turizmcilerin şapkalarını önüne koyarak durum değerlendirmesi yapmaması halinde Antalya turizminin kan kaybetmeye başlayacağını savunan Yüksel, "Durum son derece tehlikelidir. Dün domates almayan Rusya, yarın turist göndermezse ne yapacaksınız?" ikazında bulundu.

Antalya 2007 yılını 7,7 milyon turisti ağırlayarak kapattı. Tüm sezonların en yüksek rakamını yakalayan Antalya turizmi başarısının yanında tehlikeleri de bünyesinde barındırıyor. Yılın hemen sonunda turizmin masaya yatırılarak değerlendirmeye tabi tutulmasını isteyen Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, yaklaşan tehlikeyi değerlendirdi. Antalya'nın bu sezon yakaladığı başarının ve turist sayısındaki artışın tüm zamanların rekoru olduğunu belirten Yüksel, "Antalya turizmi tam değerlendirme yapılması dönemine girmiştir." dedi.

 

Konunun; az ya da çok turist geldi, turist çarşıya indi veya inmedi tartışmalarının uzağında profesyonelce ele alınmasını isteyen Vali Yüksel, önlem alınmaması halinde yaklaşan tehlikeye dikkat çekti. Son yıllarda Antalya'ya Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) mali boyutu kadar yatırım yapıldığını hatırlatan Yüksel, 15-16 milyar dolarlık otel yatırımı yapılan turizm sektörünün tek pazara bağlanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Tüm zamanların en yüksek rakamlarına ulaşılmış olmasının tek başına yeterli olmadığını kaydeden Yüksel, uyarılarını şöyle sıraladı: "Tablo adam gibi yoruma tabi tutulmazsa bana göre yanlışa düşülür. Özellikle Orta Avrupa pazarında çok ciddi daralma olduğu görülmektedir. Üzerinde çok ciddi durulması gerekir. İkinci nokta Antalya'daki turist portföyünün rakamsal boyutunun tamamen Rus pazarına dönüş yapmış olmasıdır. Tek pazara sıkışan bir turizm görüntüsü ortaya çıkmıştır. Bu son derece tehlikelidir. Muhatabınızın yarın, iki yıl önce yaş sebze ve meyvedekine benzer bir değerlendirmesi ile bir anda tepe taklak gitmemeniz mümkün değildir. Adam -yüzme belgesi olmayan Antalya'ya tatile gidemez- derse ne yapacaksınız? Üçüncüsü de Antalya'da sayıları 8 milyona yaklaşan turistin 15 Mayıs ile 15 Ekim tarihleri arasında geçen 6 aya sıkıştığı gerçeğidir. 3 tane çok önemli sonuç. Avrupa pazarı kaybedilmiştir, Rusya pazarına sıkışılmıştır ve turizm 6 aya sıkışmıştır."

 

Açıklamalarında çözüm yollarının ipuçlarını da veren Yüksel, Avrupa pazarının yeniden hareketlendirilmesini istedi. Özellikle Alman Seyahat Acenteleri Birliği'nin Kasım ayında Antalya'da yaptığı kongrenin bu pazarın yeniden harekete geçirilmesi için bir şans olduğunu değerlendiren Yüksel, yaptığı değerlendirmeyi şu sözlerle tamamladı:

 

"Arkadaşlardan aldığım izlenim bu pazarda yüzde 20 ile 30 arasında rezervasyon artışı olduğu yönünde. Rusya pazarına gelince, orası ile çok yakından ilgilenilmelidir. Bununla birlikte süratle Ukrayna, Hindistan, Çin gibi ülkelere, Uzakdoğu, Balkanlar ve komşumuz İran dahil, bu pazarlara yeniden bir tur yapmak lazım. Sessizce yeni bir pazar araması yapmak lazım. Peki 6 aya sıkışan turizmimize nasıl 12 aya yayacağız? Burada yeni başlıklar bulmak lazım. Adam gibi oturup spor, sağlık, kongre turizmi konularında yeni tanıtım metotlarının bulunması gerekiyor. İddia ediyorum ki ufak tanıtım faaliyetleri ile Antalya'da turizm sezonunu en kısa sürede 10 aya çıkarabiliriz. Bu değerlendirme yapılmazsa 4 sene sonra nerede hata yaptık diye sormaya başlarsınız. Antalya turizminin önünü açacak iyi tespitler yapıp, gerekli önlemleri almak lazım."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.