• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Ukrayna'da ateşkes dövize nefes aldırdı

Ukrayna'da ateşkes dövize nefes aldırdı
Normandiya Dörtlüsü görüşmesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'Ukrayna'da ateşkesi açıklaması dövizin ateşini söndürdü. Dolar 2.50 TL'nin altına geriledi

EKONOMİK YORUM
İSTANBUL
-15 saat süren Normandiya Dörtlüsü görüşmesinin ardından açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tarafların, 15 Şubat'ta başlamak üzere ateşkeste anlaştığını duyurdu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun katılımıyla gerçekleştirilen Minsk’teki barış görüşmelerinden ateşkes kararı çıktı.
Ukrayna’da binlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve evinden olmasına yol açan çatışmaları görüşmek üzere toplanan Normandiya Dörtlüsü’nün görüşmesi yaklaşık 15 saat sürdü. Görüşme ardından açıklama yapan Rus lider Putin, ateşkesin 15 Şubat’ta başlayacağını duyururken, Ukrayna’nın, doğusundaki vatandaşların haklarına saygı duyması gerektiğini ve bu sebeple anayasal reform yapmasının şart olduğunu söyledi. Rus lider, ağır silahların bölgeden çekileceğini de sözlerine eklerken, “Ana konular üzerinde anlaşma sağladık” ifadelerini kullandı.

KIEV, HALK CUMHURİYETLERİYLE ANLAŞMAK İSTEMEDİ
Putin yaptığı açıklamada, “Bu benim hayatımın en iyi gecesi olmasa da, önemli konularda anlaşmayı başardık. Neden anlaşmak bu kadar uzun sürdü? Bunun maalesef Kiev hükümetinin Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile anlaşmayı reddetmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Herkes Donbas'ta barışa varılmasını istiyorsa Kiev'in Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile direk kontakt kurması gerek” dedi.
Moskova'nın, Ukrayna'daki krizin tüm taraflarının önümüzdeki günlerde dikkatli olmasını umduğunu söyleyen Putin şu şekilde devam etti: "Bir belge biraz önce imzalandı. 'Minsk sözleşmesinin hayata geçirilmesine yönelik alınacak önlemler' adlı belge temas grubu tarafından imzalandı. İkinci belge ise Fransa, Ukrayna Devlet Başkanları ve Almanya Başbakanı'nın bu süreci desteklediğine ilişkin."
Bu arada Putin’in açıklamalarından sonra Moskova Borsası verilerine göre MICEX endeksi %2,1, RTS endeksi ise % 4.4 artış yaşadı.

dolar1.jpg

UKRAYNA'DAKI ATEŞKESTEN SONRA DOLAR KAÇ LIRA OLDU?

Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'Ukrayna'da ateşkesi açıklaması dövizin ateşini söndürdü. Dolar 2.50 TL'nin altına geriledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da ateşkes sağlandığını açıklamasıyla küresel piyasalarda gerileyen dolar, Türkiye 'de de 2.50 liranın altına indi. Dolar, bankalararası piyasada 2.4880 liraya kadar gerilerken, euro da 2.83 liranın altına çekilerek 2.8260 lira dolayında işlem gördü.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde da, Kiev'de temaslarını sürdüren Fon heyetinin, üzerinde çalışılan 40 milyar dolarlık paketin parçası olarak 17.5 milyar dolarlık finansman konusunda anlaşma sağlandığını söyledi.

ABD VERISI DOLARı DÜŞÜRDÜ
Günlerdir rekor kıran dolar serbest piyasada 2.5043'ten güne başladı. Rusya'nın Ukrayna ile ateşkes yapıldığını açıklamasının ardından dolar 2.48 seviyesine kadar indi.Dolar saat 13.30 itibarıyla 2.49'dan işlem görüyordu. Amerika 'dan gelen perakende satış verisinin beklentinin altında olmasından dolayı dün 2.5132 ile rekor kıran dolar 15.30'da 2.4770'e kadar geriledi.
Serbest piyasada bu sabah 09.00 itibarıyla 2,503 TL’den alınan dolar 2,5043 TL’den satılırken, 2,8347 TL’den alınan Euronun satış fiyatı ise 2,8368 TL olarak gerçekleşti. Saat 15.40 sularında dolar 2.48 civarından işlem görürken euro 2.82 bandında işlem görüyor.

AVRUPA GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI
Açılışta gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,2 azalışla 371,47 puan, Londra'da FTSE-100 endeksi yüzde 0,1 değer kazanarak 6.823,37 puan oldu. Frankfurt'ta DAX endeksi 10.751,64 puanla yatay açıldı, İtalya 'da MIB 30 endeksi yüzde 0,2 azalarak 20.522,05 puana, Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 0,3 kayıpla 4.665,19 puana, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,3 değer kaybederek 10.333,90 puana geriledi. BIST 100 endeksi ise 84 bin puan seviyelerinde...

babacan.jpg

BABACAN'DAN BANK ASYA VE DOLAR AÇıKLAMASı

Bank Asya'yla ilgili olarak da konuşan Babacan, "Bank Asya'da ortaklar ile ilgili bilgiler süresi içinde verilmedi, bilgiler geldikten sonra BDDK'nın değerlendirme süreci başlayacak ve BDDK nihai bir karar verecek" değerlendirmesinde bulundu. Dolardaki yükselişle ilgi de konuşan Babacan "Hükümetin kur hedefi yok, telaffuz edilen kurlar bakanların şahsi görüşleridir" dedi.
Başbakan Yardıcısı Ali Babacan TRT Haber 'de soruları yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yükselen dolar kuruyla ilgili olarak, “Hükümetin kur hedefi yok, telaffuz edilen kurlar bakanların şahsi görüşleridir” dedi. “Kurlarla ilgili bir iletişim olacaksa bunun Merkez Bankası tarafından yapılmasını önemli görüyoruz” diyen Babacan, “Merkez Bankası bütün eleştirileri dinleyip değerlendiriyor, bugünden PPK’nın ne şekilde karar vereceği konusunda yorumda bulunmayız” diye konuştu.

BANK ASYA HAKKINDA İLK KEZ KONUŞTU
Bank Asya'yla ilgili olarak da konuşan Babacan, "Bank Asya'da ortaklar ile ilgili bilgiler süresi içinde verilmedi, bilgiler geldikten sonra BDDK'nın değerlendirme süreci başlayacak ve BDDK nihai bir karar verecek" değerlendirmesinde bulundu.

ERDEM BAŞÇI'NIN TAŞINMASI
Merkez Bankası Erdem Başçı'nın lojmanından taşınmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Merkez Bankası Başkanı’nın oturduğu bir villa var Oran’da Erdem Başçı orayı hiç kullanmadı. Başçı Başkan Yardımcısı’yken oturduğu dairede oturmayı tercih etti" dedi. Babacan ayrıca Erdem Başçı'nın çocuklarının okuluna yakın olmasından dolayı taşındığı evinin de kirasını kendi cebinden ödediğini belirtti.

moodys.jpg

MOODY'S'DEN MERKEZ BANKASı AÇıKLAMASı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından yayımlanan raporda, MB üzerindeki baskı Türkiye'nin kredi notuna dahil olduğu belirtildi.
Son dönemdeki Merkez Bankası tartışmasına uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de girdi. Bloomberg HT'nin haberine göre uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından yayımlanan raporda, MB üzerindeki baskı Türkiye 'nin kredi notuna dahil olduğu belirtildi.Türkiye için yabancı yatırımcının psikolojisinin hala önemli olduğuna değinilen raporda, "Türk ekonomisi yurtdışı borçlanmaya bağlı. Kurumlar üzerindeki baskı kredi notu üzerinde de baskı yaratıyor" denildi.
Moody's kurdaki oynaklığın artmasının finansman üzerinde risk yarattığını belirtirken, kurumların siyasileştirilmesinin yatırım ortamını olumsuz etkileyeceği yorumu yapıldı. Raporda ayrıca artan baskının altyapı projelerinin finansmanına fazla etkisi olmadığı da ifade edildi.

borsa.20141124205754.jpg

BORSA İSTANBUL'DA YÜZDE 3'LÜK YÜKSELIŞ

Son 20 ayın en yüksek düzeyi olan 91,412 düzeyini gördüğü 26 Ocak'tan düne kadar 12 işlem gününün 9'unda gerileyen ve yüzde 8.7 düşüş kaydeden BIST-100 endeksi bugün yüzde 3.18 primle 86,082.55 puandan kapandı. Bankacılık endeksi bugün yüzde 4.4 yükseldi.
Küresel piyasalar üzerinde baskı yaratan başlıca faktörlerden olan Ukrayna’daki iç savaşın tarafları, Rusya, Almanya ve Fransa ile ülkede aylardır devam eden çatışmaların son bulması için anlaştı. Yunanistan’ın radikal sol hükümeti ile kreditör euro bölgesinin maliye bakanları, borçlar ve kurtarma programı konusunda dün yapılan görüşmelerde bir anlaşmaya varamadılar, ancak müzakerelere Pazartesi devam edileceğini belirttiler.
Aynı dönemde BIST-100 endeksi dolar bazında yüzde 12’ye yakın gerileyerek yüzde 2’ye yakın gerileyen MSCI gelişmekte olan ülke endeksinin altında performans gösterdi. BIST-100 bugün ise dolar bazında yüzde 4.2’e yakın yükselerek MSCI endeksinden pozitif ayrıştı.
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, “Bugünkü olumlu seyrin ana manşeti Rusya’daki anlaşma ve Yunanistan konusunda tarafların masadan kalkmaması. ABD ’deki veriler ise Fed’in alelacele faiz artıracağı beklentilerini öteliyor. TL’nin rahatlamasını da sağlayan bu gelişmeler hisseler için ileriye yönelik olumlu bir görünümü destekliyor. Doların son dönemdeki değer kazanımı göz önüne alındığında TL ve gelişen ülke kurlarının güçlenmesi için biraz daha marj var” dedi.
Fed’in faiz artırımının yaklaştığı şeklinde gelişmekte olan ülke para birimleri ve varlıkları üzerinde son dönemde baskı yaratan beklentiler ise bugün açıklanan ABD perakende satış ve işsizlik maaş başvuruları sonrasında hafifledi.
ABD’de perakende satışlar Ocak’ta yüzde 0.8 ile beklentilerin üzerinde azalırken, otomotiv dışındaki çekirdek satışlar da yüzde 0.9 ile yine beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti. İşsizlik maaş başvuruları ise beklentilerin üzerinde arttı.
Güne 2.50’nin hemen üzerinde başlayan kur gün boyunca aşağı yönlü bir seyir izlerken TL dün olduğu gibi bugün de gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. Kur, ABD verisinin ardından gerileyişini sürdürerek kapanış itibariyle 2.4730/2.4740 düzeyinde bulunuyor.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.