• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

UBSAD’ın Gaziantep zirvesinde ‘haksız rekabete isyan’

UBSAD’ın Gaziantep zirvesinde ‘haksız rekabete isyan’
çak Bileti Satan Seyahat Acenteleri Derneği-UBSAD’ın Gaziantep Elit Residence Hotel’deki buluşmasında “haksız rekabete isyan” edildi.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
GAZİANTEP - Türkiye’de çalışan 10’bin yakın seyahat acentelerinin yüzde 70’ini oluşturan uçak bileti satan seyahat acentelerinin “yalnız bırakılıyoruz’ düşüncesiyle bir araya gelerek kurdukları Uçak Bileti Satan Seyahat Acenteleri Derneği-UBSAD’ın Gaziantep Elit Residence Hotel’deki buluşmasında “haksız rekabete isyan” edildi.
Konuk acenteler toplantı öncesinde Zeugma müzesini ve Gaziantep’in turistik yerlerini gezdi. Gaziantep’i çok beğendiklerini belirten Ko, Gaziantep’in acenteler tarafından değerlendirilmesi ve turlar düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Zeugma müzesi gezisinin ardından konuşan turizmciler, müzeyi çok beğendiklerini ve Gaziantep’e tur düzenleyeceklerini belirttiler Turizmciler toplantıda hava yolları firmalarının kendi biletlerini komisyon olmadığı için daha ucuza sattıklarını, ancak acentelerin ise komisyon aldıkları için daha pahalıya sattıklarını ve bu yüzden iflas etme noktasına geldiklerini belirttiler.



ubsad-gaziantep--001.jpg
UBSAD yönetim kurulu üyesi ve kurucularından Nebil Çelebi, TÜRSAB’ın mevcut yönetimi tarafından çalışmalarının engellendiğini belirterek “TÜRSAB yönetiminin bizlerden neden çekindiğini bilmiyorum. Keşke iyi yönetseler de hepimiz alkışlasak” dedi. Çelebi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile 1618 sayılı yasa taslağı hakkında görüşmesinde bakanın, UBSAD’ın aralarında bulunduğu derneklerin yöneticilerini çağıracağını ve herkesin ittifak edeceği yasa çıkaracağını söylediğini belirtti. UBSAD Başkanı Numan Olcar “UBSAD, 10 yıl önce kurulsaydı, çözümler üretilirdi ve bugünkü sorunlar yaşanmazdı” şeklinde konuştu Didyma Tur’un sahibi Elif Canaslan, “UBSAD’a el verin. Hepimiz birlikte olmalıyız. Yoksa yok olmaya mahkumuz” dedi.

ubsad-gap-006.JPG

mustafa-ozyurt.JPG
HAKSIZLIĞA İSYAN EDİYORUZ

UBSAD’ın kuruluş ilkesi olan “Senin mesleği, senin geleceğin” sloganıyla toplantıyı düzenleyen Nizip merkezli Özyurt Turizm’in sahibi Mustafa Özyurt “En büyük sorunu olan bizleriz. Ancak yıllardanbei kangren haline gelen havayollarının biletleri sorununu çözen olmadı. Bu haksızlığa isyan ediyoruz” dedi.
UBSAD zirvesine  Gaziantep bölgesinden 20'yi aşkın acente katılırken, İstanbul'dan 30 kişilik katılım oldu. Toplantının daha sonra İstanbul ve Bursa'da tekrarı planlanırken, sorunların yerinde tespiti için bölgesel çalıştaylar yapılması karalaştırıldı.

ubsad-gap-001.JPG

mustafa-ozyurt-001.JPGELİF CANASLAN: OFİSLERİMİZİ KAPATMAK ZORUNDA KALIRIZ
İzmir merkezli Didyma Tur’un sahibi Elif Canaslan, “Hak ve hukukumuzu korumak için haksızlığa karşı kurulduk. Geç bile kalındı. Tek amacımız var kendi sorunlarımızı çözmek” dedi. Elif Canaslan,”UBSAD’ın yönetim kurulunda TÜRSAB’ta görevi olanlar da bulunuyor. Ayrıştırma yapmadan kurulduk. 10 yıldanberi sogulanan bu sorun için Gaziantep bulunması UBSAD için ilk adımdır. Uçak bileti satan seyahat acenteleri adına ilk adımı atıyoruz. Bundan sonra ne yapacağımızı konuşacağız. Tek başımıza mücadele edeceğimiz sorunlar değildir. Birlikte hareket edersek çözebileceğimizi düşündük. Fiyat eşitliği verilmezse ofislerimizi kapatmak zorunda kalırız. UBSAD’a el verin. Hepimiz birlikte olmalıyız. Yoksa yok olmaya mahkumuz” dedi.
Elif Canaslan, UBSAD'ın sorunlarını içeren barkovizyonlu açıklama yaptı

elif-canaslan.JPG
elif-canaslan-001.JPG

elif-canaslan-003.JPG

elif-canaslan-004.JPG
elif-canaslan-005.JPG
elif-canaslan-006.JPG

elif-canaslan-007.JPG
elif-canaslan-011.JPG
ubsad-gab.JPG
ubsad-gab-001.JPG
ubsad-gab-002.JPG

ubsad-gap-002.JPG
figen-akan.JPGGaziantep merkezli Zeugma Turizm’in sahibi Figen Akan, meslektaşlarına ‘hoşgeldiniz’ diyerek böyle bir toplantı için Gaziantep’i seçmelerinden memnun olduğunu dile getirdi.

numan-olcar.JPG
UBSAD BAŞKANI NUMAN OLCAR: UBSAD 10 YIL ÖNCE KURULMALIYDI
UBSAD ve TÜRSAB bilet Komitesi Başkanı Numan Olcar, konuşmasına “Benim bakışımda üç kurum vardır. Mesleğine sahip çıkanlar, sahip çıkana destek olanlard ve dışardan seyredenler” diyerek başladıktan sonra şöyle konuştu:
UBSAD’ın faaliyeti mesleğine sahip çıkanların yer aldığı ‘görev gücü oluşumu” olarak tanımlanabilir. Bu yol haritasının doğru kullanıma verilmesi hareketidir. Aslında UBSAD, 10 yıl önce kurulsaydı, çözümler üretilirdi ve bugünkü sorunlar yaşanmazdı. Geç kalma sonucu havayolları teşkilatlandı, acenteler geri kaldı ve makas açıldı. Bunun sonucunda uçak bileti satışında hizmet bedelleri sistemine geçilmesi gerçekleşti.

462 SAYILI VERGI USUL KANUNU AÇIKLARI
Sistemi ilgilendiren 462 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda bazı açıklar bulunuyor. Bu nedenle hizmet bedellerinin bilet bedeli içine alınmasıyla ilgili çalışmalar yaptık. Bu konunun TÜRSAB beçimleri ve yönetim değişikliği dönemine geldiği için yeterince takip edilmediğini gördük. Şimdi bakanlığa bilet bedelleri içinde tahsil edilmesi konusunu ilettik. Ayrıca mali yönden yaptığımız çalışmalarda hizmet bedelleri konusunda ilerleme kaydettik.

numan-olcar-001.jpgSHGM MEVZUATI VE İSTEKLER
Hizmet bedelleri sistemine geçilmesinde Sivil Havacılık Genel Müdürülüğü-SHGM’de uçan her türlü araçlar hakkında mevzuatı düzenleyen bilgiler var. Ama sadece havayolları bilet mevzuatı hakkında bilgiler yoktu.
2016 yılında SHGM ile yaptığımız toplantılarda yolcu biletleme sistemindeki sorunlarımızı üç madde halinde iletmiştik. Bunlar: Satış kanallarında eşitlik. Havayolların kampanyalarını acenteleri bırakıp tek kanalda uygulamasının engellenmesi. İade biletlerdeki farklarda devlet için aldığını vermesi, kendisi için aldığını da bakiye olarak görmesi lazım dedik

numan-olcar-001.JPGTHY’YE TALEPLERİMİZİ İLETTİK
Şimdi SHGM ile 25 Şubat’ta bir toplantı yapılacak. İkinci bir toplantıda gelir vergi başkanlığı ile bir araya geleceğiz. Konumuz, bilet ticareti ile ilgili mevzuatlama hakkında olacak
Türk Hava Yolları ile yaptığımız görüşmlerde ise sorunlarımızı anlayacak uzmanların olmadığını gördük. Bu nedenle isteklerimizi detaylı olarak şu başlıklar altında sunduk.

İç hat hizmet bedellerinin segment başına uygulamasını istedik. Halen 15 dolara düşürülen THY dış hat hizmet bedelinin 30 dolar uygulamasına getirilmesini istedik. Bazı internet portallerinin hizmet bedellerini THY’dan düşük satmasının engellenmesini istedik. THY’dan acentelerin pos faaliyetlerinden ötürü bankalardan aldığı miktarın acentelerde bilet bedelleri olarak kullanılmasını istedik. Ani müdahaleler için mail grubu oluşturulmasını istedik. web acente kullanıcıların kur farkı maliyeti farkının düzeltilmesini istedik. Gds’lere karşı THY’nın özendirilmesi için ücretsiz kullandırılmasını istedik. Diğer havayollarında dış hatlara uygulanan imkanların acentelere uygulanmasını istedik.
Ayrıca, Pegasus’un dış hatta nonshow bilet bedellerinin iadesinde hukuki prosedüre geçeceğimizi söyledik 28 Şubat’ta Pegasus’la bir araya geleceğiz. Satış kanallarındaki eşitlikana konumuz olacak.

nebil-celebi-001.JPGNEBİL ÇELEBİ: İSAD’I ULUSOY YÖNETİMİ, KAPATINCA ZARAR GÖRDÜK
Uçak Bileti Satan Seyahat Acenteleri Derneği-UBSAD’ın kurucularından Hilal Turizm’in sahibi Nebil Çelebi, uçak bileti satan seyahat acentlerinin sorunlarını çözmek için 20 yıl önce kurulan İSAD derneğinin bulunduğunu ve Ulusoy yönetiminin dernğin çalışmalarının engellendiğini söyledi. Çelebi, sonunda derneğin kapatıldığını belirterek “O günden bu yana biletçilikte bilgi eksikliğini kaybederek zarar görerek yaşadık ve bu günlere geldik” dedi.
Nebil Çelebi, TÜRSAB’taki mevcut yönetimi büyük beklentilerle destekleyerek göreve getirdiklerini belirterek şunları söyledi:

ubsad-gap.JPG
TÜRSAB YÖNETİMİNDE DONANIMLI KİMSE YOK
“TÜRSAB yönetiminden gelir gelmez hizmet beklemek hataydı.’Enkaz devraldık’ dediler. Bu nedenle hızlı aksiyon beklemedik. Usulen 100 gün süre verilir ve bir şeklenmez dedik. Ancak ikinci 100 günde de birşey olmadı. Aslında mesleğe sahip çıkacaklara destek olalım dedik. Sorunlar çözmeleri için yönetimin donanımlı olmaları gerekir dedik. Ancak yönetim gelenlerde IATA konusunda donanımlı kimse yok. Biz kendi görevimizi yapalım diyerk UBSAD’I kurduk. Kurulduğumuz gün 100’ü aşkın üyeli dernek olduk. Hergün üye sayımız artıyor.

nebil-celebi-002.JPGTÜRSAB HERŞEY DEĞİLDİR!
Aradan 8-9 ay geçti. TÜRSAB’taki arkadaşlar IATA işini yapamayınca başkasına ciro etmeyi seçtiler ve işi Numan beye havale ettiler. Ancak yapılana çalışmalar bir yere kadar yürür. Mevcut TÜRSAB yönetimi çalışmaların önünü açmazsa, bir adım ileriye gidemezler. UBSAD’ın kurulmasıyla TÜRSAB yönetimi bu işin ciddiyetini gördü. Ancak çalışanlrın ölerini açmaları gerekiyor. Çünkü farklı şekillerde nedendir bilinmez engellemeler yapıldığını görüyoruz. Aslında enelleyemezler. Aksi takdirde UBSAD’ın da gücü vardır. TÜRSAB tek yetkili kurumdur, ancak herşey değildir. Bizim gideceğimiz yerler çoktur.

ubsad-gap.jpgBIZIM KOLTUK HESABIMIZ YOK!
Sorunların çözümnde muhatap oldumuz karşı tarafler resmi kurum veye tüzel kişilik bekliyor. Bizim resmi kurumumuz olarak Numan beyin başknı olduğu UBSAD ve TÜRSAB İhtisas başkanlığı bulunuyor. Aslında biz Numan beye destek vererek TÜRSAB’a destek veriyoruz. Bizim koltuk hesabımız yoktur. Biz sadece ekmek peşindeyiz. Biz kendi kapımızı süpüreceğiz. Bunun ciddiyetini gören TÜRSAB, UBSAD’I kerhen destekliyor. TÜRSAB bizi desteklerse biz de onları destekleriz. Biz üye sayısını artırarak daha kalabalık bir dernek olarak güçlü olmalıyız. Sigorta şirketleri ve diğer kurumlara karşı haklarımızı korumak için kalabalık bir dernek olarak gitmeliyiz. Kısaca elimizi güçlendirmeliyiz.

nebil-celebi-003.JPGTÜRSAB 1618 SAYILI KANUN TASLAĞINI BİZLERDEN KAÇIRDI
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 1618 sayılı yasa taslağı ile ilgili olarak bizi aradı ve düşüncelerimi öğrenmik istedi. Aslında TÜRSAB tarafından kanun bizden özellikle kaçırıldı. Hatta yönetim kurulunun bile haberi olmadan bakanlığa verildi. Bakan Ersoy, kanun taslağını aldığın ve incelenmesi için bürokratlara verdiğini söyledi. Daha sonra ise UBSAD’ın aralarında bulunduğu derneklerin yöneticilerini çağıracağını ve herkesin ittifak edeceği yasa çıkaracağını söyledi. Sinema Yasası’nda olduğu gibi herkesin üzerinde ittiak edeceği yasa olmasını istediğin blirterek “herke tarafından Kabul gören bir yasa olacaktır” dedi.

TÜRSAB YÖNETİMİ BİZDEN NEDEN ÇEKİNİYOR?
Ben Bakan Ersoy’a güveniyorum. Bakanlıkta işlerimizin çözüleceğini düşünüyorum. Ancak gönül isterdi ki bakanlık katına tek üniforma ile çıkalım. TÜRSAB yönetiminin bizlerden neden çekindiğini bilmiyorum. Keşke iyi yönetseler de hepimiz alkışlasak. Bizler mesleğimiz için çalışmalıyız. 1618 sayılı yasa ile ilgili önerilerinzi yazın. Önümüzdeki haftadan itibaren bir çalışma yapacağız ve bakanlığa taleplerimizi sunacağız. Bizler bu sektörde eskiden olduğu gibi bugünde varız ve ilerde de olacağız. Her zaman varız. Bunu herkesin bilmesi lazım. Ekmeğimiz için mücadele etmeliyiz. Kanun taslağı hakkında görüş bildirebilmek için içeriğini bilmemiz gerekiyor. Bu konuda bakanlıktan talepte bulunacağız.”

halil-erol.JPGHALİL EROL MALİ KONULARDA BİLGİ VERDİ
UBSAD Yönetim KuruluÜyesi ve TÜRSAB Denetim Kurulu Üyesi Halil Erol, aynı zamanda heap uzmanı olduğu için 462 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun acenteler lehine ve aleyhine olan durumları hakkında bilgi verdi.
Toplantı salonda bulunanların ileriye dönük görüşlerinin alınmasıyla devam etti.

Bu haber toplam 5626 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.