• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

TÜRSAB D2 belgesinde sessiz

TÜRSAB D2 belgesinde sessiz
'D2' belgesi her geçen gün seyahat acentelerini zora sokuyor. Seyahat acentelerinin mağduriyetleri gün geçtikçe daha da büyüyor. TÜRSAB ilgilenmiyor.

Türkiye'deki seyahat acenteleri 2006 yılından bu yana D2 belgesi sancısını yaşıyorlar. Seyahat acentelerinin mağduriyetleri gün geçtikçe daha da büyüyor. Bu konuda çözümsüz kalan acenteler bağlı bulundukları TÜRSAB'ın kendilerine yardımcı olmadığından yakınıyorlar.
TurkiyeTurizm.com'a gelen şikayetlerden birini daha yayınlıyoruz.


İletişim formuna gelen mesaj bilgileri aşağıda yer almaktadır.

 

Ad Soyad : MUSTAFA KIRK .

E-Mail : mustafa@bedirtour.com

Konu : D2 BELGESI .

Mesaj : 2006 yılında hayata geçen 'D2' belgesi her geçen gün seyahat acentelerini zora sokmaktadır. Bu konuda seyahat acentelerinin mağduriyetleri gün geçtikçe daha da büyümektedir.
D2 belgesinin AB standartlarına sahip olmak zorunda olduğu her kesimce bilinmektedir. Seyahat acenteleri de bu belgeyi almayan firmalara tur veremiyecek, verirse cezalandırılacaktır.
Fakat her geçen gün bu belgenin sadece taşıyıcı firmalara verilmesi ve seyahat acentelerinin bu firmalara zorunlu olması birçok sorunun çıkmasına sebep olmaktadır.
Birçok acentenin bu konuda şikâyeti bulunmaktadır. Şoförlerin ve taşıma araçlarının durumlarını da bir standart altına alan D2 belgesi firmaların kurumsallaşması yönünde de belli yükümlülükler içeriyor. Bunlardan bazıları araç park yerlerinin ve bakım kademelerinin durumu, aracın yaşı, bakımı ve temizliği, turistin ihtiyacına göre donanımlı olması (air condition-buzdolabı-su ısıtıcısı vb), şoförün öğrenim durumu, yabancı dile olan hâkimiyeti, şahsi temizliği olarak sıralanabiliyor.

ÖZELLİKLERE UYGUN ARAÇ YOK
Nedense bu özelliklere vakıf olan hiçbir taşımacılık firmasına rastlayamamaktayız. Transferlerimize ve turlarımıza çıkan araçlar ne kadar temiz olduğu tartışılmaktadır. Taşımacılık firmalarında bulunan her bir aracın günde ortalama 8–9 defa sefer yaptığı göz önünde bulundurulursa şoförün ve aracın ne kadar temiz olacağı tartışılmalıdır.

ŞOFÖRLER BAHŞİŞ PEŞİNDE
Ayrıca şoförlerin ne standartlarda olduğunu havaalanını kontrole giden TÜRSAB yetkilileri tarafından görülmelidir müşterilerin önünde kavga eden şoför ve rehberler, müşterilerden bahşiş alabilmek için müşterinin dibinden ayrılmayan taşıyıcı firma şoförlerini her zaman rastlayabilirsiniz.
Türkiye de yer alan 5400 Seyahat acentesinin kendi araçlarını kullanmamalarını birçok soruna sebebiyet vermektedir örneğin; taşımacı firmalar hava alanına yakın otellere ekstra mazot farkı alarak transferlere ve turlara çıkması, şehir dışına yapılan seyahatlerde şoförlerin yeterince yol bilmemeleri ve müşterilerin önünde kavga etmeleri bir çok acentenin yurtdışındaki operatörlerinde şikâyet olmasına sebep olmaktadır.

D2 BELGELERİ ACENTELERE ZARAR VERİYOR
Her transfere çıkan taşımacılık firma elemanına acenteler logolu t-shirt vermektedir bu acenteler için ekstra bir maliyet taşımaktadır göz önünde olmayan ve bunun gibi küçük detaylar acentelerin mağduriyetleri arasında yer almaktadır fakat ilgili kurumlar D2 belgesinin acentelere verdiği zararları görmemektedir.  Bu ne kadar doğrudur bunun tartışılması gerekmektedir. D2 maliyetinin yüksek oluşu da bunlara dahildir.

ZARARLARIN LİSTESİ ŞÖYLE
Aşağıda ismi geçen acenteler D2 belgesinden yeterince zarar almışlardır bu zararları aşağıda bulabilirsiniz;
1- Maliyet,
2- Kendi aracını ve personelini ( şoför vb.) kullanamamak, 3- Tamamıyla taşımacı firmalara mahkûm olmak,
4- 75 koltuk kriteri istenildiğinden birçok acentenin 1 veya sadece 2 aracının olması,
5- Günlük kiralama araçlarında firma logolarının olmayışıdır oysaki acentelerin sahip olduğu araçlarda bu logolar zaten mevcuttur. .

Gönderilme Tarihi : 01.02.2008 05:16:44

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.