• BIST 8705.49
  • Altın 2999.711
  • Dolar 34.2398
  • Euro 37.0657
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 25 °C

TÜROFED, turizm kura bağlı

TÜROFED, turizm kura bağlı
TÜROFED Başkanı Ahmet Barut ve yönetim kurulu üyeleri sektörün geleceğinin uygulanan kur politikasına bağlı olduğunu belirterek hükümeti uyardı

Özkan Altıntaş-Türkiye Turizm


Döviz kurunun seviyesi turizmcileri de isyan ettirdi. 2008 yılında 26 milyon turist hedefini önüne koyan turizm sektörü 'bıçak kemiğe dayandı' uyarısında bulundu. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, bektörün geleceğinin uygulanan kur politikasına bağlı olduğunu belirterek basın toplantısında yaptığı konuşmada turizmi bekleyen tehlikeler konusunda hükümeti uyararak "Beklentimiz hükümetin müdahale etmesidir. Kur yükselirken ettiği gibi düşerken de müdahale edebilir. Ümitliyiz. sektörü temsil eden kurum olarak uyarı yapıyoruz. Bu pembe tablo bozulabilir. Biz kriz başlamadan uyarıyoruz" dedi,


Ahmet Tok Seçim Aydın, Ahmet Barut, Timur Bayındır, Işık Uğurtuğ, Erhan Çakay, Osman Ayık, Müberra Eresin
TÜROFED Başkanı Ahmet Barut ve yönetim kurulu üyeleri ATİD- Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Seçim Aydın,  TUROB- Turistik Otelciler İsletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, KAPTİD- Kapadokya Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Ahmet Tok, GÜMTOB- Güney Marmara Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Işık Uğurtuğ, AKTOB-Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Osman Ayık, TUROB Genel Sekreteri ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Çakay'ın katılımıyla Eresin Taksim Oteli"nde düzenlenen basınla yemekli toplantıda sektörün içinde bulunduğu sıkıntılar ile 2007 ve 2008 yılı değerlendirildi.

 

SIÇRAMA SEKTÖRE GÜVEN VERDİ
Toplantıda konuşan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, 2007 yılının sayısal olarak bakıldığında başarılı geçtiğini ve rakamların bunu teyit ettiğini söyledi. 2006 yılının ilk 11 ayı ile yapılan karşılaştırmada 2007 yılında yüzde 18"lik artış olduğunu belirten Ahmet Barut, “Böyle bir sıçrama sektörün yeniden güven kazanmasını sağladı. Bu rakamın 2005"ten bile iyi olması moral verdi. Ancak geneldeki iyilik homojen bir şekilde bölgelere yansımadı.



BU KURLARLA SEKTÖRDE KALİTE DÜŞER
İlk olarak Antalya"da artan yatak kapasitesi nedeniyle doluluklar düştü. İkinci önemli sebep ise kurlardaki gerileme oldu. YTL"nin aşırı değer kazanması ile satışları büyük oranda döviz cinsinden olan işletmeler dolulukları yüksek olmasına rağmen çok düşük kar marjları ile çalışmak zorunda kaldılar. Bu da beraberinde bir çok riski beraberinde getiriyor. Bu maliyetler ve kurlarla işletmeler aynı hizmet kalitesini tutturamayabilirler.



İŞLETMELER KAPANABİLİR
Diğer önemli bir riskte geri ödemelerdir. Kapasiteleri çok hızlı şekilde artan işletmelerin kredi ödemeleri tehlikeye girmektedir. Bu yılın il 10 ayı itibarıyla sektörün riski 6 milyar dolar yurtiçi kaynaklardan ve yurtdışı kredilerle birlikte 8.5-9 milyar dolar seviyesine çıktı, Eğer bu verimsiz kar ortamı devam ederse riskin geri dönüşünde sıkıntılar yaşanacak ve bir çok işletme için kapanma tehlikesi baş gösterecektir. Bu konuda hükümeti ve ilgili kurumları uyarıyoruz. “



Ahmet Barut, 2008 yılında sayısal olarak başarı beklendiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk kez 25 milyon ziyaretçi sayısını aşacağız ve 26 milyon ziyaretçiyi zorlayacağız. Turizm gelirleri 20 milyar dolar civarında olacaktır. Ancak işletmelerin mutluluğu kur politikası ile bağlantılı olacaktır.



SEÇİM AYDIN: TURİZM KALKINMANIN LOMOMOTİFİDİR

TÜROFED 2. Başkanı ve ATİD- Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Seçim Aydın Anadoluda eğitim çalışmaları başlattıklarını belirterek öncelikle Van ve Mardin yöresindeki çalışmalardan olumlu sonuçlar alındığını belirterek, “Mardin"de yaptığımız çalışma çok özeldir. Turizmi özendirici çalıştaylar yaptık. Eskiden bu gibi yörelere 4 yıldızlı oteller yapılmasını isterdik şimdi 5 yıldızlı oteller yapılıyor. Yaptığımız toplantılarda turizmin kalkınmanın lokomotifi olduğunu anlatıyoruz. Turizmin gittiği yerlere her turlu yatırım ve barış gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladık. Van ve Mardin"den eğitime başlıyoruz ve turizmi kaliteli elemanlar kazandıracağız” dedi.



TİMUR BAYINDIR: SERTİFİKASYON ÇALIŞMASI YAPIYORUZ
TUROB- Turistik Otelciler İsletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, İstanbul"da 20"ye yakın otel yapıldığını ve sektörün en büyük ihtiyacı olan kalifiye eleman sıkıntısını çözmek için sertifikasyon sistemini kurmak yapılan çalışmaları anlattı. Bayındır, Boğaziçi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve AkdenizÜniversitesi ile yaptıkları ortamlaşa çalışma ile açtıkları deneme kurslarına katılan 20 kişiden 12"sinin başarılı olduğunu belirterek şunları anlattı. “Türkiye"nin AB"ye geçiş sürecinde sertifikasyon sistemi gereklidir. İngilizlerle işbirliği içinde başlattığımız projede yaptığımız il denemede başarılı olan kursiyerlerle ilgi çalışmamız denetlendi. İngiltere"den gelen uzmanlar çok başarılı bularak verilecek sertifikalarla ve bundan sonra verilecek sertifikalar sahip olanların tüm AB ülkelerinde çalışabileceklerini bildirdiler. Şimdi sertifikaların gönderilmesini bekliyoruz. sistemi TÜROFED ile birlikte yaygınlaştıracağız” dedi.



OSMAN AYIK: ÖMÜR BOYU EĞİTİM SİSTEMİ GETİRİLMELİ

AKTOB-Akdeniz Turistik Otelciler Ve İşletmeciler Birliği Başkanı Osman Ayık, turizmde ara eleman sıkıntısının had safhada olduğunu belirterek ömür boydu süren eğitim sistemine geçiş yapılması gerektiğini belirtti. Osman Ayık, uyguladıkları eğitim sistemi ile sektörün yükünü hafifletmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Turizm sektörü ömür boyu eğim sistemine en yatkın sistemdir. Sürekli gelişmektedir ve sürekli eğitimle tüm yeniliklerin aktarılması sağlanabilir. Türkiye"nin turizm eğitiminin yeni baştan el alınması lazımdır”


Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.