• BIST 10918.51
  • Altın 5764.195
  • Dolar 42.5042
  • Euro 49.5641
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara -1 °C
  • Antalya 12 °C

Tunç Çağı’ndan Osmanlı’ya tarih yeniden yazılıyor

Tunç Çağı’ndan Osmanlı’ya tarih yeniden yazılıyor
Muğla’nın Fethiye ilçesi açıklarında su altı arkeologları tarafından Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülen su altı yüzey araştırmalarında, tarihin akışını değiştirecek yeni keşifler bulundu.

FETHİYE - Muğla’nın Fethiye ilçesi açıklarında, su altı arkeologları tarafından yürütülen su altı yüzey araştırmalarında, Tunç Çağı’ndan Osmanlı dönemine uzanan gizemli antik yapılar ve batık gemiler bulundu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Araştırma Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz başkanlığındaki ekibin, “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında ileri teknoloji sonar cihazları ve su altı robotlarıyla bölgede yürüttüğü kapsamlı bir çalışma devam ediyor.

fethiye,-su-alti-arkeologlari,.jpg fethiye,-su-alti-arkeologlari,-001.jpgfethiye,-su-alti-arkeologlari,-002.jpgANTİK DEMİRLEME YERİ İLE 3 YENİ GEMİ BATIĞI BULUNDU

Çalışmalarda, Tunç Çağı’ndan Osmanlı dönemine kadar uzanan gizemli bir antik demirleme yeri ile 3 yeni gemi batığı keşfedildi. Fethiye kıyılarında yapılan incelemeler sonucunda, MÖ 4. yüzyıla ve MS 6. yüzyıla tarihlenen bir demirleme alanı belirlendi. Bu alanda Tunç Çağı’ndan Osmanlı’ya kadar geçen yaklaşık 2 bin 500 yıllık süreçte çok sayıda geminin demir attığı tespit edildi.
Fethiye kıyısında daha önce hiç bilinmeyen bir demirleme yerini kayda geçirdiklerine dikkat çeken Doç. Dr. Hakan Öniz, “Çapalar, gemilerin yüzyıllar boyunca burada fırtınalardan korunmak için durduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Plajda bulunan 100 yıllık zaman kapsülü şişenin dokunaklı hikayesi: Plajda bulunan 100 yıllık zaman kapsülü şişenin dokunaklı hikayesi: Çoğunlukla Mısır, Filistin, Lübnan, Suriye, Hatay ve Kilikya kıyılarından gelen gemilerin buraya demirlediğinin değerlendirildiğini belirten Öniz, fırtınalarda halatlarını koparıp kaçamayan gemilerden bırakılan çapaların bugün arkeologlar için önemli birer tarih işaret olduğunu söyledi.
Doğudan aniden çıkan sert rüzgâr nedeniyle kaçamayan üç geminin bölgede battığını belirten Öniz, “Her bir batık bizim için bir kitap. Hangi dönemde ne üretildiğini, hangi limanlarla ticaret yapıldığını, amforaların nereden geldiğini bu batıklardan anlayabiliyoruz” dedi. Çıkarılan eserlerin, 2026 sonunda açılması planlanan Kemer Akdeniz Sualtı Arkeoloji Müzesinde sergilenmesi hedefleniyor.

Kaynak: Akdeniz Üniversitesi
Bu haber toplam 490 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.