• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Süleymaniye ilgisizlikten yok oluyor

Süleymaniye ilgisizlikten yok oluyor
Kuruluşu Osmanlı'dan önceye dayanan ve Kurtuluş Savaşı'nda en ağır bedelleri ödeyen Süleymaniye köyü, ilgisizlik yüzünden boşaldı.

BİLECİK-Kuruluşu Osmanlı'dan önceye dayanan ve Kurtuluş Savaşı'nda en ağır bedelleri ödeyen Süleymaniye köyü, ilgisizlik yüzünden boşaldı. Elektriği, suyu ve yolu olmayan köyde 4 hane kalırken, tarihi caminin sadece duvarları kalmış. Yunanların mezalimine uğrayan köyde şehit edilen köy muhtarı ve azasının mezarı ise kaybolup gitmiş. Traktör aküsüyle aydınlanan evlerde oturan vatandaşların tek isteği köylerine elektrik verilmesi.

Bilecik'e 18 kilometre mesafede bulunan ve bölgede yaşayanlar arasında Yayla olarak bilinen Süleymaniye köyünün kuruluşu, Bizans dönemine dayanıyor. Osmanlı döneminde Süleymaniye adını alan ve Türklerin yaşamaya başladığı köy, o dönemde önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden birisi olmuş. Köy, Yunan işgali sırasında mezalim görmüş, iki defa talan edilmiş. İşgalde Köy Muhtarı Yusuf Ağa ve azalardan Mehmet Oğlu Muharrem Ağa, Yunan ordusuna karşı koymaya çalıştıkları ve düşmanların isteklerini yerine getirmedikleri gerekçesi ile dövülerek öldürülmüşler.

 



Yunan işgalinden sonra büyük göç veren Süleymaniye köyü, Cumhuriyet'in ilk yıllarında köy statüsünü korurken, ilgisizlik yüzünden büyük göç vermeye başlamış. 1965 yılı nüfus sayımına göre, 14 haneli ve 69 nüfuslu bir köy olarak varlığını sürdüren Süleymaniye, bundan sonraki yıllarda da yardım alamayınca köylük statüsü düşmüş ve bugün 4 haneli bir köy haline gelmiş.

 

500 metrelik köy yolundan araçlar bile zor gidip gelirken, enerji nakil hattına 2 kilometrelik mesafede bulunmasına rağmen elektriği olmayan köyde su da yok. Sularını köy çeşmesinden karşılayan köylüler, aydınlanmak için ise traktör aküsüne taktıkları seyyar lambayı kullanıyor. Tarihi köydeki evlerin çoğu yıkılırken, tarihi eser olarak tescil edilen caminin hali ise içler acısı. Köylülerin tamir etmek istediği köy camisi, tarihi eser olduğu için tamirine izin verilmemiş ve bugün çatısı uçmuş, duvarları, minberi, mihrabı yıkılmış, camları ve kapısı kırılmış, hatta içinde yabani incir ağaçları bile büyümüş. Cami duvarlarındaki ayet ve hadis yazıları yerlerde sürünüyor. Yunan işgali sırasındaki Bilecik'in ilk şehitleri olarak bilinen Köy Muhtarı Yusuf Ağa ve azalardan Mehmet Oğlu Muharrem Ağa'nın mezarları ise kaybolup gitmiş. Şehitlerin mezarı bile bilinmeyen köyden büyük devlet ve işadamları da yetişmiş. Merkez Bankası eski başkanlarından Osman Şıklar ve İsmail Ayaz Otobüs İşletmesi'nin sahibi İsmail Ayaz'ın da köyü olan Süleymaniyelilerin tek isteği; köylerine elektrik verilmesi, 500 metrelik yolarlının yapılması. Özellikle elektrik verildiği taktirde köylerine döneceklerini belirten Süleymaniyeliler, köye dönmek için imza kampanyası başlattıklarını da söyledi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.