• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Sağlık turizmindeki sorunlar Kocaeli’de konuşuldu

Tümay Mercan

Sağlık turizmindeki sorunlar Kocaeli’de konuşuldu

Ülkemiz sağlık turizminde başarılı diyoruz. Evet, başarılı ama daha iyi olabiliriz.

Neden olamıyoruz? Çünkü bu alanda sorunlar bitmiş değil.

Dünyada büyük bir sağlık turizmi hacmi var. 120 miyar dolar.

USHAŞ (Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.) ’ ın web sayfasındaki bilgiye göre, 2023 yılında toplam 1.398.504 kişi sağlık hizmeti almak için ülkemize gelmiş ve buradan elde edilen gelir 2.307.130 bin ABD doları tutarında gerçekleşmiştir. Bu rakamı da ağırlıklı olarak büyük şehir ve zincir hastaneler yaptı.

Peki, farklı Anadolu şehirlerinde sağlık turizmi belgesi olan hastaneler neden yoğun bir şekilde sağlık turizmi yapamıyorlar?

saglik-turizmi-kocaeil.jpgİşte Kocaeli ve Doğu Marmara bölgesi özelinde bu konuyu tartışmak, başarılı kurumların nasıl başarılı olduğunu anlamak için geçtiğimiz günlerde Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği (KOSAD) olarak Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) ortak bir çalışma yaptık. KOTO yönetimine ve ekibine işbirlikleri ve ev sahiplikleri için KOSAD başkanı olarak teşekkür ederim.

“Kocaeli Sağlık Turizmi Deneyim Paylaşım Toplantısı” düzenleyerek Sağlık turizminde yoğun yabancı hasta getiren hastaneler, aracı kurumlar ve bu alanda çalışan bir sigorta şirketinin deneyimlerini bölgedeki sağlık kuruluşu, otel ve acenteler le birlikte dinledik. Kocaeli, Sakarya ve Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürleri de katıldılar.

““Kocaeli Sağlık Turizmi Deneyim Paylaşım Toplantısı” nda konuşmacılarımız; Karacı Turizm Yön. Kur. Baş. Aziz Ciga, TOBB Uluslararası Sağlık turizmi Meclis Başkan Yardımcısı, Cirtusmed Yönetici Ortağı Opr. Dr. Genco Çetinkanat,UNICO Sigorta Bölgeler Satış Direktörü Barış Tabakoğlu, THTC Medikal Direktör ve İcra Kurulu Bşk. Yard. Heal Me Tour Sağlık Turizmi Acentası Kurucu Genel Md. Dr. Ferhat Kayan, Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Uluslararası Hizmetler Medikal Müdürü Dr. Handan İşman Beşe, Fides Travel Yön. Kur. Baş. İbrahim Dolapçıoğlu, Romatem Hastaneleri Yön. Kur. Baş, THTC İcra Kurulu Başkanı, Dr. Köksal Holoğlu’ydu. Toplantıyı KOTO Meclis Başkanı Hüseyin Gezer ile birlikte yönettik. Değerli konuşmacılarımıza zaman, fikir ve enerjilerini Kocaeli’ ye ayırdıkları ve engin tecrübenizi bizlerle paylaştıkları için teşekkür ederim. Şehrimize ve ülkemize değer kattılar.
Toplantıyı KOTO Meclis Başkanı Hüseyin Gezer ile birlikte yönettik. Değerli konuşmacılarımıza zaman, fikir ve enerjilerini Kocaeli’ ye ayırdıkları ve engin tecrübenizi bizlerle paylaştıkları için teşekkür ederim. Şehrimize ve ülkemize değer kattılar.

saglik-turizmi-kocaeil-001.jpgTOPLANTI NOTLARIM

Toplantıda sağlık turizmi belgeli kuruluşların sayısı gündeme geldi. 643 Özel ve kamu hastanesi, 177 özel tıp merkezi, 2029 Muayenehane, 1107 diğer sağlık tesisleri ( Özel Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri, diyaliz merkezi) 1043 aracı kurum olmak üzere 4999 kurum sağlık turizmi yapmak için belge almış. Siz bu yazıyı okurken sayı artmış da olabilir.

saglik-turizmi-kocaeil-001.jpgsaglik-turizmi-kocaeil-002.jpgAracı Kurumlar:

1043 aracı kurumun görevi ülkemize hasta getirmek. Aracı kurumların çoğu büyük şehirlerdeki zincir hastanelere çalışmak istiyor. O hastanelerin hasta getirmek için yurt dışında kendi ofisleri dahil bir çok kanalı var. Aracı kurumlar yine de bu hastanelerle çalışmak istiyorlar. Neden? Dar alanda paslaşmak kolay geliyor.

Anadolu şehirlerindeki hastaneler ve muayenehaneler ise yabancı hasta bekliyor. Anadolu şehirleri aracı kurumlar için iyi bir pazar ama bunu henüz aracı kurumlar keşfetmediler.

Bir keşfetseler, örneğin Kocaeli’ ye hasta getirmeye başlasalar aslında işin tadına varacak ve daha huzurlu olacaklar. Yine dar ama farklı bir şehirde paslaşmak hoşlarına gidecek. Fakat farkında değiller. Kendilerince konfor alanlarından çıkmak istemiyorlar.

Aracı kurumlara not: Anadolu şehirlerindeki sağlık kuruluşları sağlık turizmi açısından keşfedilmeyi bekliyor.

Sağlık kuruluşlarına not: Aracı kurum ile çalışmak birçok yönden avantajlıdır.

Vize Sorunu:

Bariz bir vize sorunu var. Hasta ülkemize giriş yapamıyorsa sağlık turizmi gelirlerimizi nasıl artıracağız? Bu konuda da başta Dış İşleri Bakanlığımız olmak üzere ilgili kurumlar mutlaka çözüm bulacaklardır. Sağlık turizmi vizelerinin kötü niyetli kullanımına karşı bir önlem illaki vardır.

Rakipler:

Dünyada rakipler boş durmuyor. Başarılı modeller çözümler üreten ülkeler var. Bazı başarılı örnekleri biz de kullanabiliriz.

Hava limanlarında sağlık turizmi ofisleri kurmak bir örnek. Sağlık turizminde büyüme % 15. Treni kaçırmamak gerek.

Sağlık kurumu sahipleri ve yöneticileri: Sağlık turizmi yapmak isteyen kurumlar süreçlerini sürekli iyileştirmeli ve iyi yönetebilmeli. Bu konu bir yönetim politikası olmalı ve bütçe ayrılabilmeli. İyi bir yönetişim olmalı. Sağlık turizminde dijital pazarlama ve tanıtım önemli. Sağlık kurumu yöneticileri dijital pazarlamaya hakim olmalı. Yoksa başarılı olamayabilirler.

Termal: Dünya Termal örgütüne üye olunmalı. Dünyada termalde bir numara olabiliriz. İstersek. Termalde çok sorun var. Çözülmeli.

Devlet: Sağlık turizmi bir devlet politikası olmalı ve bir çatı kurum ile yönetilmeli. İlgili kurumlar sahayı mutlaka tanımalı, dinlemeli, görmeli. Bu alanda konuşmacılarımız gibi çok deneyimli isimler var. Herkes katkı sunmaya hazır. Neden değerlendirilmiyor?

Kocaeli için not: 10 senedir söylediğim Doğu Marmara Sağlık Turizmi Destinasyonu artık herkese olumlu gelmeye başladı. Doğu Marmara illeri birlikte farklı seçenekler sunarak çalışmalıyız.

Anadolu illeri sağlık turizmi pazarlama ve iş modelinde farklılık yaratmalı.

Ortak akıl ve ortaklık kültürü benimsenebilmeli. Kurumsal ve bireysel ego olmamalı.

Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği (KOSAD)

“Kocaeli Sağlık Turizmi Deneyim Paylaşım Toplantısı” nı çok kısaca özetlemeye çalıştım. Kocaeli’ de 2011 yılında Kocaeli’ de 2011 yılında birlikte Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği (KOSAD) ni kurduğumuz ve halen faaliyette olan kurucu kurumsal üyelerimiz Akademi hastanesi, Çağın Göz Hastanesi, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Emex Otel, Ramada Otel, Green Park Otel gibi değerli kuruluşlarımızla derneğimizi kurarken misyonumuz bölgeye sağlık turizmi diye bir konunun olduğunu anlatmaktı. Bu gün bölgesel işbirliğinden bahsediyoruz. Daha hızlı adımlarla gitmemiz gerek.

Sağlık turizminde global pazardan daha fazla pay almak ve güzelim ülkemize döviz kazandırmak için acele etmeliyiz. Evet, acelemiz var. Daha hızlı, kıvrak, heyecanlı olmamız gerek.

Bendeniz sağlık turizminde ticari faaliyeti olmayan gönüllü bir nefer olarak sektör için gayret göstermeye devam edeceğim. Çünkü konu önemli. % 15 bir hızla büyüyen bir sektörde bütün ülke olarak daha pratik, akılcı, çözüm ve değer odaklı, birbirimizle değil dünya ile rekabet ederek ilerlemek, kamu, özel birbirimize destek olmamız gerek. Biz deneyim ve insan kaynağı açısından bunu başarabilecek bir ülkeyiz. Tek sorunumuz üst başlığı “TÜRKİYE” olarak görmemek, bireysel ve kurumsal para odaklı çalışmak. İlgili kurumların daha iyi koordine olması ve sahayı dinlemesi gerek.

Sözün özü; Sağlık turizminde yola devam etmek için, yola taş, diken koymaktan vaz geçip hızlıca yoldaki engelleri kaldırmamız ve o yolda uçarak gitmemiz gerekiyor. İhracatı artırmamız gerek. Başka çıkar yolumuz yok.

 

Bu yazı toplam 5138 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.