• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Sağlık turizmi fuarları

Tümay Mercan

Sağlık turizmi fuar haberleri ard arda geliyor. Salgın döneminde yapılamayan fuar programları da gerçekleşmeye başladı.

Katılımcılar faydalanabilirse fuarlar çok iyi bir tanıtım aracı. Bir kurumsal iletişim uzmanı ve yıllardır fuar iletişimi dersi veren bir akademisyen olarak fuarları her zaman savunurum. İlkokul yıllarında İzmir Enternasyonal fuarıyla tanışmış 55 yıldır fuar gören biri için bu durum normal.

Bazı firmalar fuarlardan “bir şey çıkmıyor” diyorlar. Acaba fuarı yeterince değerlendirememiş olabilir misiniz? diye sormak isterim.

Sağlık turizmi hastası evinde oturana gelmiyor. Hastanın ülkesine gidip tanıtım yapana geliyor. Yüz yüze iletişim, gerçek iletişim, dokunma, göz teması, konuşma, birlikte kahve içme hala önemli. İletişimin kuralları fuarlarda muazzam işliyor. Fuarlarda zaten B2B görüşmeler var. Yabancı dil konusu da çözülebilir bir konu. Fuar iyi bir tanıtım aracıdır.

Fuar hazırlığına gelince zaten sağlık turizmi yapan kurumların portatif fuar malzemelerinin devamlı hazırda olması gerekiyor.

Yani sağlık turisti bekliyorsanız pasaportunuz cebinizde gezecekseniz. Sağlık turizmi görsellerinde sıkça kullanılan pasaport sadece hastalar için değil, paydaşlar için de geçerli. Fuarlar hala en iyi tanıtım aracı.

Fuarda tanıştığınız kişilerle daha sonra iletişimi sürdürmek ise ayrı bir çalışma gerektiriyor. Ülkemizde yurt dışı için fuar organize eden deneyimli kişi ve firmalar var. Yurt dışı fuarlar ticaret bakanlığı destekli. Sağlık turizmi ülkemiz ve ilgili kurumlar, hastaneler için önemli. Ama sağlık turizmi belgeli hastaneler veya diğer ilgili kuruluşlar fuarlara katılmakta çekimser.

Sebep ve çözümünü biliyorum. Bu konuyu ilgili birimlerle paylaşacağım. Ülkemizde 1923’de 1. İktisat Kongresi’yle fuarcılığın temelleri atıldı. 1927’de 9 Eylül Sergisi ile başlamasının üzerinden nice on yıllar geçti. Türkiye’yi dünyaya tanıtma fuar ile oldu. Fuarlar o zamandan bu yana önemini hep artırdı. Biz ülke olarak fuar kültürünü yeni oluşturmaya başlıyoruz. Yıl 2022 hala kurumlar yurt dışı fuar katılımına nazlanıyorlar.

18-19 KASIM 2022 ÖZBEKİSTAN SAĞLIK TURİZMİ FUARI

Kasım ayı içinde en yakın sağlık turizmi fuarı Özbekistan’ da. 18-19 Kasım 2022’da Özbekistan’ da yapılacak bu fuarı Ticaret Bakanlığı bireysel fuar teşviki kapsamında %70 destekliyor.

Özbekistan Türkiye için oldukça önemli bir pazar. Fuarda sağlık yatırımları, sağlık bilişim sistemleri, uluslararası hasta tedavisi konuları ile Özbek sağlık turizmi paydaşları, tedavi için gelecek olan Özbekler ve sigorta şirketleri olacak. Yakın ülkelerden de gelen olacaktır. https://www.healthuzbekistan.com/ da gerekli bilgiler var.

Yurt dışı fuarları Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyelini göstermesi açısından önemsiyorum. Ne kadar çok ülkede ne kadar çok kurum katılırsa, bu alanda o kadar bilinirlik, görünürlük demektir.

Fuarlar görücüye çıkmaktır, boy göstermektir, meydan okumadır.

Hem sağlık turizminde çok iyiyiz diyoruz hem de oturduğumuz yerde hasta bekliyoruz. Hastaneler, acenteler, doktorlar, ilgili kuruluşlar sağlık turisti bekliyorlarsa hedef ülkeleri için çalışma yapmak, gidip kendilerini tanıtmak zorundalar. Devlet zaten maliyetin % 70 ini veriyor. Neden katılım az oluyor? Fuar şirketlerinin de belki yapması gerekenler olabilir, iş süreçlerini gözden geçirmeleri gerekebilir.

Sağlık turizminde tanıtımın öneminin herkes farkında ama hareketler çok yavaş. Oysa dünya boş durmuyor. Biz düşünürken onlar hareket ediyor. Fuar harekettir, hareket berekettir. Birlikte olmak daha bereketlidir.

FUAR KATILIMI VE KÜLTÜRÜ VİZYON MESELESİDİR

Üst başlık Türkiye diyorsak kurumların yurt dışı fuarlara bakış açılarını gözden geçirmeleri gerekiyor. Sizin gitmediğiniz yere rakibiniz giderse tek yapacağınız şey sonsuz beklemektir. Fuarların daha verimli olmasını istiyorsanız size destek olalım.

Mevsim ve dönem fuar için çok uygun. Fuar organize edilen ülkeler pazar açısından verimli. Değerli paydaşlar sizleri bu konuyu düşünmeye davet ediyorum.

Sözün özü; Yurt dışı fuarların bereketinden faydalanmasını bilenler kazançlı çıkacaklar. Ülkesel kazanç için kurumlarımızın fuar katılımını bir kez daha farklı açılardan düşünmesi gerekiyor.

Bu yazı toplam 1773 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.