ANTALYA- Antalya’da Rus turist sayısındaki kayıp 400 bini buldu. Turizmciler, zor bir yıl geçirdiklerini, krizin 2016’ya da sarkma riski olduğunu söylediler. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun ise “Dışarıda söylenen ve kötümser bir gözle ifade edilen kadar kara bir görüntü yok.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmde yaşanan sıkıntı üzerine Antalya’da sektörün bütün paydaşlarının katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.
Bakan Ömer Çelik’in katılmadığı toplantıda, Müsteşar Haluk Dursun’un yanı sıra Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal ve İşletmeler Genel Müdürü Adnan Aslan ile yardımcıları da hazır bulundu. Toplantıdan açılış bölümünde yaptığı konuşmanın ardından dışarı çıkarak gazetecilerin sorularını cevaplayan Haluk Dursun niyetlerinin sektörün dertlerini yerinde dinlemek ve yaptıklarını anlatmak olduğunu ifade etti. Bakanlık olarak ne düşündüklerini, krize karşı nasıl önlem aldıklarını sektör temsilcilerine anlattıklarını kaydeden Dursun, sadece Antalya’da 400 bin azalan Rus turist kaybının abartıldığı kadar kötü olmadığını iddia etti. Dursun, “Dışarıda söylenen ve kötümser bir gözle ifade edilen kadar kara bir görüntü yok Rusya için. Düşüş var ama bu düşüş bandını yüzde 30’un altına çektik. Şu anda yüzde 29 turist düşüşü var.” dedi.
Rus turist kaybının yüzde 55‘e ulaştığı ülkeler bulunduğunu kaydeden Dursun, “Türkiye yüzde 30 altındaki bant içinde. Yüzde 20’den aşağı olan da yok. Bu bizim açımızdan tabii ki iyi bir sonuç değil ama korkulduğu kadar büyük bir sonuç değil ve başka ülkelerdeki kadar büyük çapta darbe de değil.” diye konuştu. Dursun, yılın ikinci 6 ayında bu oranı yüzde 20’nin altına çekmeyi düşündüklerini ifade etti.
Haluk Dursun, Rusya pazarındaki kayba karşın ABD, Kanada, Almanya ve İskandinavya pazarlarında beklentilerinin üzerinde artış olduğunu belirterek, “Bütün bunları bir araya getirdiğimizde sene sonunda eksiye girmeden çok zor bir seneyi geçireceğimizi tahmin ediyoruz.” dedi.
EN BÜYÜK HANDİKAP
Türkiye için en büyük handikabın Irak ve Suriye’deki sıcak çatışmalar olduğunu savunan Haluk Dursun, yabancı basının Türkiye’yi savaşın içindeymiş gibi gösteren haberler yapmasından yakındı: “Böyle yanlış bir algı var. Özellikle bazı ülkelerin vatandaşlarının bu bölgede hayatını kaybetmesi, o ülkelerin basını tarafından acıklı öykülerde ilave edilmek suretiyle bizim bölgemiz üzerinden yansıtılıyor ve bu Türkiye’yi çok olumsuz etkiliyor. Kobani, Tel Abyad, Rakka dışarıda bunların hepsi Türkiye ateş çemberinde olarak gösteriliyor. Bu bizim için büyük bir handikap.”
KAYIP OLMAYACAKMIŞ
Haluk Dursun, tüm bu olumsuzluklar karşısında birinci çözüm planlarının Türkiye’yi daha iyi tanıtma olduğunu söyledi. Bakanlık olarak tanıtımı teşvik ettiklerini ve tanıtım bütçesini artırdıklarını dile getiren Haluk Dursun, Belçika, Katar gibi ülkelerde Türk yılı kutlamaları düzenleyerek, Koreli aydınları Türkiye’ye getirerek, Moskova’ya özel ilgi göstererek, ülkenin kültür ve sanat potansiyelini öne çıkarak krizi aşmaya çalışacaklarını kaydetti. Dursun, tüm olumsuzluklarına rağmen 2015’in turist ve gelir kaybı yaşanmadan atlatılacağına inandıklarını ifade etti.
FİYAT İNDİRİLMEYECEK
Haluk Dursun’un altını çizdiği bir başka konu ise kriz karşısında fiyat indirilmemesi oldu. Sektör yaşanan olumsuz karşısında fiyatları yüzde 20 indirmiş olsa da Dursun, “Yapmak istemediğimiz ve asla yapmayacağımız sektörün olumsuz düşünce içine girip klasman düşürecek seviyede fiyatları düşürmesidir. Bunu asla kabul etmiyoruz. Türkiye’nin turizmdeki üst klas duruşunun devam etmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu. Dursun bunun yerine turizmin 12 aya yayılmasını ve ürünlerin çeşitlendirmesini önemsediklerini ifade etti.
TURİZMCİLER NE DEDİ?
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, gayri resmi olarak Türkiye’nin mayıstaki turist sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,46 oranında azaldığını söyledi. Ocak-mayıs arasındaki kaybın ise yüzde 1,2 olduğunu ifade eden Ayık, toplantının karşılıklı bilgi alışverişi şeklinde geçtiğini söyledi. Mevcut durumun tespitinin yapıldığını, oluşabilecek olumsuzlukları bertaraf etmek için görüşlerin karşılıklı paylaşıldığını belirten Ayık, “Önümüzdeki süreç içinde atılacak adımlar, bir takım tedbirlerle de 2015 yılındaki kayıpları bundan sonraki süreçte minimize etmek. Bütün çaba ve gayret bunun üzerine kuruldu. 2016’ya dair önümüzdeki günlerde buna benzer birkaç toplantı daha yapılacak.” dedi.
TURİST 1 MİLYON, GELİR 2,5 MİLYAR DOLAR AZALACAK
Toplantıda özellikle Antalya’ya olan yolcu sayısındaki azalmayı konuştuklarını aktaran Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman da şunları söyledi: “Bugün itibariyle yaklaşık 450 bin kişi daha az misafir ağırlıyoruz Antalya’da. Sezon sonuna kadar bu miktarın 1 milyon civarında olacağını, yani Antalya’ya gelen turist sayısının yüzde 8 civarında düşeceğini söyleyebiliyoruz. Bunda Rusya’daki ekonomik krizin etken olduğunu vurgulamamız lazım. Önümüzdeki yılda bazı konulara daha iyi çözümler bularak eğilmemiz gerekiyor. Çünkü Rusya’daki ekonomik krizin önümüzdeki yılda, kendi devlet başkanlarının yaptığı açıklamaya göre, devam edeceği görülüyor. Bundan dolayı bazı önerilerimiz oldu.”
Nisan ve mayıs aylarında uçak başına verilen desteğin 1 Eylül’den itibaren yeniden başlatılmasını, tesislerin kışın da açık kalarak çalışanlara iş imkanı vermesi için çalışma yapılmasını, Antalya’da yatak artışının kontrollü yapılmasını önerdiklerini anlatan Hacısüleyman, “Bu önerileri dikkate alırsak 2016’ya yönelik satışlara başladığımız şu dönemde daha iyi yol almış olacağız.” dedi. AKTOB Başkanı, turist sayısındaki 1 milyon azalmanın Antalya ekonomisinde 2,5 milyar dolar gelir kaybına yol açacağını da sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.