Tünelden çıkıp Galatasaraya doğru yürümek kadar bana zevk veren şey yok desem yeridir. Yanınızdan geçen nostaljik tramvay, önünüzden arkanızdan gelip giden insanlar ve bir köşede müzik yapan amatörler. Ellerinde fotograf Makinesi ile durmadan resim çeken turistler.
Tünelden çıkıp Galatasaraya doğru dönüp yürümeğe başladığınızda hemen solda Narmanlı Han karşınıza gelir. Beyoğlu 19 uncu yüzyılda şekillenirken ilk inşa edilen yapılardandır.. Ünlü İtalyan Mimar Giussep Fossatti tarafından inşa edilmiş. Bugünkü Rus Konsolosluğu yapılana dek hem elçilik, hem hapishane olarak kullanılmış 160 yıllık bir tarih. I.inci Dünya Savaşı sırasında Rusya ile ilişkiler askıya alınınca bina yıllarca bakımsız kalmış. 1917 devriminde İstanbul çok sayıda Rus mültecinin akınına uğradığında bina hala elçilik olarak çalışıyormuş. Caddenin biraz ilerisine ve karşısına yeni elçilik(buğünün konsolosluk) binası yapılınca ofisler oraya taşınmış. Daha sonra 1933 yılında bina tekstilci Narmanlı Kardeşlere satılmış.
Yazın sıcaktan bunalanların ağaçların gölgesinde dinlendikleri avlulu bu mekan, giderek, ressam Bedri Rahmi Eypoğlu, Aliye Berger, ve Yazar Ahmet Hamdi Tanpınar gibi sanatçıların atölye ve pansiyon olarak kiraladıkları bir mekana dönüşmüş. 1940lardan 1980lere kadar sanatçıların uğrak yeri, ressamlar, heykeltıraşlar, syazarlar burayı mekan tutmuşlar. Şimdilerde içi tamamen boşaltılmış, sadece dışında faaliyet gösteren birkaç mağaza ile kaderini değiştirecek yatırımcıyı bekliyor.
Görüştüğüm Narmanlı Ailesi, 2003 yılında Yapı Kredi Yatırım Ortaklığının ilgilendiğini, ancak Anıtlar Yüksek Kurulunun birinci derece tarihi eser dediği için rantabl bulmadığını söyledi. Çeşitli denemeler yapıldığından bahseden ailenin amacı Narmanlının Beyoğlundaki eski şaşaasını tekrar kazanmasına yardımcı olmak. Tünel İstanbulun müzik dünyasının kalbinin attığı bir yer. Asmalımesçit entel havası ile en fazla ilgi çeken yerlerden. Çevreye hakim olan İtalyan Mimarisi turistlerin en fazla ilgilendikleri yerlerden biri. Giderek bu ilgi yayılıyor.
Narmanlı için beklenen, eski Narmanlı havasını yaşatmayı amaçlayan bir proje. Buna Anıtlar Kuruluda destek verecektir. Ailede elinden gelen fedakarlığı yapacak. Elbirliği ile bugün enkazlaşmaya yüz tutmuş Narmanlıyı ve oradaki hatıraları yeniden canlandıracak bir proje.
Sanata sıcak bakan bankalarımızdan veya vakıflarımızdan biri bu projenin sahibi olabilir. Kar amacı gütmeden burada öyle bir Narmanlı yaratılır ki, buna kimse karşı çıkamaz ve Narmanlı ile birlikte İstanbulun sanat ve müzik merkezi Tünel olur çıkar.