29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C
  • Antalya16°C

YAZARIMIZ KAMİL YÜCEORAL, ANNESİ FİKRET YÜCEORAL’I KAYBETTİ

Yazarımız Kamil Yüceoral, annesi, Atatürk’ün manevi kızı, Fikret Yüceoral’ı 100 yaşında kaybetti.

Yazarımız Kamil Yüceoral, annesi Fikret Yüceoral’ı kaybetti

28 Mart 2023 Salı 11:56

İSTANBUL- Yazarımız Turgt Özal'dan itibaren 5 Başbakan'ın Baş Müşaviri ve Turizm Bakanı Müsteşarı olan Kamil Yüceoral annesi Cumhuriyet’in ilk ilkokul öğretmenlerinden ve Atatürk’ün manevi kızı, 100 yaşına varan Fikret Yüceoral’ı kaybetti. Fikret Yüceoral’ın cenazesi Zincirlikuyu Camii’nde ikindi de kılınacak cenaze namazından sonra aile kabristanında toprağa verilecek.
Önemli bir kadın hakları savunucusu olan Cumhuriyet öğretmeni Fikret Yüceoral, bylec 92 yaşında kaybettiği eşi Emekli Albay Esat Yüceoral’a kavuştu. Türkiye Cumhuriyeti, Fikret Yüceoral gibi Türkiye’nin temel taşlarını oluşturanlara minnet borçludur.
Yüceoral ailesine başsağlığı dilerken, tüm öğretmenlerin, kadın haklarını savunanların, yürekleri Atütürk’ün ilkeleriyle dolu olanların ve Cumhuriyet’I yaşatan Türk milletinin başı sağolsun diyoruz.

yazarimiz-kamil-yuceoral,-annesi-fikret-yuceoral’i-kaybetti.jpg

FİKRET YÜCEORAL’I İLKOKULA ATATÜRK YAZDIRDI
1923 Denizli Acıpayam doğumlu olan Fikret Yüceoral’ın dedesi Hasan Karabey Atatürk ile Filistin, Çanakkale ve diğer bütün cephelerde birlikte savaştı ve yıllarca evine gidemedi. Kuvayı Milliye Jandarma Subayı olarak Isparta Sancağı’nı diken komutandı. Atatürk, Hasan Karabey’in teni esmer olduğu için soyadı kanunu çıktığında ona ‘Karabey’ soyadını verdi.

ATATÜRK’ÜN NASİHATI
Rahmetli Fikret Yüceoral’ı Ankara Etimesgut’ta ilkokula Atatürk yazdırdı.
Bir gün Atatürk ona “Bana bir şiir oku” dedi.
Bunun üzerine küçük Fikret, Atatürk’e “Benim bir minik kedim var. Ocakbaşında uyuyor…” içerikli bir şiir okudu.
Ancak o bu şiiri okuyunca Atatürk ona sitem ederek “Evladım sakın ocak başında uyuyan kedi olmayacaksın. Oku ve Türk kadınını temsil et” diyerek nasihat etti.
Bu sözler küçük Fikret’in kulağına küpe oldu ve Atatürk’e verdiği sözü tuttu.
Her platformda Türk kadınını temsil etti ve kadın hakları için yıllarca büyük mücadele verdi.

100 YAŞINA KADAR KADIN HAKLARINI SAVUNDU
Kuvayı Milliye Subayı Hasan Karabey’in kızı Fikret Yüceoral, hayatı boyunca başarıyı hedefledi. Türk kadınının herşeye gücünün yeteceğini gösterdi. Kayak yaptı, ata bindi.
Yazarımız Kamil Yüceoral ile birlikte biri kız olmak üzere 3 çocuk yetiştirdi. 100 yıllık ömründe Türk kadınını yüceltmek için herşeyi yaşadı.
Eşi emekli albay Esat Yüceoral’ı 92 yaşında kaybetti. Eşini kaybettikten sonra bile kadın hakları için mücadelesini sürdürdü. Her türlü sosyal alanda görev aldı. İlerleyen yaşına rağmen aklı yerindeydi.

KAMİL YÜCEORAL KİMDİR?
Yazarımız Kamil Yüceoral, rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başbakanlığı başta olmak üzere Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit’in Başbakanlık Baş Müşavirliği, Turizm Bakanlığı Müsteşarı, Basın Yayın Genel Müdürlüğü gibi devlette bir çok önemli görevlerde bulundu. Türk Devletleri Topululukları Siyasi Ekonomi Koordinatör Danışmanlığı'nda bulundu. New York’ta DB Deniz Nakliyat adına Amerika ve Japonya temsilciliği yaptı.
Sağlık Bakanlığı’nda sağlık turizmi gibi bir kavramın oluşmasında öncülük yaptı. THTC Kurucu Başkanı Emin Çakmak ile birlikte İstanbul’da kurulan Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi, THTC ve Monako’da kurulan Dünya Sağlık Turizmi Konseyi-GHTC’nin kuruluşlarında danışmanlık görevi yaptı. Son dönemde Piri Reis Denizcilik Fakültesi’nde Deniz Hukuku dersleri verdi.

 


 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA