• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Mevlana törenlerine yüksek katılım

Mevlana törenlerine yüksek katılım
Konya'da düzenlenen Mevlana Anma Törenleri'ne 10 yıl aradan sonra ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde katılım oldu.

KONYA -Konya'da düzenlenen Mevlana Anma Törenleri'ne 10 yıl aradan sonra ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde katılım oldu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) 2007'yi Mevlana Yılı ilan etmesi ile ayrı bir anlam kazanan 734. Şeb-i Arus törenlerine devletin zirvesinden çok sayıda isim katıldı.

 



Geçtiğimiz yıllara göre daha renkli geçen törenlerin en ilginç tarafı ise 10 yıl aradan sonra ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde katılım olmasıydı. Gece geç saatlere kadar süren törenleri sonuna kadar izleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çıkışta vatandaşların sevgi gösterisi ile karşılandı.

 

Hz. Mevlanı'nın 734. vuslat yıldönümü etkinliklerinin son gecesinde devletin zirvesi Konya Mevlana Kültür Merkezi'nde biraraya geldi. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Çetinkaya, milletvekilleri, bürokratlar, belediye başkanları, sanatçılar, yerli ve yabancı turistler katıldı.

 



Hz. Mevlana'nın hayatını kaybettiği gün olan 17 Aralık 1273 tarihinden sonra Şeb-i Arus yani sevenin sevdiğine kavuştuğu gece anlamına gelen 'Düğün Gecesi' olarak adlandırılıyor. Her yıl 17 Aralık'tan önce başlayan etkinlikler 17 Aralık günü düzenlenen sema töreni ile son buluyor.

 

TÖRENLERİN İLKİ 17 ARALIK 1946'DA YAPILDI

 

Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına Dair Kanun'un çıkması ile birlikte sema ayinine bir süre ara verildi. İlerleyen yıllarda küçük etkinliklerle başlayan törenlerin ilki 17 Aralık 1946'da yapıldı. İlk kez 673. Vuslat Yıldönümü ile başlayan anma törenleri, her yıl farklı bir şekilde yapılmaya başlandı. Ama bunlar arasında en ilginç olan tarafı ise darbe dönemlerinde yaşandı. Ordunun yönetimde olduğu dönemlerde törenler için dışarı çıkma yasağı ertelendi. 1960 yılının farklı bir yanı, 27 Mayıs 1960 ihtilâlinin yapılmış olmasıydı. Bu ihtilâl, Mevlâna törenlerini aksatmadığı gibi ihtilâli gerçekleştirenler ve hükümet üyeleri törenlere büyük ilgi gösterdi.

 

Mevlâna'nın 687. Ölüm Yıldönümü törenlerini bu yıl tertip komitesi hazırladı. Beden Terbiyesi Spor Sitesi Kapalı Spor Sarayı'nda, yedi gece, üç gündüz olarak düzenlendi. İlgi karşısında başlangıçta kararlaştırılan 7 gece, 3 gündüz programı Mevlâna İhtifali Tertip Komitesi tarafından artırıldı. Bu dönemde kara, deniz, hava kuvvet Komutanları törenleri izlemek için Mevlana diyarına geldi. Bunun yanında, dönemin cumhurbaşkanı, başbakanı ve çok sayıda bakan törenlere katıldı.

 

Mevlâna törenleri süresinde Konya müzelerini 15 bin kişi ziyaret etti. Bütün oteller tamamen doldu, lokantalar geç saatlere kadar açık kaldı. Konya'dan çevre şehirlere giden otobüslerde yer olmayınca, ek tren seferleri konuldu. 11 Aralık Pazar akşamı başlayan ve 17 Aralık'ta biten programları 17 bin kişi izledi. Mevlana haftası, 1981 yılında da çatışmalar nedeniyle dışarı çıkma yasağı ilan edildi. Mevlâna Anma Törenleri sebebiyle 11-12 Aralık ve 17-18 Aralık geceleri uygulanmak üzere sokağa çıkma yasağı saatleri değiştirildi.

 

Törenlere bugüne kadar dönemin Cumhurbaşkanı iken Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel katıldı. Bunun yanında çok sayıda başbakan, yabancı devlet adamı, bakan ve askeri yöneticiler katıldı.

 

2007 MEVLANA YILI

 

UNESCO'nun 2007'yi Mevlana Yılı ilan etmesi ile ayrı bir anlam kazanan 734. Şeb-i Arus törenleri 1 Aralık'ta Mevlana Müzesi'ne kadar yapılan 'Mevlana Hoşgörü ve Sevgi Yürüyüşü' ile başladı. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu bünyesindeki semazenlerin de katıldığı yürüyüşte, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı, seslendirdiği marşlarla eşlik etti. Mevlana Müzesi önünde sona eren yürüyüşün ardından çocuk semazenler, Mevlana Müzesinde sema gösterisi yaptı.

 

Bu yıl kutlamalar daha uzun bir döneme yayıldı. Törenler 1 Aralık'ta başladı ve 17 Aralık'ta "Şeb-i Arus" töreni ile sona erdi. 1-17 Aralık tarihleri arasında toplam 33 sema töreni yapıldı. Bu süre boyunca yaklaşık 85 bin kişi Mevlana Törenlerini izleme fırsatı buldu. Törenler kapsamında sergiler, mistik müzik festivali, tiyatro oyunları, sempozyum, konferans ve ödül törenleri gerçekleştirildi.

 

Törenlerin son gününe devletin zirvesi ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Şeb-i Arus günü 3 bin kişilik salon doldu. Siyasetçilerin de büyük ilgi gösterdiği törenlerde 1997 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ziyaretinden 10 yıl sonra ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde katılım oldu. Ahmet Necdet Sezer 7 yıllık Cumhurbaşkanlığı dömenimde törenlere hiç katılmadı. Erdoğan, Başbakan olmasının ardından törenlere sadece bir kez gelemezken, Abdullah Gül ilk kez Cumhurbaşkanı sıfatı ile törene katıldı.

 

Törenler ilk olarak protokol konuşmaları ile başladı. Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından, Ahmet Özhan'ın solistliğinde Türk Tasavvuf Müziği'nden örnekler sunuldu. Son olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu 'Sema Ayini' gerçekleştirdi. Törenler postnişinin duasıyla sona erdi.

 

Tören çıkışında vatandaşlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı sevgi gösterilerinde bulundu. Vatandaşlar 10 yıl aradan sonra Mevlana törenlerinde devletin zirvesini görmekten mutlu oldu.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.