• BIST 9109.34
  • Altın 2919.651
  • Dolar 34.2345
  • Euro 37.6242
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 25 °C

Havacılık envanteri ve insan gücümüz

Musa Alioğlu

Türkiye'nin son 15 yılda sivil havacılık alanında büyük bir atılım yaptığını dile getirenleri bekleyen en büyük eleştiri.

AK Parti veya Erdoğan yandaşı olmakla itham edilmektir. Bu tür eleştirileri dile getirenler "İktidarda kim olursa olsun bu tür gelişmeler olacaktı' demeyi de ihmal etmiyorlar. Bir anlamda haklı olabilirler. 

Çünkü, özellikle altyapı yatırımlarında planlama işi yıllar önceden yapılır ve iş başında kim olursa olsun hayata geçirilir. Örneğin, yeni İstanbul Havalimanı, uzun yıllar önce planlanmış olup, sadece yeri değiştirilerek yapılıp, hizmete açılmıştır. 

Havacılığın, havalimanı, altyapı, tesis uçak ve insan kaynağı açısından nasıl bir yere geldiğine bakmakta yarar vardır. 

Türkiye, havacılıktaki bugünkü yerine öyle çok kolay gelmedi. 1912'de İstanbul Sefaköy'de iki hangar ve küçük bir pist ile başlayan hikaye, 1925'te Türk Tayyare Cemiyeti (Daha sonra Türk Hava Kurumu adını almıştır) ve 1933'te ise, Türk Hava Postaları adıyla 5 uçaklık bir filoyla işe başlamıştır. İşte bu tarih THY'nin ve de DHMİ'nin de kuruluş tarihi olarak bilinir. 

Havacılığın kurallarını belirlemek ve işin denetimini yapmak üzere 1954 yılında Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı olarak Sivil Havacılık Dairesi kurulmuş, bu kurum 1987'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü adını almıştır. 2005'te ise bir kanunla özerk hale gelmiştir. Bu kurumun faaliyet alanı, yeryüzünden gökyüzüne kadardır. 

Sektörde, kim, neyi, nasıl yapacak, hangi kurumlar faaliyetlerini hangi kapsamda sürdürecekler işte tüm bunları SHGM belirlemektedir. Kısaca SHGM sektörün sicilini tutan, sicil amiri konumundadır. 

Deneyimli üst yönetimi ve çalışanlarıyla SHGM'ye sektörde hangi kuruluşlar ve meslek mensupları var diye sorduk ve şu gurur veren cevapları aldık. Bir bakalım. 

Havayolu İşletmeleri:

Koltuk kapasitesi yirmi ve üzeri olan Türk tescilli uçaklarla yolcu taşımacılığı ile sadece yük taşımacılığı yapan ticari hava taşıma işletmeleri Havayolu İşletmeleri olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde SHGM tarafından ruhsatlandırılan iç ve dış hatlarda tarifeli ve tarifesiz olmak üzere THY, Pegasus, Sun Ekspres, Onur Air, Atlas Global, Corendon, Free Bird ve Tailwind havayolları faaliyet gösteriyor. 

Bu şirketlerin toplam uçak sayısı 486 olup, koltuk kapasitesi de 97 bin 351'dır. 

MNG, ACT ve ULS adlı kargo şirketlerinin uçak sayısı 29 olup, kapasiteleri 2 milyon 194 bin 459 tondur. 

Hava Taksi İşletmeleri:

En fazla on dokuz koltuk kapasitesine sahip Türk tescilli hava araçları ile ticari hava taşımacılığı yapan işletmeler Hava Taksi işletmeleri olarak adlandırılır. Ülkemizde 43 adet Hava Taksi işletmesi bulunmaktadır.

Genel Havacılık İşletmeleri:

Ticari hava taşımacılığı kapsamında olmayan yolcu ve yük taşımacılığı yapan işletmeler ile ücret karşılığı olup olmadığına bakılmaksızın önceden belirlenmiş bir hava sahasında ve belirlenmiş bir amaca yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonları ve eğitim faaliyetleri yapan işletmelerdir. Bunların toplam sayısı ise 82 adettir.

Balon İşletmeleri:

Ülkemiz hava sahasında balonla havacılık faaliyetlerini icra eden işletmelerdir. Balon ile her türlü ticari hava taşımacılığı yapacak işletmeciler, SHGM tarafından yetkilendirilmek zorundadır. 

Kapadokya’da faaliyet gösteren toplam 27 adet balon işletmesi bulunmaktadır. 

Bunu haricinde ülkemizde SHGM'nin sertifika verdiği, 9'u özel şirketlerce diğerleri de DHMİ tarafından işletilen 56 adet havalimanı ve hava meydanı vardır. 

Yanı sıra değişik yerlerde helikopterlerin iniş ve kalkışı için 86 adet heliport hizmet vermektedir. 62 bölgede hava araçlarının suya iniş ve kalkış yerleri belirlenmiştir. Nene Hatun ve Oruç Reis Gemilerine de helikopter iniş kalkış izni verilmiştir. 

Son kayıtlara göre, Türkiye'de toplam 10 bin 189 pilot bulunmakta, bunların 8 bin 979'u uçak ve helikopterlerde 382'si de diğer hava araçlarında görev yapmakta. 

Öğrenci pilot sayısı ise halen 828'dir. 

Uçaklar için olmasa olmaz olan lisanslı uçak teknisyeni sayısı da 4 bin 310'a yükselmiştir. Ülkemiz hava sahasındaki seyrü seferi idare eden resmi hava trafik kontrolör sayısı ise bin 594 olmuştur. 

Bu rakamlar bize gösteriyor ki, ülkemiz bulunduğu bölgede her anlamda lider olma özelliğini taşırken, THY dünyanın en büyükleri arasında yerini günden güne daha da iyi bir konuma yükseltmektedir. 

Bunun en güzel örneklerinden birini,  

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi duyurdu. Ekşi, twitter hesabından yaptığı açıklamada, THY’nin SAFA (Yabancı hava araçlarına yapılan ramp -emniyet- denetimi) denetimlerinde en iyiler arasında yer aldığını belirterek şöyle dedi:

“Emniyet ve konforla uçuyoruz. 2018 yılında yurt dışında uçaklarımıza 107 kere (SAFA)* denetimi yapıldı. Bu denetimlerde AB ülkeler ortalaması 0,48 iken, (%50 daha az bulgu ile) #THY 0,22 ile en iyiler arasında yer aldı. Sizlere emniyet ve konforla hizmet vermekten mutluyuz.” 

Tebrik etmek lazım derim. 

Özel sektörün başarıyla işlettiği Atatürk, Sabiha Gökçen ve Antalya Havalimanları Avrupa'da en çok uçak inip kalkan, en çok yolcu ağırlayan meydanlardan oldu. 

İstanbul Yeni Havalimanı da şimdiden rakiplerinin korkulu rüyası olmaya aday. 

Havacılıkta bu kadar önemli sayıda insan gücüne, uçak filosuna ve altyapıya sahip olmak başarısını gösteren sektörün daha da desteklenmesi insanımızın ve ülkenin yararına olacaktır. Emeği geçen, geçmiş ve şimdiki siyasi iktidarlara ve her dönemdeki bakan ve bürokratlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Sağ olsunlar. 

İyi uçuşlar Türkiye'm. 

*SAFA (Safety assessment of foreign aircraft)

 

Bu yazı toplam 1321 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.