• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 17 °C

Hasankeyf’te yaşam kaldığı yerden devam ediyor

Hasankeyf’te yaşam kaldığı yerden devam ediyor
Yeni yaşam alanların inşa edilmesi gibi çalışmaların sonlanmasıyla Hasankeyf artık yeni mimari dokusuyla Türkiye'nin en modern ilçelerinden biri haline geldi.

BATMAN / HASANKEYF- Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nın faaliyet geçmesiyle bir dönemin sonlandığı Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te yaşam yeni yüzüyle kaldığı yerden devam ediyor. Baraj sularından etkilenecek olan tarihi yapılan yeni yerleşkeye konumlandırılması, ilçe sakinlerine yeni yaşam alanların inşa edilmesi gibi çalışmaların sonlanmasıyla Hasankeyf artık yeni mimari dokusuyla Türkiye'nin en modern ilçelerinden biri haline geldi.

Türkiye'nin 70 yıllık rüyası olan ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2008 yılında temeli atılan 18 milyar liralık dev elektrik üretim projesi Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı, 19 Mayıs'ta enerji üretimine başladı. Baraj gölünün en fazla etkilediği yerlerden biri de Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf oldu.

hasankeyf-001.jpgİlçe sakinlerin barajdan olumsuz etkilenmemesi için ise dünyaya örnek olan kurtarma çalışmaları yürütüldü. İlk etapta Raman Dağı eteklerine ilçe sakinleri için 810 konut inşa edilmeye başlandı. Meslek Yüksek Okulundan müzeye, Arkeopark'tan mağara butik otellerine, sağlık merkezinden alt ve üst yapısıyla Türkiye'nin en modern ilçelerinden biri olan yeni Hasankeyf, sakinlerine tarihi dokusuyla birlikte modern bir yaşam olanağı sağlandı.

hasankeyf-002.jpgLİMANLAR KURULDU

Barajda su tutulmaya başlanmasının ardından yerli ve yabancı turistlerin Hasankeyf Kalesi'ni gezebilmeleri ve suyun diğer tarafında kalan turistik alanlara ulaşımı sağlamak amacıyla Şaab Vadisi'nin girişine antik liman yapıldı. Yapılan limanlarla birlikte turistler, yeni Hasankeyf'ten teknelerle limana ulaşarak, açık hava müzesi olan Hasankeyf Kalesi'ni, Küçük Saray'ı gezebilmenin yanı sıra dev kanyonlarda doğa yürüyüşleri yapabilecek.

hasankeyf-003.jpg7 TARİHİ YAPI TAŞINDI

Ardından baraj suyu havzasında kalan tarihi yapıların kurtarılması için yoğun bir çalışma programı uygulandı. Hasankeyf ilçesindeki 7 eserin taşları tek tek sökülerek, yeni yerleşim birimine taşındı. Artuklu Hamamı, Sultan Süleyman Koç Camisi, İmam Abdullah Zaviyesi, El Rızık Camisi, Zeynel Bey Türbesi, Eyyubi (Kızlar) Camisi ve kale giriş orta kapısı, Dicle Nehri'nin kıyısındaki Kültürel Park'ta yeniden konumlandırıldı. Hasankeyf'te tüm tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve yeniden inşa edilmesi için ise toplam 200 milyon liralık kaynak kullanıldı.

hasankeyf-004.jpgMİLLET BAHÇESİYLE YEŞİL ALANLAR ARTACAK

Öte yandan Türkiye'nin en genç yerleşim birimi olan Hasankeyf'te bazı eksikliklerin gün yüzüne çıkması üzerine Başkan Erdoğan duruma el attı. Yeni Hasankeyf'te eksikliklerin giderilmesi talimatı veren Başkan Erdoğan, Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan'dan oluşturulan koordinasyonun tarihi ilçede çalışma başlattı.

Yeşil alan konusunda eksiklik bulunan ilçede ilk etapta Millet Bahçesinin yapılması ve ağaçlandırma çalışmalarının yapılması için projeler üretildi. Önümüzdeki aylarda yeşillendirme çalışmalarıyla birlikte Hasankeyf'in bütün eksiklikleri de giderilmiş olacak.
hasankeyf-005.jpg
hasankeyf-006.jpg
hasankeyf-007.jpg
hasankeyf-008.jpg
hasankeyf-009.jpg

Kaynak: Sabah
Bu haber toplam 3581 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.