• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Bodrum Bu Kez Hollanda'daydı

Bodrum Bu Kez Hollanda'daydı
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, turizmci heyetle tarihleri arasında Hollanda’nın turizm fuarında Bodrum standındaydı.

BODRUM- Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı, turizmde uzun zamandır gerileme yaşanan Hollanda’ya Bodrum’u anlattı. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocadon, beraberindeki turizmci heyetle 08 – 15 Ocak 2008 tarihleri arasında düzenlenen Hollanda’nın turizm fuarında Bodrum standındaydı. Aralarında Yalıkavak Belediyesi Başkanı Mustafa Saruhan’ın da bulunduğu heyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Özgür Özaslan ve Muğla İl Kültür Turizm Müdürü Osman Murat Süslü de yalnız bırakmadı.

 


Özellikle son günlerde gündem maddesi olan Hollanda hükümetinin hava trafiğindeki kirliliği bahane ederek uygulamaya koyduğu “uçak vergisi” yükünün gölgesinde bu fuarın önemi daha da büyüdü. Utrecht Turizm Fuarı’nda yoğun birebir temaslarda bulunan heyetin verdiği bilgiler, bu sezon çok büyük olmasa da Hollandalı turistin Bodrum’a ilgi göstereceği yönünde. Özellikle 2006 ve 2007 yılındaki sıkıntılı turizm sezonlarının ardından oldukça samimi ve pozitif bir atmosferde seyrettiği belirtilen Utrecht Turizm Fuarı’nda Hollandalıların turizm pazarına katkılarının önceki yıllara oranla artacağı yönünde izlenimler edinildi.

 

Para borsalarındaki hareketler gibi geçmiş yıllardaki kayıpların telafisine yönelik bir çaba içinde görünen acenteler Bodrumlu turizmcilerde olumlu etkiler yarattılar. İngiliz turistin Bodrum’a ilgisi hep iyiyken Hollandalıların ilgisi hep zayıf kalmıştı. Bugün itibariyle, geçmiş döneme baktığımızda Hollanda %15 bir artışla Türkiye’ye ilgi göstermekte. Ancak bu artış bölgelere göre farklılıklar gösteriyor. Alınan bilgilere göre Antalya %20 artış gösterirken Ege %10 – 11 sınırında kalıyor. Ancak geçmiş yıllardaki durgunluğa bakıldığında olumlu bir artış olarak yorumlanan bu gelişme sonrası yine geçmiş senelerde ancak 15 Ocak tarihine kadar alınabilen ve sonrasında bir durgunluğa giren rezervasyonların bu sene halen aynı yoğunlukta devam ediyor olması turizmcilerin umutlarını daha da artırıyor.

 

Hollanda’nın Utrecht Turizm Fuarı’na bu sene 1700 kadar turizm firması katıldı. Fuarın ilk günü olan Salı günü her fuarda olduğu gibi sadece profesyonellere açıktı ve tur operatörleri, yabancı ülkelerin seyahat acenteleri, kendi ülkelerindeki rehberleri, perakendeci seyahat acenteleri bu gün bir araya gelip, geçmiş bir yılın değerlendirmelerini yaptılar. Heyette bulunan Nasih Demir özellikle temsilcisi olduğu Hollandalı Oad Reizen ile toplantılara katılıp, bu güçlü firmanın Bodrum üzerine olumlu tepkilerini memnuniyetle izlemiş. Oad Reizen’in Türkiye’ye en çok Hollandalı getiren firma olduğunu belirten Demir, son yıllarda yıldızı parlayan Yunanistan ve İspanya’nın onca görsel şovuna rağmen huzurlarının biraz kaçtığı yönünde görüş bildiriyor. Bu dalgalanmalar dinecek ve Türkiye olması gereken yerde olacaktır. Sezon, geçen sene Hollanda’dan her şeye rağmen 600.000 ziyaretçiyle kapandı. Yine de şunu belirtmekte fayda var; Türkiye bu rakamla Hollanda’dan paket rezervasyonla yani uçak artı otel gidilen ülkeler arasında birinci sırada. İkinci sırada 580.000 kişi ile Yunanistan ve üçüncü sırada ise İspanya var. Bu sezon ise Hollanda’dan en az 700.000 kişi bekleniyor. Bu arada bu rakamlar verilirken yaz ve kış sezonları ayrı değerlendiriliyor ve sadece otel ve uçak dahil rezervasyonlar hesaplanıyor.

 

2008 Utrecht Turizm Fuarı’nı geçmişten ayıran en büyük özellik Türk acentelerin umutsuz katıldıkları ve kötü başlayan fuarlar yerine bu sefer baştan sona Türkiye’nin fuarın yıldızlarından biri oluşuydu. Rezervasyonlara da yansıyan bu hava, Nisan ayında otellere verilecek erken rezervasyonlarla Bodrum Yarımadası’nda da kendini hissettirecek. Belki 2005 senesindeki yoğunluk yakalanamayacak ama 2006 ve 2007 yıllarının olumsuz havasını Hollandalılar yavaş yavaş geride bırakacaklar. Profesyonel turizmcilerdeki genel kanı, 2005 senesindeki olumlu havanın 2009 senesinden önce yakalanamayacağı yönünde. Fuar izlenimleri de gösteriyor ki bu hesap tutacak. “2009 ancak toparlanma yılı olur, kaybedilenleri geri kazanma yılı” diyor turizmciler ve ekliyorlar, “biz pazarı çok iyi biliyoruz. Çabuk reaksiyon verip, toparlanması zor bir pazardır. Yaşayanların kendi kültürleri, demografik yapıları, kültürel bakışları, Türkiye’ye bakışları, tatil davranışları pazarımızın çok kolay toparlanmayacağı yönünde işaretler veriyordu. Bizlere bir ders olan bu zorlu iki sezondan sonra artık umutluyuz. Bundan sonra da bu tip krizlere hazırlıklı olup anında krizi atlatıcı farklı politikalarla hükümet yada yerel yönetimler nezdinde olsun, bizzat işi yapan profesyoneller olsun daha aktif, pratik çözümler ve hedefe uygun hamleler üretmek zorundayız. Örneğin yıllardır savunduğumuz KDV örneği gibi. Bu, yıllar sonra gerçekleşti ama en azından böylesi kriz zamanlarında özel bir önlem olarak bu kararlar alınabilir ve bu kriz ortamlarında sektöre bir soluma arası tanımış olursunuz”.

 

Şimdi gözler önümüzdeki Berlin Fuarı’nda. Turizmcilerin çok önemsediği ve bir turizm borsası olarak gördükleri Berlin Fuarı’na Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı yine profesyonellerle gidecek. Mart ayındaki bu fuar Londra, Hollanda, Belçika, Fransa gibi önemli fuarların sonuçlarının masaya yatırıldığı fuardır.

 

Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Kocadon, nihai sonuçların beklendiği bu çok önemli fuara çok donanımlı ve profesyonelce katılacaklarını ve broşür ve benzeri alışıldık tanıtma yöntemleri yerine dolu beyinlerle ve ikili temasları doğru gerçekleştirecek kişilerle gidileceğini belirtti. Kocadon, Berlin Fuarı’na ilişkin “bu fuara dünyanın en büyük profesyonelleri ve büyük şirketlerin CEO’ları katılıyor. Biz de BOYTAV olarak bu önemli fuara Bodrum’dan büyük beyinlerle katılıp, ikili temaslara ağırlık vereceğiz. Bu beyinlerle bölgemizi turizm sektöründe pazarlayan ana unsurlara direkt aktaracağız ve böyle sıkıntılı dönemleri tekrar yaşamamak için bundan sonraki adımlarımızı bu profesyonel ikili görüşmelerden çıkacak sonuçlarla belirleyeceğiz. Tüketiciye ulaşmak işini de bu profesyonellere bırakacağız” dedi.

 

Mehmet Kocadon bu gelişmeler ışığında son olarak şunları söyledi; 2005 senesinden sonra kaybettiğimiz neredeyse tüm pazarları yakaladık. Sadece üç pazarda çabalarımız devam ediyor, Almanya, Hollanda ve İsviçre. İsviçre meselesi politik bir havaya büründüğünden biz daha ağırlıkla Hollanda ve Almanya pazarlarına yoğunlaşmış durumdayız. Türkiye’ye giren 3 milyon Alman turistin %90’ı Akdeniz Bölgesi’ni tercih ediyor. Ancak Rus turistlerin yoğun olarak Akdeniz Bölgesini tercih etmeleri sonucu, Almanların yeni destinasyon arayışlarına girdikleri notlarımız arasında. Notlarımız arasında bir de özellikle küçük otellerimizin Butik Otel olarak kendilerini yeniden yapılandırma içine girmeleri gerektiği var. Bodrum hak ettiği yere gelecek.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.