• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

2023 ITB Berlin Fuarı

Tümay Mercan

Uluslararası turizm fuarları içinde ayrı bir yeri olan ITB Berlin Fuarı 7-9 Mart 2023’ de kapılarını binlerce turizm aktörüne açacak.

Dünyanın en prestijli ve en eski turizm fuarı olarak bilinen, 55 yıldır Almanya'nın Berlin şehrinde devam eden ITB Berlin Fuarı 2019 yılında salgın dolayısıyla sanal platformda yapılmıştı.

En son yapılan fuara 182 ülke, 10.571 firma katılmış. 154.000 m2 kapalı alanda ziyaretçi sayısı ise 123.469 olmuş.

2023 için 184 kayıtlı ülke, 12.400 kayıtlı firma, 165.000 m2 kapalı alanda fiziki olarak fuar gerçekleşecek. Önemli bir rakam.

TÜRKİYE KATILIMI

Bütün dünyadan katılımların olacağı fuarda, elbette Türkiye standı da olacak. Ama nasıl? Türk firmalarının güçlü katılımıyla. Yani böyle olmasını umuyoruz. Salgın sonrası ilk fiziki büyük fuar olması dolayısıyla Türk firmalarının katılımının yoğun olması Türkiye’nin turizm gücü ve potansiyelini de gösterecek.

Sağlık turizmi ve spor turizmi bu yıl fuarın ana konularından ve sağlık turizmine ayrıca önem verilmiş.

Sağlık turizmi için özel paneller sunumlar ve sağlık turizmiyle ilgili ödül töreni de fuar etkinlikleri içinde yer bulacak. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyada ciddi partnerlerin buluştuğu bu fuarda Türk firmaları çok güçlü olmalı.

Yıllardır fuar iletişimi dersi veren ve farklı konularda yurt içi ve dışında sayısız fuar ziyaret eden bir akademisyen olarak yurt dışı fuar konusunda özellikle Almanya’daki fuarların önemini vurgulamak isterim.

OTELLER DE %70 TEŞVİKTEN YARARLANIYOR

ITB Berlin Fuarı Teşvik kapsamında ve kurumlara %70 geri ödemeli. Sağlık turizmi ilgili aktörleri ve oteller devlet teşviklerinden yararlanıyor. Verilen bilgiye göre, sağlık turizmi alanında 6 binden fazla seyahat acentesi yerini ayırtmış. İlgilenenler ayrıntılı bilgiyi https://m2htc.com/katalog/m2htc-katalog.pdf adresinde bulabilirler.

Türk sağlık turizmi acentelerinin bu fuara katılması birçok yönden işlerini kolaylaştıracak, artı ve eksilerini de görecekler.

175 bin ziyaretçi katılımı ile Batı Avrupa’nın merkezinde gerçekleşecek olan B2C ile Türkiye Sağlık Tesisleri direk müşteri ve hastalar ile iş birliği yapabilecek.

Kısacası faydalanmasını bilene ITB Berlin Fuarı önemli fırsatlar sunuyor.

TÜRKİYE YÜZYILI’ NDA FUARLAR ÖNEM TAŞIYOR

Kurumların fuarlara katılması bir vizyon göstergesidir. Uluslararası fuara katılmak kendine daha fazla güvenmektir. Ülke olarak katılıyoruz tamam. Fakat bütün turizm aktörlerimizle turizm gücümüzü dünyaya göstermek çok önemli.

Özellikle ikinci yüzyılımıza girerken. Türkiye yüzyılının hakkını vermek için yüzyıl öncesini akıllardan çıkarmamak gerekiyor. Ayrıca Devlet zaten Uçak bileti, promosyon ürünleri, stant, stant giydirme tüm tanıtım harcamaları vb. giderlere %70 teşvik veriyor.

Bu tür desteklerden faydalanmayıp, fuarlara katılmayıp turizm konusunda ağlamak, eleştirmek sizce ne kadar akıllıca?

Ülkemizdeki bütün kurumların yurt dışı fuarları güzelim ülkemizin dünyaya karşı dik duruşu, birlik içinde oluşu olarak algılaması gerek. Dünya ve ülke olarak önemli bir zaman diliminden geçiyoruz. İçeriden ve dışarıdan çekiştirenler, çemkirenler her zamankinden daha fazla olacak. Turizm ve sağlık turizmi gelirlerinin önemi malum. Bu konuda hep birlikte gayret göstermek zorundayız.

“Benim müşterim nasıl olsa garanti, ben zaten tanınıyorum, farklı mecralarda reklam veriyorum” gibi egosu yüksek söylemleri bırakarak kurumları fuar katılımı konusunu bir kez daha düşünmesi gerek.

Eklemeden geçemeyeceğim bir konu da şu: bazı kurumlarda fuar ile ilgilenecek personel, fazladan yorulmamak için yönetim eğer fikrini sorarsa katılım konusunda olumsuz cevap veriyor iş yükünün artmaması için.

Halbuki yurt içi ve dışı fuarlar ilgili personel için de bir öğrenme yeridir. Yenilikleri görür, kendinizi tartar, yeni bilgiler edinirsiniz. Değerli yöneticiler, karar vericiler lütfen bu tuzağa düşmeyiniz. Stant ile kurumunuzu tanıtınız itibarınızı artırınız. Fuarlar hem bu güne hem de geleceğe yatırımdır. Bir stant alarak dünyayı ayağınıza getirebilirsiniz. Stant almadan da elbette ziyaretçi olarak gezersiniz ama siz başkalarının ayağına girmiş olursunuz.

Sözün özü; ITB Berlin’e Türkiye olarak güçlü katılım, güçlü turizm, güçlü Türkiye diyelim hep birlikte.

Bu yazı toplam 4493 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.