• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Zenne oynatma geleneği Arapların ait kültür

Zenne oynatma geleneği Arapların ait kültür
Yörükler:Otellerde Türk gecesi adı altinda erkek dansöz (zenne) ve dansöz oynatılmasının Yörük- Türkmen kültürü ile hiç bir alakası yok olduğunu söylüyor.

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya - 
Yörükler:Otellerde Türk gecesi adı altinda erkek dansöz (zenne) ve dansöz oynatılmasının Yörük- Türkmen kültürü ile hiç bir alakası yok olduğunu söylüyor.
Antalya'nın Aksu ilçesi Aksu Kent Konseyi Yörük -Türkmen Meclisi Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Şahin, Antalya'da bulunan 438 beş yıldızlı var. Beş yıldızlı otellerin çoğunda Türk geceleri altında yapılan çoğu etkinliğin Yörük- Türkmen kültürü ile uzaktan yakından bir alakasının olmadığını söylüyor Toroslarda yaşayan Yörükler. Turizm sezonunun açılmasına sayılı günler kaldığı Antalya'da otellerde yapılan  cuma günleri yapılan Türk gecelerinde Türkmen Kültürünü tanıtmaya yönelik bazı konaklama tesislerinin turistleri eğlendirmeye yönelik erkek (dansöz) mezdeke dansözlüğünün Türkmen kültürünü ile uzaktan yakından hiç alakasının olmadığını söylüyor Yörük Ömer Şahin. Ömer Şahin, erkek dansöz oynatma kültürünün Araplara ait bir gelenek olduğunu ifade ediyor.
zenne-oynatma.jpg
Anadolu Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev'in fethettiği Antalya'nın bir Yörük Türkmen şehri olduğunu belirten  Yörük Ömer Şahin, Antalya'nın 45 yıl önce turizmde 3 bin yatakla başladığı konaklamada bugün 700 bin yatak seviyesine ulaşmasının artık Antalya'nın dünya turizminde de Paris, Londra, Singapur Dan  sonra tatil amaçlı en fazla seyahat edilen şehirler  arasında yer alan dünya şehri olduğunu kaydetti. Ömer Şahin,''Toroslardaki  10 asırlık YöRÜK-Türkmen geleneğimiz var. Antalya'nın hızlı şehirleşmesi, yoğun göç alması ve yıllık 20 milyon yerli ve yabancı turist ağırlamaya bağlı Yörük-Türkmen kültürünü 10 asırdır özünü korumak için büyük mücadele içinde oldu. En Büyük korkumuz büyük göç alan Antalya'nın Yörük-Türkmen kültürünü koruması özünü korumada kültür, gelenek ve göreneklerin kaybolması ve dumura uğramasıdır. Yoğun turist hareketliliğe bağlı genç kuşakların kültürel erozyona uğraması.Otellerin Türk gecesi adı altında yaptığı bazı eğlence programlarında erkek dansöz oynatmasının  Yörük -Türkmen kültürü ile ilgili hiçbir ilgisi yok. Erkek dansöz oynatılması Araplara ait  bir eğlence türü.   Başta Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan lüks otellerde yapılan eğlence programı. Bizim kültürümüzde yeri yok. Türk gecesi adı altında yapılan bu türk etkinlikleri bizim 10 asırlık kültürel değerlerimizle  uzaktan yakından hiç bir alakası yok. ' diye konuştu.  

Bu haber toplam 1806 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.