• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Yolcu gemilerinin emniyeti

Yolcu gemilerinin emniyeti
Kabotaj hatlarında çalışan yolcu gemilerinde can ve mal güvenliği ile yolcuların kayıt altına alınmasına ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi.

ANKARA- Kabotaj hatlarında çalışan yolcu gemilerinde can ve mal güvenliği ile yolcuların kayıt altına alınmasına ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi.

 

Denizcilik Müsteşarlığı'nca hazırlanan Yolcu Gemilerinin Emniyetine ve Gemilerdeki Yolcuların Kayıt Altına Alınmasına İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yönetmelik kabotaj hatlarında çalışan yeni ve mevcut yolcu gemileri ile yüksek hızlı yolcu gemilerinde can ve mal emniyetini sağlamak, bu gemilerin tabi olduğu kuralları uluslararası sefer yapan yolcu gemilerinin kuralları ile uyumlaştırmak, yolcu gemilerindeki yolcularla mürettebatın güvenliğine ve kurtarılmasına ilişkin imkanları geliştirmek, oluşabilecek kazalarda arama ve kurtarma faaliyetlerinin ve kazanın olumsuz sonuçlarıyla daha etkin bir şekilde mücadele edilmesini sağlamayı amaçlıyor.

 

YOLCULARIN SAYILMASI ZORUNLU

Herhangi bir yerdeki Türk yolcu gemileri ile Türk limanlarından veya Türk limanlarına kabotaj seferleri veya uluslararası seferler yapan diğer yolcu gemilerindeki kişilerin sayılması ve bildirilmesi zorunlu olacak.

Bir Türk limanından kalkacak her yolcu gemisindeki kişiler yolcu gemisi hareket etmeden önce sayılacak ve gemideki kişilerin sayısı, yolcu gemisinin kaptanına ve şirketin yolcu kayıt görevlisine veya aynı işlevi gören kara esaslı şirket sistemine bildirilecek.

Bir Türk limanından kalkarak kalkış noktasından itibaren 20 milden fazla mesafeye sefer yapacak her yolcu gemisindeki kişilerin isim ve soyadları, cinsiyetleri, her kişinin ait olduğu yaş kategorilerinin (yetişkin, çocuk veya bebek) veya yaşlarının ya da doğum yıllarının kayıtları, uyrukları, yolcuların kendi istekleri olması halinde, acil durumlarda özel ilgi veya yardım gerekliliği hakkında bilgiler kayıt altına alınacak.

Bu bilgiler hareketten önce toplanacak ve yolcu gemisinin hareketinden en fazla 30 dakika sonra şirketin yolcu kayıt görevlisine veya aynı işlevi gören kara esaslı şirket sistemine bildirilecek.

Üçüncü bir ülkedeki bir limandan kalkarak Türkiye içinde veya herhangi bir Avrupa Birliği üyesi ülkedeki bir limana giden bir yolcu gemisinin işleticisi, gerektiği takdirde arama ve kurtarma faaliyetleri ve kazanın olumsuz sonuçları ile mücadele amacıyla belirlenmiş otoriteye verilmek üzere toplanmasından ve muhafaza edilmesinden sorumlu olacak.

 

GEMİ KAPTANININ SORUMLULUĞU

Bir yolcu gemisinin bir Türk limanından kalkışından önce gemi kaptanı, gemideki yolcu sayısının geminin taşımasına izin verilen yolcu sayısından fazla olmamasını ve yolcuların uygun stabilite kriterlerine uygun olarak taşınmasını sağlayacak.

Bir yolcu gemisinin işletim sorumluluğunu üzerine alan her şirket, yolcu bilgilerinin kaydedilmesiyle ilgili uygun bir kayıt sistemi kurmak zorunda olacak.

Acil bir durum oluştuğunda veya bir kazanın sonuçları ile mücadelede bu bilgilerin muhafazasından ve iletilmesinden sorumlu bir yolcu kayıt görevlisinin belirlemiş olması gerekecek.

Şirket bu yönetmelikte istenilen bilgilerin acil bir durumda veya bir kazanın sonuçları ile mücadelede arama ve kurtarma amacıyla belirlenmiş otoriteye iletilmeye devamlı olarak hazır olmasını sağlayacak.

Yolcuların toplanan kişisel verileri bu Yönetmeliğin amacı için gerekenden fazla saklanmayacak.

Şirket sefer sırasında meydana gelebilecek acil durumlarda kendisi için özel ilgi veya yardım gerekliliğini bildirmiş olan kişilerle ilgili bilgilerin doğru olarak kaydedilmesini ve yolcu gemisinin hareketinden önce gemi kaptanına bildirilmesini sağlayacak.

İdare sadece korumalı deniz alanlarında olmak üzere, ara uğraklar olmaksızın iki liman arasında veya bir limandan kalkarak aynı limana gelmek üzere sefer yapan yolcu gemilerini yolcu kayıtlarıyla ilgili sorumluluktan muaf tutabilecek.

 

İdare şirketlerin oluşturduğu kayıt sistemini onaylayacak.

Kayıt sistemlerindeki gerekli veriler kolayca okunabilecek düzende olacak.

Gerekli veriler ilgili belirlenmiş otoritelere sunulmak üzere hazır tutulacak, sistem gemiye binen ve/veya gemiden inen yolcular için aşırı gecikmeye neden olmayacak şekilde tasarlanacak. Veriler kazara veya yasa dışı olarak imha veya kayıp ve yetkisiz değiştirmelere, ifşaata veya ulaşımlara karşı uygun şekilde korunacak.

Bu yönetmelikle 14 Ağustos 2006 tarihli Yolcu Gemilerinin Emniyetine ve Gemideki Yolcuların Kayıt Altına Alınmasına İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.