• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Yılbaşı gecesi az ve öz yiyin

Yılbaşı gecesi az ve öz yiyin
Yoğun yemek sonrasında kalbe binen yükün kalp krizi riskini artırdığına dikkat çekilerek, yılbaşı gecesi az miktarda ve yavaş yenilmesi uyarısında bulunuldu.

İSTANBUL- Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Aylin Ayaz, yoğun yemek sonrasında kalbe binen yükün kalp krizi riskini artırdığına dikkat çekerek, yılbaşı gecesi yemeklerin az miktarda ve yavaş yenmesi uyarısında bulundu.

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Aylin Ayaz, yeni yılda diğer günlerden farklı olarak aşırı ve dengesiz beslenmeye bağlı önemli sağlık sorunları ortaya çıkabildiğine dikkat çekerek, yılbaşı gecesi sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Yeni yıl akşamı hazırlanan yemeklerin protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral içeriği açısından dengeli olması gerektiğini vurgulayan Ayaz, "Bir gelenek haline gelen hindi eti tüketimi, doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması nedeniyle kırmızı et yerine tercih edildiğinde sağlıklı bir seçim olmaktadır" dedi.

 

Yılbaşı akşamı tüketimi tercih edilen etlere (hindi, tavuk, balık eti gibi) buğulama, haşlama veya fırında ızgara yöntemleri uygulanmasını öneren Ayaz, şu uyarılarda bulundu:

"Etin yanında vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek salatalar ve zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilmelidir. Ayrıca menüde kalsiyum ve protein içeren süt ve yoğurt grubundan tatlı ve mezeler bulunmalıdır. Pilav, makarna, çorba, ekmek gibi besinler karbonhidratdan zengin olup, enerji içerikleri yüksektir. Ekmek ve tahıl ürünleri grubundan besin seçilirken mutlaka posa içeriğinin de yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Yine geleneksel bir yılbaşı yemeği olan kestaneli-iç pilavının yanında bu gruptan kepekli ekmek tercih edilebilir. Şekerli besinler, yüksek enerji içermeleri nedeniyle kan şekerinin hızla artmasına sebep olurlar. Bu yüzden tatlı olarak yemekten sonra baklava, şöbiyet, tulumba tatlısı gibi hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve ile hazırlanmış tatlılar veya taze meyve tercih edilmelidir."

Yoğun yemek sonrasında kalbe binen yükün kalp krizi riskini arttırdığına dikkat çeken Ayaz, yemeklerin yavaş ve az miktarda yenilmesi, iyi çiğnenmesi ve yatmaya yakın zamanda yemek yenilmemesi uyarısında bulundu. Fazla çeşit nedeniyle karışık ve yağlı besin tüketiminin mide bulantısı, ishal gibi sağlık sorunlarına neden olacağını kaydeden Ayaz, "Mümkün olduğu kadar yağsız, az çeşitte besin tüketilmeye özen gösterilmelidir. Yağ ve tuz içeriği yüksek cipsler, kızartılmış ve kavrulmuş besinler, salam, sosis ve sucuk gibi doymuş yağ içeriği yüksek besinler tüketilmemelidir. Özellikle ceviz, fındık ve fıstık gibi sert kabuklu yemişlerin de yağ içeriğinin yüksek olduğu unutulmamalıdır dedi.

 

-ALKOL ALIMINI 1-2 KADEHLE SINIRLANDIRIN"-

 

Yeni yıl akşamı alkol alımının 1-2 kadeh şeklinde sınırlandırılması ve içki türü olarak, alkol yoğunluğu düşük olan şampanya, şarap veya bira tercih edilmesi gerektiğini bildiren Ayaz, "Aç karnına alkol alınmamalıdır. Mide boş olduğu zaman alkol daha hızlı kana karışacağı için hafif yiyecekler alındıktan sonra tüketilmelidir" dedi. Alkol alımı vücuttan su kaybını artıracağı için, alkol ile birlikte su tüketimini de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ayaz, sürekli İlaç kullanması gereken kişilerden de yılbaşı gecesi alkol tüketmemelerini istedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.