• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Yerli Davos’ta final

Can Pulak

Kim ne derse desin, Uludağ’da başarılı bir sınav verildi.
Bizim millete bir şeyi beğendirmek kolay değildir. Mutlaka eleştirecek bir şey bulur. Üstelik eleştiriler de hayli acımasızdır .
O kadar emek verilmiş, iyi bir şey yapmak için gayret edilmiş, onca masraf yapılmış. Bazılarına göre mühim değil. Yaptın mı tam ve eksiksiz olacak. Mükemmel damgası yiyecek, dört dörtlük diyecek herkes.
Böyle bir sonucu, hele başlangıç yılında beklemek, hayli insafsızlık olur. Elbetteki unutulan şeyler vardır, olacaktır da…
Ama yerli Davos’un ilk yılı, bence çok başarılı geçmiştir.
Güçlü bir katılım sağlanmıştır. İş ve ekonomi dünyasının seçkin ve saygın isimleri, ekonomi zirvesinde hazır bulunmuş, 7 oturumda 50’ye yakın konuşmacı söz almış, hayli çarpıcı fikir ve görüşlerini açıklamıştır.
Efendim salon küçükmüş, havalandırma iyi değilmiş,
tercümeleri herkes takip edememiş. Geçiniz efendim, bu kadar kusur kadı kızında da bulunur. Onca iyilik ve güzelliği görmek varken, böyle küçük şeylere aldırmamak gerek.
Organize edenleri tanımıyorum ama başarılarını kutluyorum. Fikir babalarının arasında Ali Ağaoğlu’nun olmasına şaşırmadım. Çünkü Ağaoğlu, atak ve cesur, yaratıcı bir karakter. Zirvede yaptığı konuşmayla da belli etti bunu. Türkiye’yi Barbaros Bulvarı’nın başında duran bir kamyona benzetti. Direksiyondaki kaptan iyi olursa, bu dik yokuştan başarıyla inebileceğimizi söyledi. Ayağımıza kurşun sıkmazsak, iyiye gidişin süreceğini, ama dikkat etmezsek lastiği de patlatabileceğimizi ima etti.
Ağaoğlu kentsel dönüşümü hızlandırmamız ve milyonlarca konutu yıkıp yenilememiz gerektiğini, sektörün bunu sağlayacak güçte olduğunu,yabancılara satılacak konutlarla cari açığın rahatlıkla kapatılacağını belirtti. Bürokrasiden de şikayet edecekti ki, kimseyi gücendirmemek için konuyu hafifçe geçiştirmeyi tercih etti.
Gerçi zirvede bürokrasiden en fazla şikayet eden kişi, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan oldu. Onun kürsüden açıkladığına göre, sadece turizm sektöründe bir otel açma izni için 3200 imzaya ihtiyaç varmış. Bu kadar imza peşinde koşmak zorunda kalanların, nasıl vakit bulup da, o güzelim otelleri açabildiklerine doğrusu şaşırdı herkes.
Zirvede güzel konuşmalar dinledik. Vuslat Doğan Sabancı
geleceğin medyasını anlattı. Sinpaş’ın patronu Avni Çelik,
üretilen evlerin satışını kolaylaştıracak devlet önlemlerinin yararından bahsetti. Fransa güney sahillerindeki evleri yabancılara iyi pazarlıyormuş. Sadece o bölgede 8 havaalanı varmış. Öyle olunca, yabancılar da aldıkları evlerine kolayca gidebiliyorlarmış. İspanyollar sahillerindeki evleri yabancılara satarak, kasalarına 178 milyar ero sokmuşlar. Dubai bile yılda 27 bin ev satıyormuş. Önemli bilgiler bunlar.
Aziz Torun birkaç şapkaya sahip bir patron. Zirvede alışveriş merkezlerini temsil etti. Söylediğine göre Türkiye, 65 marka ile 72 ülkede 100’den fazla mağazaya sahip olarak ticaret yapıyormuş. Müthiş bir başarı bu, ama Torun açıklamasa çoğumuz bilmeyecektik. İzmir’in patronlarından Lucien Arkas da, çarpıcı bir konuşma yaptı. Türkiye’nin iletişim sorununu çözdüğünü, sıranın ulaşıma geldiğini, bunun için demiryollarına önem verilmesi gerektiğini söyledi. Ucuz ulaşım demiryollarıyla olurmuş. Devlet altyapıları yapsın, işletmeyi özel sektöre bıraksın. Öyle olursa Anadolu’nun değişeceğini iddia etti Arkas.
Zirvede kimler konuşmadı ki…
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Faralyalı, Hedef Holding Başkanı Ethem Sancak, Limak Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye’nin 2023 yılında ilk 10 ekonominin arasına nasıl girebileceğini tartıştılar.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Sabancı Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun, Sanko patronu Abdülkadir Konukoğlu, Unilever CEO’su İzzet Karaca, Yaşar Holding Başkanı İdil Yiğitbaşı, üretim cephesinde neler olduğunu anlattılar. Tekstil ve konfeksiyondan gıdaya kadar tüm sektörlerin durumlarını özetlediler. Üretimde yeni trendler ve stratejiler nasıl olacak? Anadolu geleceğe nasıl hazırlanacak? Yabancı sermaye hangi sektörlere ilgi duyuyor? Bunları konuştular.
Otomobilin yarını da zirvede ele alındı. Hyundai Temsilcisi Ali Kibar, Karsan murahhası Jan Nahum, Renault-Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Toyoto Türkiye Ceo’su Ali Haydar Bozkurt ve Uludağ Otomativ Endüstrisi Başkanı Orhan Sabuncu sektörün 2023 hedeflerini, yeni yatırım projelerini ve ihracatta gelecek beklentilerini dile getirdiler.
Turizm sektörü de bayrağını zirvede güçlü bir şekilde salladı.Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, Türsab Başkanı Başaran Ulusoy ETS Başkanı Mehmet Ersoy, Alkoçlar otellerinin patronu Ender Alkoçlar, Özdoğan Grubun patronu Ali Özdoğan, sektörün 2023 hedefine ilişkin görüşlerini açıkladılar. Gelecekte hangi bölgeler ve iller öne çıkacak, turizmde çeşitlilik konusunda neler yapılabilir, sektörün sıkıntıları nelerdir, turizmde yeni dönem anlayışı nasıl şekillenecek? Bunları tartıştılar.
Ekonomik zirvede Akfen, Borusan, Nurol, THY, Vodafon ve Yaşar Holding CEO’ları da konuştu. Merkez Bankası’nın eski Başkanı Durmuş Yılmaz, 2012 yılında Türk ekonomisinin genel bir değerlendirmesini yaptı. Akbank, Denizbank, Yapı Kredi, Citibank, Bank Asya Genel müdürleri de, bankacılık sektörünün beklentilerini ve Avrupa krizini anlattılar.
Tüm konuşmaları vermek mümkün değil. İnşallah organizatörler bunları bir kitap yaparlar da, herkesin okumasını sağlarlar.

Bu yazı toplam 15249 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.