• BIST 8705.49
  • Altın 2999.711
  • Dolar 34.2398
  • Euro 37.0657
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 25 °C

Yerel zengilikler EMITT'te

Yerel zengilikler EMITT'te
EMITT 50'nin üzerinde ülke, 130'un üzerinde il, ilçe ve beldeye ev sahipliği yapan fuar 2 bin 500'ün üzerinde katılımcısı ile fuar bu yıl bir rekora imza atıyor.

İSTANBUL -Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı(EMITT) 12. kez kapılarını açtı. 50'nin üzerinde ülke, 130'un üzerinde il, ilçe ve beldeye ev sahipliği yapan fuar 2 bin 500'ün üzerinde katılımcısı ile fuar bu yıl bir rekora imza atıyor. Fuara katılan il ve ilçeler yöresel ürünlerini tanıtma fırsatı buluyor. Kaymaklı ilçesi kuru kaymağını, Ordu yağlaşı ve pezik mıhlamasını, Kazova domatesini, Pazaryeri bozasını tanıtıyor.




Ekin Fuarcılık tarafından, TÜROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu) ve TYD (Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği) işbirliğiyle, 12. kez gerçekleştirilen EMITT (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı), dünyanın ve Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen otelleri, acenteleri, işletmecileri, beldeleri, girişimcileri, turizm profesyonellerini ve turizm meraklılarını buluşturuyor.

 

50'nin üzerinde ülke, 30'un üzerinde il, ilçe ve beldenin katıldığı Fuar, 55 bin metrekare kapalı alanda toplam 10 salonda yapılıyor. Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuar 17 Şubat pazar gününe kadar devam edecek.

 

Bütün katılımcıların kendilerini ifade etme ve ürünlerini tanıtma fırsatı bulacağı fuar, her sene renkli etkinliklere, keyifli tanıtımlara ve ilginç yarışmalara da sahne oluyor.

 



Zeytinyağlı yemekleri, sütlü tatlıları, Balıkesir kaymaklısı, höşmerim tatlısı, en iyi bilinen tatlıları Balıkesir standında ziyaretçiler için hazırlandı. Çanakkale'ye bağlı Ayvacık Belediyesi yöreye özgü halı, kilim ve dokuma ürünlerini fuara getirdi. Ayvacık'ın tarihsel ve kültürel birikimini yansıtan göynek ve cacala ismindeki giysileri, zeytini, yörede üretilen zeytinyağı ve süt ürünleri de sergileniyor. Ayrıca sadece Babakale'de yapılan ve Babakale bıçağı diye bilinen ünlü bıçaklar da aynı stantta tanıtılıyor.

 

Nevşehir'e bağlı Kaymaklı Belediyesi de fuarda adını duyuruyor. Türkiye'nin hiçbir yerinde bir örneği olmayan kuru kaymağını EMITT Fuarı'na getirdi. Yeraltı şehri ile Kapadokya'nın önemli turistik merkezlerinden biri olan Kaymaklı yöreye ait diğer ürünlerle misafirlerini bekliyor.

 

Isparta'ya bağlı Yalvaç Kaymakamlığı da bölgeye özgü el sanatlarından örneklerle fuarda yer alıyor. El emeğiyle hazırlanan kilim, gümüş, telkari, deri çanta, sümenler, tiftik battaniye, şal ve panço gibi birçok ürün fuarda meraklıların beğenisine sunuluyor. Özellikle tabanı kilim deseni halı olan ve Türkiye'de ilk kez atölyelerde ustaları tarafından üretilen kök boyama modelleri dikkat çekiyor. Gümüş telkari işletmeciliğine farklı bir hava katan ürünlerin yanında tamamen el işine dayanan deri sümen ve klasör çeşitleri sergileniyor.

 

Çorum, Anadolu'nun kalbinin attığı bölgede ilk organize devleti kuran Hititlerin başkenti Hattuşa'nın ev sahibi. Hattuşa, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış, Türkiye'deki 9 eser arasında. Aynı zamanda Mısır kadar eski ve zengin bir uygarlık olan Hititlerin Mısırlılarla yaptığı tarihin ilk bilinen antlaşması Kadeş'e ait çivi yazılı tablet de Boğazköy'de. Çorum, köklü tarihi ve zengin kültürü ile uygarlık tarihinde önemli yer tutan mirasını EMITT'te tanıtıyor. Ayrıca, mistik ve gizemli yanını hâlâ koruyan, MÖ 2300-2100 yıllarına ait olduğu belgelenen kral mezarı, Çorum Müzesi'ndekinin birebir imitasyonuyla fuarda canlandırılıyor.

 

Osmanlı devletinin fiili kurucusu Ertuğrul Gazi ve manevi kurucusu Şeyh Edebali'nin mekanı Bilecik, el değmemiş güzellikleri, ormanları, gölleri ve ünlü tarihi evleri ile EMITT'te tanıtılıyor. Bilecik'le özdeşleşen yerel ürünleri, Kınık çömlekleri, Dereköy el sanatı ürünleri, dönemin en önemli kişilerinden Şeyh Edebali'nin biyografik romanı ve vasiyeti fuarda sergileniyor. Ayrıca, ilin ülke genelinde marka olan Pazaryeri bozası ve helvası da farklı lezzetler tatmayı sevenler için bulunmaz bir fırsat.

 

Evliya Çelebi'nin alimler ve şairler şehri diye övdüğü, Mevlana'nın hayatının bir kısmını geçirdiği, Şeyhü'l-İslam İbn-i Kemal gibi alimlerin, Gazi Osman Paşa gibi askerlerin, Zileli Talibi ve Ceyhuni gibi şairlerin yetiştiği Tokat, tarihi mirasını ve ürünlerini EMITT'te tanıtıyor. Ayrıca, ağız tadına düşkün olanlar için Tokat'ın lezzeti ve kokusu ile ünlü Kazova domatesi de fuarda sergileniyor.

 

Didim, tarihsel anıtları, muhteşem güzellikteki denizi ve koylarıyla önemli bir turizm bölgesi. "Uygarlıklar Deltası Meandros" kapsamında Milet, Priene, Didiyma, Herakleia, Myus, Menderes Magnesiası gibi antik kentlerin ve bu antik kentlerde yer alan dünyaca ünlü Milet Antik Tiyatrosu, Apollon Tapınağı, Kutsal Yol gibi anıtların ve Latmos Dağı mağaralarındaki kaya resimlerinin ev sahibi. Bütün bu önemli değerler fuarda Didim standında tanıtılıyor.

 

Elazığ'ın, Urartu ve Osmanlı'nın izlerini taşıyan Süt Kalesi, yaz aylarında buz tutan Buzluk Mağarası, öldükten sonra bozulmamış bedeniyle Arapbaba Türbesi, dünyanın en derin göllerinden Hazar Gölü ve ona nazır Hazarbaba Dağı ve kayak merkezi, Türkiye ikincisi seçilen Elazığ mutfağı, el emeği göz nuru iğne oyaları, akçe keseleri ve çit baskıları fuarda tanıtılıyor. Tandır ekmeği, orciği, pestili, dut pekmezi ve Çedene Kahvesi'nin lezzetini denemek isteyenler Elazığ standına bekleniyor.

 

Giderek turizm anlamında merkezi bir konuma yerleşen Samsun, tarihi, kültürel birikimini ve doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla EMITT'e katılıyor.

 

Benzersiz doğal güzelliklerinin yanında bitki ve ot çeşitliliği ile ünlenen Ordu, nadir bulunan yemeklerin de diyarı. Ordu, tarihi mimarisi, gastronomik özellikleri ve el sanatlarıyla EMITT'te. Türkiye'nin hiçbir yöresinde bulunmayan Isırgan Yağlaşı, Pezik Mıhlaması, Sakarca Kızartması, Melocan (diken ucu) kavurması, Ordu mutfağının nadide yemeklerinden. Ayrıca, Ordu'ya özgü manda boynuzundan tarak, abanoz ağacından el yapımı klarnet, fındık filizinden hediyelik sepet, kök boya ile el dokuma ve örücülük, kaval, ney, kemençe gibi müzik aletleri imalatçılığı, ahşap yakma-dağlama, ağaç işçiliği, tahnitçilik ürünleri Ordu standında sergileniyor.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.