• BIST 8872.85
  • Altın 3007.928
  • Dolar 34.2845
  • Euro 37.163
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 16 °C

Yedebatan'da 1.111.111'inci turist

Yedebatan'da 1.111.111'inci turist
İstanbul’un önemli tarihi mekanlarından Sultanahmet’teki Yerebatan Sarnıcı’nın, bu yılki 1.111.111’inci ziyaretçisi ödüllendirildi.

İSTANBUL-İstanbul’un önemli tarihi mekanlarından Sultanahmet’teki Yerebatan Sarnıcı’nın, bu yılki 1.111.111’inci ziyaretçisi ödüllendirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden olan Kültür A.Ş tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı’nın 1.111.111’inci ziyaretçisi Japon turist Tsubakihara Kana oldu. 27 kişilik grupla birlikte sarnıca gelen Kana, biletini aldığı sırada Kültür A.Ş ve gişe görevlileri tarafından alkışlandı.

Önce çok şaşıran, durum kendisine anlatılınca da çok mutlu olan 23 yaşındaki Japon turist, İstanbul’a ilk kez geldiğini belirterek, "Şimdiye kadar gördüğüm şehirlerin en güzeli" dedi.

Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan da Tsubakihara Kana’yı tebrik ederek, Abdülhamit Han’ı anlatan bir kitap hediye etti.

Bayhan, burada yaptığı açıklamada, ilk defa Yerebatan Sarnıcı’na bir yıl içerisinde gelen ziyaretçi sayısının bir milyonu aştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

  "Ama bir milyon genelde herkesin kutladığı bir sayı. Biz İstanbul’un ruhu ve tarihine de uygun bir sayıyı kutlayalım istedik. 7 tepeli şehirde her bir tepeye bir birincilik gelsin düşüncesiyle 1.111.111’i seçtik. Hem değişik bir sayı, hem de 7 tepeyi simgelemesi açısında 1.111.111 önem taşıyor. O da Japon bir turiste denk geldi. Bu da gösteriyor ki İstanbul’a ciddi bir talep var. İstanbul bir marka ve bu markayı görmek isteyenlerin büyük çoğunluğu Yerebatan Sarnıcı’na da geliyor." Son zamanlarda İstanbul’un trendinin yükselmesinin ziyaretçi sayısına da yansıdığına işaret eden Bayhan, bu durumun, İstanbul tanıtımlarının da amacına ulaştığını gösterdiğini belirtti. Bayhan, 1.111.111’inci Japon turiste çok anlamlı bir hediye verdiklerini belirterek, hediyenin Abdülhamit Han arşivlerinden albüm olarak hazırlanan ve büyük bir beğeniyle piyasada talep edilen en güzel prestij kitaplarından biri olduğunu dile getirdi. Japon turistin İstanbul’da bulunduğu süre içinde bir akşam İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki BELTUR’un işlettiği köşklerden istediğinde bir akşam yemeği yiyebileceğini anlatan Bayhan, ayrıca bir sene boyunca Türkiye’ye her geldiğinde Büyükşehir Belediyesine ait mekanları ücretsiz gezebilme şansını elde ettiğini söyledi.

     

YEREBATAN SARNICI

Sultanahmet’te bulunan Yerebatan Sarnıcı, 542 yılında Bizans İmparatoru Justinyen tarafından At Meydanı’nın diğer tarafında bulunan Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırıldı.

 Fetihten sonra yaklaşık 100 yıl süreyle sarnıcın varlığı fark edilmeyip, ancak bodrumlarında su biriktiren ve deliklerden sepet sarkıtarak balık tutan insanların varlığının anlaşılmasıyla keşfedildi. Osmanlı döneminde onarılarak kullanılan sarnıcın giriş kısmındaki evler 1940’larda belediye tarafından istimlak edilerek, giriş için düzenli bir bina yapıldı.

1985-1988’de Büyükşehir Belediyesi tarafından geniş ölçüde bir temizlik ve onarımdan geçirilen sarnıçtaki su ve dipteki çamur birikintisi boşaltıldı, temizlendi, batıdaki ucuna kadar uzanan bir iskele yapıldı, ayrıca kuzeydoğu köşeye de bir platform inşa edildi. Yerebatan Sarayı olarak da adlandırılan ve içten 145 metre uzunluğunda 65 metre genişliğinde olan sarnıç, yaklaşık 9 bin 800 metre karelik bir alanı kapsıyor. Sarnıçtaki, her bir dizide 28 adet olmak üzere 12 sıra sütun, tuğla kemerleri ve bunların desteklediği tonozları taşıyor. Toplam sayıları 336 olan sütunlardan 8’i kuzey bölümde örme kılıf içine alınmış, güneybatıdaki 37 sütun ise etraflarını çeviren bir dolgu duvarın içinde kalmış. Son restorasyonda içi kuru olmasına rağmen sarnıca tekrar su geldiğinden bugün hala 1-2 metre yüksekliğinde su bulunuyor. Halen İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Ticaret A.Ş. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı’nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çeşitli kültür etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.