• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Yap-İşlet-Devret'e devlet 'Katkı payı'

Yap-İşlet-Devret'e devlet 'Katkı payı'
Yap-İşlet-Devret modelininin kapsamını genişleten kanun tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüyor.

ANKARA -Yap-İşlet-Devret modelininin kapsamını genişleten kanun tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüyor. Tasarıyla, Yap-işlet-Devret modeliyle yapılan ancak gelir elde edilmesi imkanı kısıtlı projelere devletin 'katkı payı' ödemesi öngörülüyor.

Görüşülen tasarı, karayolu, gar, lojistik merkezi, kruvaziyer liman ve entegre tesisleri ile sınır kapılarının yap-işlet-devret modeliyle yapılmasını öngörüyor. Hükümetin, yatırım bütçesinin yetersizliği nedeniyle yapılamayan projelerin özel sektör eliyle yapılmasını sağlamak amacıyla hazırladığı tasarı, Yap-İşlet-Devret modelini cazip hale getirilmesi için 'Katkı payı' uygulamasını getiriyor. Hükümet, bu yolla belkide 20 yılda bitirilebilecek dev yatırımları 2 -3 yılda tamamlamayı hedefliyor.

 

Tasarıya göre, sermaye şirketleri ile yabancı şirketler, yap-işlet-devret yöntemiyle karayolu, gar kompleksi, lojistik merkezi, kruvaziyer liman ve entegre tesisleri ile sınır kapılarını yapabilecek. Bu modelle üretilen mal veya hizmet bedelinin, yararlananlar tarafından ödenmesi öngörülmeyen yatırımlar için devlet, şirkete 'katkı payı' ödeyecek. Tasarıda katkı payı şu şekilde tanımlanıyor: "Katkı payı kapsamında, görevli şirketin ürettiği mal veya hizmet bedelinin, mal veya hizmetten yararlananlar tarafından ödenmesi öngörülmeyen veya mümkün olmayan yatırımlarla ilgili yapılacak görevlendirmelerde, mal veya hizmetten yararlananların tüketim veya kullanım miktarları da dikkate alınarak belirlenen bedel, idare tarafından görevli şirkete tamamen veya kısmen ödenecek."

 

Yap-İşlet-Devret sözleşmelerinde, ödemelerde gecikme olması halinde uygulanacak gecikme faizine ilişkin hükümlere de yer verilebilecek. Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri tarafından sözleşmeye bağlanan katkı paylarının karşılığı, ilgili idarelerin bütçelerine ödenek olarak konulacak. Tasarıya göre, bir yılda sözleşmeye bağlanacak yatırımların toplamı, ilgili yıl merkezi yönetim bütçesinin sermaye giderleri toplamının yüzde 50'sini geçemeyecek. İlgili yıl bütçelerinden ödenecek katkı paylarının toplamı ise o yılın merkezi yönetim bütçesinin sermaye giderleri toplamının yüzde 20'sini geçemeyecek.

 

Devlet Su İşleri kanununda değişiklik yapılmasını öngören tasarıya göre, tesislerden katkı payı ödemesi yapılmış olanların; katkı payı ve ortak tesis yatırım harcamalarına tekabül eden kısmı, görevli şirketin işletme süresi sona erdikten sonra, bu tesislerden yararlanabilecekler tarafından ödenecek. Tesislerden yararlanabilecekler tarafından ödenecek yatırım harcamalarının tespitinde, idarece yapılan kamulaştırma, arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmet giderleri dikkate alınmayacak.

 

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan tesislerde görevli şirket ile sulamadan yararlananlar arasında sözleşme imzalanmaması halinde; idare ile görevli şirket arasında belirlenen ve sulamadan yararlananlar tarafından ödenecek ücretin miktarı ve ödeme zamanı, sulama birliğinin bulunmadığı yerlerde muhtarlıklarda ilan edilecek.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.