• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Vakıflar Bankası'nın yüzde 58.5'i Hazine Bakanlığı'na devredildi

Vakıflar Bankası'nın yüzde 58.5'i Hazine Bakanlığı'na devredildi
Vakıflar Bankası'nın yüzde 58.5 oranındaki hissesi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi. 

ANKARA- Vakıflar Bankası'nın yüzde 58.5 oranındaki hissesi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi.  Devir işlemleriyle ilgili Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre Vakıfbank'ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından idare edilen yüzde 58.5 oranındaki A ve B grubu hisseleri, bir hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilecek. Devir işlemi, hisse başına 9,49 lira olarak belirlenen değer üstünden yapılacak.

vakiflar-bankas.jpg

Vakıfbank’taki yüzde 58,51 oranındaki Vakıflar Genel Müdürlüğü hissesi, gece yarısı yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredilecek. Halkbank ve Ziraat Bankası’nın aksine Varlık Fonu şemsiyesi altında bulunmayan Vakıfbank’ın, Hazine’ye devredilecek hisselerinin toplam büyüklüğünün 13,9 milyar TL olduğu belirtildi.

HAZINE’YE VAKFEDILDI
Türkiye’nin aktiflerine göre dördüncü büyük bankası olan Vakıfbank’ın ana hissedarlarından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idare ve temsil ettiği, sermayenin yarısından fazlasını oluşturan A ve B grubu hisselerin Hazine’ye devredilmesine karar verildi. Son çeyrek gören bilançosuna göre Vakıfbank’ın 2,5 milyar lira olan sermayesinin % 58,62’sini A ve B grubu paylar temsil ediyor. A ve B grubu payların % 58,45’i, yani neredeyse tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün elinde bulunuyor. Vakıfbank üç büyük kamu mevduat bankasının en küçüğü konumunda bulunuyor. Diğer iki kamu bankasından Ziraat Bankası’nın tamamı, Halkbank’ın ise % 51,06’sı Türkiye Varlık Fonu’na ait.

Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı Kararına göre hisseler bir hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı pay defterine kaydedilecek. Söz konusu paylar borsada işlem görmüyor.

BANKADAN AÇıKLAMA: SERMAYE YAPıSı GÜÇLENDIRILECEK

VakıfBank’tan yapılan açıklamada, bankanın yüzde 58,51’lik hissesinin Hazine’ye devri ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün asli faaliyetlerini daha etkin yerine getirebilmesi için belirli ve sürekli bir gelir kaynağına sahip olması ve bankanın sermaye yapısının güçlendirilmesinin amaçlandığı vurgulanarak, “Dolayısıyla ortaklık yapısında meydana gelen değişiklik, söz konusu husus dışında başkaca bir amaç taşımamaktadır” ifadesi kullanıldı.

Türkiye’nin aktiflerine göre dördüncü büyük bankası olan Vakıfbank’ın ana hissedarlarından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idare ve temsil ettiği, sermayenin yarısından fazlasını oluşturan A ve B grubu hisselerin Hazine’ye devredilmesine karar verildi.

Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre hisseler bir hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı pay defterine kaydedilecek. Söz konusu paylar borsada işlem görmüyor.

HİSSELERİN TUTARI 13,9 MİLYAR LİRA

Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, önceki yıl Vakıfbank’taki Vakıflar Genel Müdürlüğü hisselerinin Hazine tarafından satın alınarak Vakıf Katılım’a sermaye olarak aktarılacağını ifade etmişti.

Reuters hesaplamalarına göre Hazine’ye devredilecek hisseler 13,9 milyar lira değerinde. Son çeyrek gören bilançosuna göre Vakıfbank’ın 2,5 milyar lira olan sermayesinin %58.62’sini A ve B grubu paylar temsil ediyor. A ve B grubu payların %58.45’i, yani neredeyse tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün elinde bulunuyor.

Vakıfbank üç büyük kamu mevduat bankasının en küçüğü konumunda bulunuyor. Diğer iki kamu bankasından Ziraat Bankası’nın tamamı, Halkbank’ın ise %51.06’sı Türkiye Varlık Fonu’na ait.

“BAŞKACA BİR AMAÇ TAŞIMIYOR”

VakıfBank’tan yapılan açıklamada, bankanın yüzde 58,51’lik hissesinin Hazine’ye devri ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün asli faaliyetlerini daha etkin yerine getirebilmesi için belirli ve sürekli bir gelir kaynağına sahip olması ve bankanın sermaye yapısının güçlendirilmesinin amaçlandığı vurgulanan açıklamada, “Dolayısıyla ortaklık yapısında meydana gelen değişiklik, söz konusu husus dışında başkaca bir amaç taşımamaktadır” ifadesi kullanıldı.

 

Bu haber toplam 1257 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.