• BIST 10319.96
  • Altın 2465.437
  • Dolar 32.2606
  • Euro 35.0379
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 16 °C

Uğur Ayyıldız törenle uğurlandı

Uğur Ayyıldız törenle uğurlandı
Turist rehberlerinin duayeni Uğur Ayyıldız Fenerbahçe Camii'nde düzenlenen törenden sonra Karacaahmet Mezarlığı'nda aile kabristanında toprağa verildi.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türk turizminin duayen rehberi Uğur Ayyıldız, ailesi, yakınları, dostları, yıllardır birlikte çalıştığı turist rehberleri, seyahat acenteleri, otel yöneticileri, üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla Fenerbahçe Camii’nde yapılan törenle uğurlandı. Uğur Ayyıldız'ı son yolculuğuna uğurlayan Türk turizminin tanıtımında önemli rol üslenen profesyonel turist rehberleri "Bir dev kaybettik. Türk turizminde yeri doldurulamaz" dediler.

ugur-cenaze-2a-1.jpg

Uğur Ayyıldız’ın eşi İnci Ayyıldız ve kızları konuklarla ilgilendi. Son dönemlerin en kalabalık cenaze törenlerinden birini yaşayan Fenerbahçe Camii’nin avlusu Uğur Ayyıldız’a son görevini yapmak için gelenlerle doldu taştı. Cenaze töreninden sonra Uğur Ayyıldız, Karacaahmet Mezarlığı'nda aile kabristanında toprağa verildi.

ugur-cenaze-1.jpg

UĞUR AYYILDIZ’IN MİSYONUNU SÜRDÜRMEK

Cenaze töreninde herkesin dilinde Uğur Ayyıldız’ın bölgelere giderek yaptığı çalışmalardan sonra 1971’den bu yana turist rehberi arkadaşlarına gönülden sunduğu simit-çay, bazen şaraplı “dia gösterili bilgi güncelleme” konferanslarıydı. Turist rehberleri güncelleme kongernslarını tekrarlayarak Uğur Ayyıldız’ın misyonun sürdürmek gerektiğini söylediler.

ugur-ayyildiz-1a.jpg

BÜYÜK KATILIM OLDU
Uğur Ayyıldız’ın cenaze törenine Törene uzun yıllar görev yaptığı Net Holding, Net Yayın ve Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk adına Reha Arar, Merit Halki Palas Oteli Genel Müdürü Bülent Hasan Reisoğlu katıldı.

ugur-cenaze-7.jpg

Kuruluşlardan katılanlar ise şöyle oldu: TÜRSAB Asya BYK Başkan Yardımcısı Yiğit Arsu ve görevli Engin Emanet, Turist Rehberleri Birliği-TUREB, İstanbul Rehber Odası-İRO Başkan Yardımcısı Sedat Bornovalı, Antalya Rehber Odası-ARO, İzmir Rehber Odası-İZRO, Bursa Rehberler Odası, Aydın Turist Rehberleri Odası, Çukurova Turist Rehberleri Odası-ADRO, Kuşadası Rehberler Derneği-KURED temsilcileri, İstanbul Handicraft Center, Magister Turizm, Royal Otel Eşref Yıldırım, Tavit Köletavitoğlu, TUREV, Rehberler İçin Şimdi Grubu ve çeşitli ülkelerden gelen Turizm Rehberleri Birlikleri'nin temsilcileri

ugur-cenaze-3.jpg

Skal Marmara Kulübü eski Başkaını ve Active Turizm sahibi Orhon Atameriç, Pekin Turizm sahibi Emre Pekin, TÜRSAB Asya BYK Başkan Yardımcısı Yiğit Arsu

ugur-seminer-5.jpg

UĞUR AYYILDIZ KİMDİR?
Türk turizminin duayen turist rehberlerinden ve mesleği adına yapılan tüm etkinliklerde aktif görev alın, sivil toplumların kuruluşunda yer alan Uğur Ayyıldız çalışmayı hiçbir zaman bırakmadı. Rahatsızlandığı dönemde bile turist rehberleri için Ayasofya üzerine önemli bir çalışma yapmıştı ve seminerlere hazırlanıyordu.
1941 Diyarbakır doğumlu olan evli, iki kız çocuğu, iki de erkek torun sahibidir.
Uğur Ayyıldız, İlk ve ortaokulu Diyarbakır’da tamamladı. Daha sonra İstanbul Haydarpaşa Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Bizans Sanatı’nda lisans tezi yaparak mezun oldu

ugur-seminer-6.jpg

REHBERLİK

1960 yılında US askeri personelini Ankara’da gezdirerek rehberliğe başladığında 19 yaşındaydı. Bu tarihten 1966 yılına kadar Anadolu turlarında (TMTF ve Doktoroğlu Turizm) ‘Eskort-Tur Liderliği’ yaptı. 1966 yılında ‘TMTF Amatör Rehberi’; 1968 yılında ise ‘Profesyonel Rehber’ oldu.
Kontuar Turizm’de sürekli olarak Anadolu’da ve birkaç yurt dışı turunda yıllarca kadrolu rehberlik yaptı. Devlet protokol rehberliğinde birçok ‘VIP’ misafire ve ayrıca 4 devlet başkanına servis verdi. İkisi yazılı biri sözel olmak üzere üç ayrı bakandan taltif almış tek rehber. İstanbul’un ilk video tanıtım kasetini NTSC-PAL sistemlerinde hazırladı.

ugur-seminer-7.jpg

1971-82 yılları arasında rehberlerin Elmadağ’da bulunan dernek salonunda, turlarda oluşturduğu dia arşivini kullanarak, meslektaşlarına 130 dia- konferans verdi. Üniversiteler, liseler, TV kanalları ve birçok Orta Doğu ülkesinde pek çok dia-konferansı sundu. Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği ‘workshop’larda büyük gruplara da defalarca dia-konferanslar verdi.
Son yıllarda ise Bazaar 54 Rehber Lokali’nde, Gördes, Handy Craft ve Armaggan Magazaları salonlarında, IRO’da (2 defa) ve Antalya-İzmir-Ankara -Şanlıurfa-Kuşadası-İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde meslektaşlarına ve yakınlarına konferanslar verdi.
Ayrıca Eskişehir, Tekirdağ ve İstanbul Okan Üniversitesi Turizm Bölümü öğrencilerine sunumlar yaptı. Toplamda 185 i rehber arkadaşlarına olmak üzere 300’den fazla sunum gerçekleştirdi. Bakanlığın açtığı rehberlik kurslarında ‘Rehber Meslek Öğretileri’ derslerini verdi. Ülkemizin en zengin dia arşivine sahip ve büyük kısmını dijital sisteme uyarladı.
“Eksper” olarak çağrıldığı turlarda çalıştı ve dia-söyleşiler, seminerler verdi. Ayrıca uzun yıllar Anadolu’ya tura çıkacak meslektaşları ile bilgi yenileme ve görseller ile çalışmalar yaptı.

ugur-seminer-10.jpg

SOSYAL FAALİYETLERİ
İstanbul Rehberler derneği ve İstanbul Rehberler Odası başkanlık seçimlerinde 5 defa ‘Divan Heyeti Başkanlığı’ yaptı (4 defa Tolon Sökmen’in, 1 defa da Ahmet Şensılay’ın ilk seçiminde). TUREB’in oluşum döneminde bir dönemde Turist Rehberleri Birliği-TUREB Başkanlığı yaptı.
Bir rehber kuruluşu olan Net Turizm ve Net Yayıncılık’ın idare heyetlerinde ‘Murakıplık ve Yönetim Kurulu Üyelikleri’ yaptı.

ugur-ayyildiz-1g.jpg

KİTAPLARI

Bir kısmı artık basılmayan 7 kitabı, 4 ila 12 lisanda milyonu hayli aşan sayıda basıldı. İstanbul Vilayeti için “Cumhuriyetin 75 Yılı” isimli şehir prestij kitabını hazırladı (İngilizce ve Türkçe yayınlandı). Son özel eseri tüm yurdu kapsayan ilk yayın olan “Discovering Turkey Through the Lens” isimli albüm-rehber kitabı, 590 fotoğraf ile yayınlandı.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.