• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Uçaklar bomba tehdidi yaşıyor

Uçaklar bomba tehdidi yaşıyor
Asılsız bomba ihbarında bulunanların ‘psikolojik tedavi görmesi gerektiğini’ dile getiren şirket yetkilileri, bu tür kişilere en ağır cezaların verilmesini istiyor.

İSTANBUL- Avrupa havayolu şirketleri, 150 kişinin ölümüyle sonuçlanan Germanwings faciasının şokunu atlatmaya çalışırken THY ve Borajet ise ‘bomba ihbarları’ yüzünden çok sıkıntılı bir haftayı geride bıraktı.
Son bir haftada THY’nin 3, Borajet’in de 1 uçağına yapılan asılsız ihbarlar, şirketlere olduğu kadar yolculara da büyük mağduriyet yaşattı. Asılsız bomba ihbarında bulunanların ‘psikolojik tedavi görmesi gerektiğini’ dile getiren şirket yetkilileri, bu tür kişilere en ağır cezaların verilmesini istiyor. ‘Kağıt bombalarla’ yapılan asılsız ihbarın şirketlere 5 bin Euro ile 50 bin Euro arasında maliyet getirdiği belirtiliyor.
THY uçakları, ‘bomba endişesi’ nedeniyle son 4 günde 3 kez havadan geri dönüş gerçekleştirdi. İlk olay geçen pazar yaşandı. İstanbul-Narita seferini düzenleyen uçak, tuvalet kapısında yazılı ‘bomba notu’ nedeniyle Karadeniz üzerinden geri döndü. Bu olay sıcaklığını korurken, pazartesi de İstanbul-Sao Paulo uçuşunu gerçekleştiren uçakta ‘bomba ihbar notu’ bulundu. Bu uçak da, Kazablanka’da Muhammed V Havalimanı’na iniş yapmak zorunda kaldı. Aramalarda iki uçakta da patlayıcı maddeye rastlanmadı.
Son olay çarşamba günü yapılan İstanbul-Lizbon seferinde gerçekleşti. Atatürk Havalimanı’ndan 170 yolcusuyla havalanan uçakta, bir süre sonra sahipsiz eşya bulundu. Olayı öğrenen kaptan pilot, uçuşu riske atmayarak geri dönüş kararı aldı. Atatürk Havalimanı’na indikten sonra güvenli bölgeye çekilen uçakta yapılan aramada, şüpheli sahipsiz eşyada küçük bir ‘hoparlör’ olduğu tespit edildi.

BORAJET DE MAĞDUR OLDU
Borajet Havayolları’nın cuma günü Siirt-Ankara seferini gerçekleştiren uçağında da bomba paniği yaşandı. Kabin ekipleri, Siirt’teki olumsuz hava koşulları nedeniyle yaklaşık bir buçuk saatlik gecikmeyle havalanan Embraer E-190 tipi uçakta, inişe kısa bir süre kala tuvalette bomba ihbar notu buldu. Esenboğa Havalimanı’na indikten sonra güvenli bölgeye çekilen uçaktaki aramada hiçbir patlayıcı madde bulunmadı.

BOMBA PROSEDÜRÜ UYGULANIYOR
Uçakta bulunan sahipsiz eşyalar, bomba ihbar notları ve şüpheli durumlarda, uluslararası havacılık kuralları gereği ‘patlayıcı madde prosedürü’ uygulanıyor. Uçak havada ise en yakın havalimanına indiriliyor. Daha sonra da uçak, yolcu ve valizler detaylı şekilde aranıyor. Asılsız ihbarlarda, en az 1-2 saatlik gecikmenin ardından uçak yeniden havalanıyor. Uzun menzilli uçuşlarda uçak bomba ihbarı nedeniyle yere indirilirse yolcuları mağdur edecek bir başka olayla daha karşılaşmak mümkün. Yani uçuş ekibinin mesai saati dolacağından uçuş iptal edilebilir ve yolcular otele yerleştirilir. Şirket yetkilileri bu yüzden asılsız bomba ihbarlarının yolcu mağduriyetinin yanı sıra 50 bin Euro’ya kadar maliyet getireceğini ifade ediyor.

BU İŞİN ŞAKASI OLMAZ!
Havalimanında veya uçakta, “Üzerimde bomba var” veya “Uçağa bomba koydum” şeklinde şaka yapmaya kalkışırsanız, başınız dertten kurtulmaz. “Uçağı kaçırabilir miyiz?”, “Çantamda bomba var”, “Ayşe, silahlar senin çantanda değil mi?” gibi şakalar yapmanız halinde, havalimanındaki emniyet birimleri tarafından gözaltına alınabilir, adli soruşturma ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Aslında hiç de komik olmayan bu tür şakalar, diğer yolculara da büyük mağduriyet yaşatır. Bu yüzden “Şaka yaptım.” açıklaması yapsanız da, olayın kapatılmayacağını bilmelisiniz.

ŞAKA YAPTI, CEZA ALDI
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda bir yakınını uğurlamak üzere gelen iki kişinin otopark görevlisi ile yaptıkları ‘bomba sohbeti’ başlarına dert açmıştı. Gişe görevlisine bir özel havayolu şirketinin Berlin’e hareket eden uçağını kastederek, “Bomba ihbarı yapsam polis buraya ne kadar zamanda gelir? Şu an kalkan uçakta bomba var, ihbar yap.” diyen iki kişi, İzmir 11. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 11 Ocak 2012’de, ‘Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, suç uydurma’ suçlarından önce 2’şer yıl 1’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, bu cezaya sanıkların kişiliklerini dikkate alarak 6’da bir oranında indirim uyguladı ve 20’şer ay 25’er gün olarak hükmetti. Ayrıca hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına hükmeden mahkeme, sanıkların 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmalarına ve bu süre içinde kasten yeni bir suç işlemedikleri takdirde dosyanın yeniden ele alınmasına ve yargılama giderlerinin sanıklardan alınmasına karar verdi.

ALPLERDEKI KAZA SHGM’YI HAREKETE GEÇIRDI
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Fransa’da Alplere çakılan Germanwings kazası sonrası harekete geçti. SHGM’nin, şirket yetkilileriyle İstanbul’da hafta içinde gerçekleştirdiği toplantıda, ‘pilotların uçuş boyunca kokpitte yalnız kalmaması konusunda düzenlemeye gidilmesi’ kararı alındı. Kurumun yayınlanacağı talimata göre, uçuş boyunca kokpitte en az iki kişi bulunacak. Pilot dışarı çıktığında ise kabin amiri veya bir başka yetkili, kokpitte diğer pilotun yanında bekleyecek. Karar, Germanwings uçağının, kokpitte yalnız kalan ikinci pilot tarafından ‘kasten düşürülmesi’ üzerine alındı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.