• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Uçak koridorlarını dünya modacılarının defilesi süslüyor

Uçak koridorlarını dünya modacılarının defilesi süslüyor
Uçuyoruz ve dünya modacılarının tasarım için birbiriyle yarıştığı 2014’ten bu yana ilk on kabin mürettebatı üniformasını izliyoruz

İSTANBUL- Bayanlar baylar, Confagon Of A Trolley Dolly'nin moda sayfalarına hoş geldiniz. Vogue'u unutun, GQ'yu unutun, ‘Uçak koridorundaki stil’ bölümümüz en son havacılık moda haberlerini alabileceğiniz yerdesiniz. Uçuyoruz ve dünya modacılarının tasarım için birbiriyle yarıştığı 2014’ten bu yana ilk on kabin mürettebatı üniformasını izliyoruz

hostes-001.jpg80’LER VE 90’LARDA CAZIBE ÖNE GEÇTI
Gökyüzünde uçmak ve uçak koridorlarında gezinen mürettebatın çekiciliği hep el ele gitmiştir. İlk uçuş görevlileri göklere çıktığından beri, tüm gözler kızların ve erkeklerin giydiği kıyafetlerin üzerindeydi.
Modada Pucci baskılarından Braniff'teki baskılara, BOAC havayollarında ki kâğıt elbiselere kadar, yıllar geçtikçe havayolları ekiplerini şekillendirmek için bazı ikonik bakış açıları ortaya konuldu. Sonraları 80’lerin ve 90’ların çoğu havayolu üniforması cazibeli ve muhteşem gösterişli hale geldi.

ucak-006.jpgYARATıCı TASARıMLAR
Son zamanlarda, tüm bunlar değişti. Üst düzey stil ve çekicilik nihayet geri dönüyor. Üniforma tasarımları artık en iyi moda evlerinden ve yaratıcı tasarımcılardan geliyor. Dünyadaki havayolları yorulmadan kadın ve erkek mürettebatın en iyi şekilde görünmesini sağlamak için rekabet ediyor.

Burada dünyanın dört bir yanındaki uçak koridorlarını ve havaalanı terminallerini süsleyen en iyi kabin görevlileri ve mürettebatın üniformalarından 10'una bir göz atıyoruz.

AIR FRANCE

air-france.pngAir France'daki şık erkekler ve kızlar, listede yer alıyorlar. Zira mevcut üniformaları kesinlikle “Büyüleyiciyi ol” şeklindedir. 2005 yılında Fransız haute couture tasarım efsanesi Christian Lacroix, kendisinin imzaladığı pijamaları, First Class (L’Espace Premier) havayollarında seyahat edebilecek kadar şanslı yolculara dağıttı.

air-france-007.jpgÇarpıcı kıyafetler, özellikle de kadın ekip elemanları için, 1950’lerin ve 60’ların göz kamaştırıcı jet set dönemine geri dönüyor. Hepsi klasik mavi ve kırmızı renk. Havayollarında kıyafetlere deri eldivenler ve muhteşem bir fular eklendi. Bunların aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli giysiler bulunuyor. Soluk veya lacivert renkte sunulan, cepheyi süsleyen, Carrie Bradshaw'ın gardırobunda veya Paris'in sokaklarında dolaşan şık bir Fransız kadınını öne çıkaran büyük bir kırmızı yay havası var.

BRITISH AIRWAYS

british-airways.pngİngiltere bayrak taşıyıcısı olarak, British Airways’in (BA) uçan bebeklerinin harika bir üniforma giymesi doğrudur. 2004'te, havayolu şirketi eski Chanel ve Givenchy tasarımcısı Julian MacDonald ile güçlerini birleştirdi.

Liz Hurley ve Kylie Minogue gibi dünyanın önde gelen yıldızlarından bazılarını stilize ettikten sonra, Paul Costello tarafından tasarlanan ve 1992'den beri giyilen önceki kıyafeti değiştirdi. MacDonald medyaya yeni tasarımın resmi lansmanında. “Uçuş personelini büyüleyici gösterecek bir üniforma yaratmak istedim. Yıllardır sahip olduklarından daha kötü olamazdı” dedi. Eski üniformalar, kabin ekibini büyükannesinin bir otobüs için sıraya girmesi gibi görünüyordu.

british-airways-001.png25 yaşın üzerindeki uçuş ekibi ve yer personeli için tasarlanan tasarım, klasik pin çizgili, yün karışımı, özel bir takım elbise ile havayolunun geleneksel İngiliz cizgilerinin mirasını yansıttı. Ayrıca erkekler için markalı kol düğmeleri ve göz alıcı kırmızı astar gibi ekstralar eklendi.

Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya BA Bölge Müdürü Steve Harrison “Üniformamız, British Airways markasının en güçlü sembollerinden biri ve çalışanlarımızın onu yere ve havada giymekten gurur duymaları önemlidir. Yeni üniforma, kimliğimizi pekiştirmekte başarılı - profesyonel, güven verici ve gururla İngiliz - dünyaca tanınan bir marka ”dedi.

BA, “karma filosunu” faaliyete geçirdiğinde üniforma daha da güncellendi. Stephen Jones’un oluşturduğu şık ve geleneksel bir şapka, hoş görünüm kattı.
Kıyafet, İngiliz deri ürünleri uzmanı Tanner Krolle tarafından tasarlanan ve 17.000 kadın personel tarafından kullanılan deri çanta, uygun kemer ve deri eldiven gibi aksesuarlar ile tamamlandı.

2018 yılında, Saville Row'un Ozwald Boateng OBE'ye uyarlayan BA'nın ikonik üniformalarını 2019'da 100. Doğum Günü'nü kutlamak için yeniden tasarlayacağı biydirildi.

QANTAS

qantas.pngAvustralya ulusal taşıyıcısı Qantas, 2013 yılında ekip üniformalarını yeniden tasarlayacaklarını açıkladığında 2013 yılında, havacılık dünyası, Qantas'ın geçmişte olduğu gibi Pucci ve Yves Saint Laurent gibi en iyi tasarımcıları kullanıp kullanmayacaklarını görmek için bekledi. Tabii ki hayal kırıklığına uğradılar.

Qantas’in yakut kırmızısı ve fuşya paleti gibi çarpıcı renklerle dolu yeni koleksiyonu, Avustralya'da doğan tasarımcı Martin Grant tarafından yaratıldı.
qantas-005.jpgÜniformanın kapsül tasarımı, mürettebatın aralarından seçim yapabileceğiniz 35 öğeye sahip olduğu anlamına geliyor. Havayollarının mürettebatını hem uçakta hem de yerde dikkat cekmesini sağlamak için tasarlanmış kalın çizgili bir elbise tasarlandı. Ayrıca, geleneksel uçuş görevlisi şapkası, çok şık Trilby tasarımı, çarpıcı bir kırmızı astarlı trençkot kıyafeti tamamladı.
Yeni üniforma hakkında konuşan bir Qantas sözcüsü, “Yeni üniformamız yeni bir görünümden çok daha fazlasıdır. Markamızda yeniliğe işaret ediyor ve çalışanlarımızı ve uçan ekiplerimizi bir ekip olarak birleştiriyor” dedi.

easyJet

qantas-001.pngŞık uçuş görevlilerini düşündüğünde, easyJet asla akla gelen bir havayolu olamaz. Bununla birlikte, 2013'te İngiltere’nin en büyük taşıyıcısı olan, easyJet ekibine çok ihtiyaç duyulan kıyafet için tasarımcı Jeff Banks seçildi.

Turuncu kirpi ceketler, siyah kot pantolon ve 'Ben easyJet mürettebatıyım' diyen sloganlı tişörtlerden uzak bir görüntü verdi. Artık easyJet uçaklarında mürettebat dolly haliyle dahaprofesyonel görünüyor. Genç personel için, üç parçalı gri bir elbise, yeni tasarlanmış yelek ve korkak kravat geliyor. Kızlara, şık deri çantalar, uzun iki tonlu turuncu eşarp ve turuncu deri topuklu ayakkabılar ile iki elbise seçeneği bulunuyor. 2007'de tanıtılan ve easyJet’in kendi kabin ekibi tarafından yeniden tasarlanan üniforma sunuldu. easyJets'in yeni üniforması, turuncu gömlek ve kirpi ceketlerden çok uzak tasarıma sahip bulunuyor.

qantas-006.jpgEasyJet’in Kabin Mürettebatı Hizmeti ve Standartları yöneticisi Angela Mullen, “Yeni easyJet kabin ekibi üniformasından kesinlikle çok memnunuz. Mürettebatımız havayolunun yüzüdür ve her giydiklerinde üniformalarına profesyonel, sağlam ve güvende görünmeleri ve kendilerini güvende hissetmeleri esastır. Yeni ilaveler şık ancak pratik olarak rahatlıkla görevlerini yerine getirmelerini sağlıyor ve gurur duyacaklarına eminim ” diyor.

TAP AIR PORTUGAL

qantas-002.pngTAP Air Portugal 60. yılını kutlamak için 2006 yılında tanıtılan filosunun yepyeni ekip üniforması, halen uçan en cesur ve renkli olanlardan biri oldu.

Havayolu, TAP’ın “Portekizli’ sini anlatan ve ülkelerin ulusal taşıyıcısı statüsünü yeniden teyit eden yeni görünümü yaratmak için Portekizli tasarımcı Mauel Alves ve José Manuel Gonçalves’i seçti. Tasarımdan bahseden Manuel ve José, “Geliştirilecek konsept, yaratıcılığı kışkırtmalı ve her insanın kendi imajını korumasına izin vermek için tek biçimli fakat esnek iş kıyafetleri fikrini tasvir etmemeli, orijinal kavramdan uzak durmamasını sağladı.”

qantas-007.jpgÜniforma aynı zamanda rahat ve işlevsel olmakla birlikte şık ve şık olacak şekilde tasarlandı. Bayanlar için Trilby şapkaları, yeşil veya kırmızı deri "sürüş" eldivenleri, klasik uzun ve renkli atkı; Yeşil, kırmızı veya gri elbiselerden oluşan, diz boyu deri çizmeler.

SİNGAPUR AIRLINES

singapur.pngSingapore Airlines dünyaca ünlü ‘Singapore Girl’ üniformasını 40 yıl sonra zar zor değiştirdi. Kıyafet zarif, şık, geleneksel, anında tanınabilir ve bu nedenle dünyadaki en ikonik kabin ekibi üniformalarından biridir. Geleneksel “Sarong Kebaya” yı benimseyen kıya fet, Fransız moda tasarımcısı Pierre Balmain tarafından 1968'de tasarlandı. 1972'de Malezya-Singapur Hava Yolları'nın varlığı sona erdikten ve Singapur Havayolları ortaya çıktıktan sonra kıyafet yapıldı.

singapur-005.jpgBirçok havayolunda olduğu gibi üniformanın farklı renkleri mürettebat arasında farklı sıralamaları temsil ediyor. Mesela, uçuş görevlileri mavi renkte giyinmişken, personel Malaya peştemâli giyer. Mürettebat üniforması Haziran 2008'de yenilendi. Şimdi lacivert rengi takım elbise giydirildi ve rütbelerini ayırt etmek için dört ayrı kravat rengi yapıldı. Mavi çizgiler, uçuş görevlileri içindir, 'Uçuş denetçileri' için mor çizgiler yapıldı.

İkonik üniformalar cinsiyetçi bakışla 'Singapur Kızı' pazarlama konsepti olarak adlandırılmasından sonra eleştirilmemiştir. Bununla birlikte, kırk yıldan uzun süredir zamana dayanan bir üniforma için, havayolunun kısa sürede kavramı veya geleneksel üniformalarını değiştirme planları yoktur.

VİRGIN ATLANTİC

singapur-001.pngVirgin Atlantic’in ikonik üniforması 1999 yılında İngiliz tasarımcı John Rocha tarafından yaratıldı. Rocha geleneksel "Bakire Kırmızı" yı korudu ve klasik mor ve kırmızı boyun atkılarını tanıttı. Başlangıçta, tasarımcı Virgin’in imzası olan kırmızı topuklu ayakkabılar yapmaya karar verdi. Neyse ki, mürettebat cinsel bakışla sinir bozan yolcuların şikayetlerinden sonra değişti. İkonik ayakkabılar, 2004'te, bir kez daha, bir önceki vampirleri kutlamak için bir kez daha kullanıldı. Virgin Atlantic 20. yıldönümünü kutladığında geri döndü. Üniforma on yıldan beri var olmasına rağmen, ilk kez 1999'da olduğu gibi hala şık ve ikonik görünüyor. Ancak, 2013'te, Vivienne Westwood ile bir araya gelerek Virgin punk modasına döndü. Hem Westwood hem de Virgin’in kıyafette sınırları zorladığı her zaman biliniyor. 22 üniforma, geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak üretildi. Özellikle kullanılmış plastik şişelerden yapılan geri dönüştürülmüş polyester iplik kullanılarak üretildi çevre düşünülerek tasarlandı. Elbise kumaşlarında ayrıca giysilerin renklerini korumalarını ve ömrünü uzatan daha uzun süre dayanmalarını sağlayan nano bir kaplama vardı. Giyilen polyester kıyafetleri alıp tekrar yeni kumaşlara dokunabilen elyaflara dönüştüren yeni bir teknoloji olan Kapalı Döngü Geri Dönüşümü ile geliştirildi.

singapur-002.pngWestwood'un ünlü parçalarını geleneksel İngiliz mirasıyla karıştırarak yeni parçalara damgasını vurduğu tasarımlarda açıkça anlaşıldı. Erkek mürettebat üyesi ve moda bağımlısı olarak, yenen erkek üniformasının zarif tasarımı var. Üç parçalı Saville Row, bordo elbiseden ilham aldı. Ceketler yenilikçi sahte etiket ayrıntılarıyla çarpıcı idi. Bayan görevliler için atkı ve yüksek yaka kullanıldı. Saat camı tasarımları ve kırmızı ayakkabılar daha fazla konfor için kaymaz taban ile yeniden tasarlandı. Genç kızlar, uçuş başına ortalama 7 mil yürüyüş yaparlar.

Virgin Atlantic’in üniformalarını birkaç yıl boyunca Birleşik Krallık’ın en büyük üniforma tedarikçilerinden biri olan Incorporatewear oluşturdu. Şirket, Virgin, easyJet, Thomson ve Thomas Cook dahil İngiltere'deki en büyük havayollarından bazıları için üniformalar yaratıyor. Şirket hakkında konuşan Virgin Atlantic’in Dolaylı Hizmetler Kategori Yöneticisi Loraine Manning “Incorporatewear, detaylara gösterdikleri özenle bizi etkiledi ve Virgin Atlantic’in temel değerleriyle tam olarak aynı hizada olduğunu düşündüğümüz müşteri odaklı yaklaşım” dedi.

AEROFLOT

singapur-003.pngAeroflot, uzun yıllardır stil, sofistike ve cazibenin özü oldu. 2013'te Rus taşıyıcısı müthiş retro-ilham verici, cesur turuncu-kırmızı yeni üniformalarını piyasaya sürdüğünde tüm bunlar değişti. Kadın mürettebat spor ikonik şapkalar ve beyaz eldivenler giydi. Görünümü tamamlamak için kanat yakalı gömlekler ve turuncu-kırmızı elbise ceketleri yer aldı. Bu arada, erkek personel şık, koyu mavi bir takım elbise giydi.

singapur-006.jpg“Avrupalı ​​hava şirketleri tarafından benimsenen üniformalarla karşılaştırıldığında Aeroflot’un üniformaları, yıllardır sürdürdükleri gelenekleri ile övünen Rus modacılar Yulia Bunakova ve Yevgeny Khokhlov tarafından tasarlandı. Yeni bir üniforma tasarlayarak geleneği sürdürmek istedik” diyen modacılar 2000'li yılların başlarında efsanevi kanatlı çekiç ve orak logosunu koydu.

KOREAN AIRLINES

kore.pngGenellikle "İtalyan moda mimarı" olarak tanımlanan Gianfranco Ferre, 2005 yılında Korean Airlines’ın uniformasını yeniden tasarlamak için seçildi.

kore-001.jpgZarif üniforma, küresel moda çekiciliği ile Kore’nin geleneksel ve doğal güzelliğinin temeli arasında bir uyum sağlamaya önem vererek, pratik ve konforlu olacak şekilde tasarlandı. Koreli kabin ekibini daha önce gördüyseniz, tasarımcıların tam da bunu başardığına katılacağınızdan eminim.

okuyan fular olmalı. Sert ve boynuna sıkıca bağlanmış, bir ucu sanki telden sanki boynundan uçup uçacak şekilde tasarlandı. Gerçekten bir moda sanat eseridir.

AVIANCA

kore-001.png2013'ün başlarında, Kolombiyalı ulusal havayolu şirketi Avianca, markalarını uçak canlılığından kabin görevlisi üniformalarına dek tamamen değiştirdi. Yenileme oldukça etkileyiciydi; jet-set çağına bir kez daha geri dönüyor ve Glam Büyüleyici’ye Geri Dönüyor ’.

kore.jpegAvianca sözcülerine göre, Kolombiyalı tasarımcı Alonso Uribe tarafından oluşturulan üniformalar, “modernlikleri ve şıklıkları ile Kolombiyalı dokunuşları” için seçildi. Kadın mürettebat için muhteşem Fedora tarzı şapkalar ve renkli bir fular harika ilavelerdir. Kırmızı pelerin bize havayollarının erken günlerini hatırlatıyor. Bu sırada erkekler, üç parçalı takım elbise ile donatıldı ve bayanlar eşarplarına uygun renkli bir kravatla tamamlandı.

Bu haber toplam 4297 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.