• BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Üç 1arklı konu, üç ayni kitap

Musa Alioğlu

Bu hafta sizleri yeni yayınlanmış üç ayrı kitapla baş başa bırakacağım.
İlki, Uğur Yenidoğan’ın yazdığı “Güneşin Çocukları - Göbeklitepe’den Tarihe Bir Yolculuk” adını taşıyan belgesel roman. Bu romanda, günümüzden 12 bin yıl önceki “gezgin-avcı-toplayıcı” yaşam tarzından “yerleşik hayata” geçiş süreci irdelenmektedir. Olaylar, tarımın başladığı, ilk buğdayın yetiştirildiği ve ilk yerleşimin yapıldığı bilimsel olarak kabul edilen Fırat Nehri’nin güneyinde “Verimli Hilal”in merkezinde geçmektedir. Burası Şanlıurfa’nın yaklaşık 25 kilometre doğusunda, yerli halkın “Cennet Bahçesi” adını verdiği “Edene” adlı köy ve civarıdır. Edeneliler’in Göbeklitepe tapınakları ve buradaki yeni dinsel hayatla tanışmaları okurla buluşturulmaktadır.

Göbeklitepe kazılarında elde edilen arkeolojik buluntular ve oluşan bilgiler, romanda bir tarihi hikaye tadında aktarılmaya çalışılmaktadır. Bu bakımdan roman için; Cilalı Taş Devri’nin sonlarında dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’de yapılan en son tapınağın ve o zamanki yaşantının kurgusal anlatımıdır denilebilir.

Göbeklitepe’de jeoradar taramaları ile 20 tapınak tespit edilmiştir. Bu tapınakların yüzlerce yıllık süreçte ve farklı zamanlarda inşa edildiği düşünülmektedir.

1995 yılında kazıya başlanan Göbeklitepe’de tespit edilen tapınaklardan sadece altısında kazı yapılmıştır. Diğer tapınaklar tahrip edilmemek için henüz açılmamıştır. Tapınakları yapan güç, “gezgin-avcı-toplayıcı” insanın inancı oldu. Romanın kurgusunun merkezinde; ‘tanrısal güç’ü Şamanist inançtan yola çıkarak oluşmaya başlayan dini bir sistemle elde edip insanları yönetme anlayışı ön plandadır. Vaatler geçmişte de aynıdır: Her şey iyi bir yaşam için yapılmaktadır. Bu belgesel roman bir anlamda uygarlık tarihinin de başlangıç hikâyesidir. Kişi isimlerinin hayali olduğu, bu kurgusal romanı ilgiyle okuyacağınızı düşünerek mutlaka alıp okumanızı öneriyorum.

(arkeopera yayınları. 304 sahife. 

Fiyatı 45TL.İnternette 30TL.)

(Yazar, Uğur Yenidoğan Gümüşhane’de doğdu. Trabzon Lisesi ve KTÜ Fatih Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler Bölümü’nü bitirdi. 9 Eylül Üniversitesi Tarih Bölümünde Lisans tamamladı ve MEB’de öğretmenlik yaptı.

KTÜ Kültür ve Basın-Yayın Müdürlüğü ve sonra da Fatih Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’ne Öğretim Görevlisi olarak atandı.)

İletişim: uyenidogan@gmail.com

Sizlere tanıtacağım ikinci kitap, Oktay Erdağı tarafından yazılan “Havada Ahkam” adlı kitabın bir devamı olan “Havada Oraj” adlı anılar demetidir.

Sivil havacılık sektöründe 30 yılı aşkın görev yapan ve Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcılığı’ndan emekli olan Oktay Erdağı’nın ikinci kitabı olan “Havada Oraj” (Türk Sivil Havacılığına İçerden Bir Bakış) adıyla geçen hafta piyasaya çıktı. Havacılık camiasında büyük ilgi gören birinci kitaptan sonra, bu kitapta da bir dönemin gizli kalmış olayları mizahi bir dil ve yalın bir gerçeklilikle anlatılıyor. Bu kitapta, günlük hayatımızda artık çok önemli hale gelen havacılığın ve bu sektörde söz sahibi olan resmi-sivil tüm aktörlerin bürokratik kavgaları, ayak oyunları ve perde arkasında dönen dolapları anlatılıyor. Kamuda çalışan bürokratların, özel sektöre bakışını ve onlardan nasıl nemalanmaya çalıştıklarını ve özel sektördeki anlı şanlı yöneticilerin ve CEO’ların da şirketlerinin çıkarlarını gözetebilmek için ne gibi yollar denediklerini açık açık göz önüne seren kitapta, buna benzer çok ilginç konular yer alıyor. 32 yılda 33 Ulaştırma Bakanı ile çalışan emekli bürokrat Oktay Erdağı, siyasi baskıları da yer ve zaman vererek anlatırken, bir döneme damga vuran askeri vesayetin sivil havacılığın gelişmesini nasıl engellediğini de cesur bir dille bizlere aktarıyor. Havacılığın Avrupa standartlarına ulaşabilmesinin önüne çıkan engelleri de uzun uzun kaleme alan Erdağı, kişiler ve kurumlar arasındaki çıkar çatışmalarını da anlatarak, bu sektörün gelişmesi için izlenecek yolları da birer birer dile getiriyor. Tüm havacılık sektörü çalışanlarının yanı sıra konuya ilgi duyan herkesin merakla beklediği bu kitabın okumanızı öneriyorum.

(Cinius Yayınları. 376 sahife. Fiyatı 45 TL. İnternette 27TL ile 33TL arasında)

(Yazar Oktay Erdağı, 1958 Kars, Arpaçay doğumlu olup, Alpaslan Lisesi’nden sonra Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirdi. 1976’da girdiği ilk işi Ulaştırma Bakanlığı’nda şeflik, sonra müdürlük ve daire başkanlıklarının ardından, SHGM Genel Müdür Yardımcısı oldu. FAA, ECAC ve ICAO Akademileri’nde bir süre eğitim aldı. Milli Güvenlik Akademisi mezunudur. 2009’da kendi isteğiyle emekli oldu.)

İletişim: oktay.erdaği@gmail.com

Sizlere tanıtacağım son kitap adeta bir albüm dersem yeridir. Sivil Havacılığa tam 100 yıl hizmet eden ve kitaba da sponsor olan TAV CEO’su Sani Şener’in ifadesiyle “Gazi Havalimanı” denilmesi gereken, Atatürk Havalimanı’nın 100 yıllık öyküsünün anlatıldığı “ASIRLIK YOLCULUK” (CENTENARY JOURNEY) adlı kitapta, Yeşilköy Hava Meydanı’nın tarihi, havacılık konusunda araştırmacı olan Stuart Kline ve diğer konular ise bir ekip tarafından ortak olarak kaleme alınmış. Eski yıllara ait fotoğraflar Stuart Klein’in, Gökhan Sarıgöl’ün ve katkıda bulunan diğer kişilerin arşivinden alınmış. Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Bakan Yardımcıları Dr. Ömer Fatih Sayan, Enver İskurt ve Selim Dursun, SHGM Genel Müdür Vekili Bahri Kesici, DHMİ YK Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Ateş, THY Y.K ve İcra Kurulu Başkanı M. İlker Aycı, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı M.Sani Şener ve kitabın proje sahibi Fly Service Y.K Başkanı Gökhan Sarıgöl’ün giriş yazıları yazdığı, yıllar yılı biriktirilen fotoğraflarla süslenen dev hacimli, büyük boy kitap tarihe mal olan böylesine önemli bir eserin ardından dile getirilen duyguların kağıda yansımasıdır dersek yeridir. Kitapta, havameydanının 1900’lü yıllarda başlayan kuruluşu ve gelişimi fotoğraflarla verilerek okuyanın ve bakanın adeta hafızasını tazeliyor.

Kitapta, bu havalimanını en çok ve en fazla kapasiteyle kullanan Türk Hava Yolları’nın da geçmişini ve büyümesini görebiliyoruz. Bunun yanı sıra AHL diye de anılan bu meydanda hizmet vermiş olan ve sayısı 50’yi aşan yerli havayolu şirketlerini ve dünyaca tanınan yabancı havayolu kuruluşlarının da İstanbul’a ait anılarını görebiliyoruz. Bu kitap, aslında havacılığımızın kayıt defteri olma özelliğini de taşıyor.

Son bölümde, devlet filosunda bulunan uçakların fotoğrafları ve teknik bilgileri yer alıyor. Öncelikle, bu değerli kitaba sponsor olan; Yeşilköy Havaalanı’nın özelleşme sürecini başarıyla yürüten, yıllar boyu çok büyük bir performansla işleterek Türk havacılığına ve devlete kazandıran, zamanı gelince de onlara yakışır bir şekilde gururla devreden TAV Havalimanları Holding’e ve TAV CEO’su iyi yönetici M.Sani Şener’e tüm bunlar için teşekkür etmeyi ihmal etmemeliyim.

Aynı şekilde bu eserin oluşması için çok çaba sarf eden, havacılık sevdalısı olan ve elinde 2 bine yakın her marka ve her modelden uçak maketi olan Gökhan Sarıgöl’ü de havacılık tarihine yaptığı bu güzel ve anlamlı katkı için kutluyorum. 

(Set Pozitif Matbaa- TAV Yayını-Fiyatsız)

(Metinler: Gökhan Sarıgöl, Stuart Kline, Svetlana Sarıgöl, İrem Hiçyorulmaz, Chris Boylan, Murat İntepe, Hasan Fehmi Er, Lidya Skortk.

Fotoğraflar: Gökhan Sarıgöl, Yılmaz Sarıgöl, Svetlana Sarıgöl, Stuart Kline, Chris Boylan, Murat İntepe, Doğuş Bulut, Hasan Fehmi Er ve TAV Arşivi.

Editör: Gökçe Uygun)

İletişim: gs@flyserviceturkey.com.tr

Bu yazı toplam 795 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.