• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Türklerin yatırımı Hollanda'ya

Türklerin yatırımı Hollanda'ya
Türkiye yabancı sermaye girişindeki rekor artışlar yanında, yurtdışı yatırımlarıyla doğrudan sermaye yatırımı gerçekleştiren önemli ülke oldu.

ANKARA- Türkiye yabancı sermaye girişindeki rekor artışlar yanında, her yıl artan yurtdışı yatırımlarıyla aynı zamanda doğrudan sermaye yatırımı gerçekleştiren önemli ülkelerden biri haline geldi. Türkiye, son yıllarda önemli oranda doğrudan yabancı sermaye çeken bir ülke haline gelirken birçok Türk şirketi de son yıllarda, yurtdışına yatırım yaparak, bölgesel ve küresel güç olma yolunda ilerliyor. Ülker'in, 850 milyon dolara, dünya lüks çikolata devi Godiva'yı satın almasıyla gündeme gelen Türk şirketlerinin yurtdışı yatırımları, “satın almalar ve birleşmeler” yoluyla gelişme gösteriyor.

Geçen yıl, yabancı ülkelere 778 milyon dolar yatırım yapan Türk işadamlarının, bu yılki yatırımlarının 3.5 milyar doları aşması bekleniyor. Türkiye, 1999'dan bu yana, 8 yılda, toplam 11.5 milyar dolarlık sermaye ihracı gerçekleştirirken böylelikle bunun sadece yaklaşık üçte 1'i bu yıl gerçekleştirilmiş olacak. Uzmanlar, makro ekonomik verilerin, iyi olduğu bir yıl olan 2007 yılında yurtdışına yapılan yatırımların, Türk şirketlerinin küreselleşme yolunda önemli bir adım attığının kanıtı olduğunu vurguluyorlar.

Türk işadamlarının yurtdışına yaptığı yatırımlarda, ilk sırayı Hollanda, ikinci sırayı Azerbaycan, üçüncü sırayı da Malta alıyor. Türk yatırımcıların, dünya genelinde 90 ülkede yatırımları bulunurken, en çok Türk şirketi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteriyor.

Dünya ölçeğinde rekabet gücüne ulaşan Türk şirketlerinin, yurtdışı yatırımlarında yeni pazar arayışı etkili oluyor. Türk şirketleri, gittikleri ülkede ve bölgesinde etkili şirketleri satın alarak ya da birleşerek pazar paylarını geliştirmeyi amaçlıyorlar.

Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği yatırımlarda, Uluslararası Finans Kurumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan uygun koşullu aldıkları kredilerin de ağırlığı artıyor. Maliyet avantajı sağlama, yeni pazarlara girme ve uzun vadeli stratejilerle dünyaya yayılan Türk işadamları, küresel ekonominin birer oyuncusu haline geldi. Türk şirketleri, uzman oldukları alanlarda, lider duruma gelen pek çok şirket ve marka dünya devleriyle rekabet ediyorlar.

Halen Arjantin'den İsveç'e, Rusya'dan Güney Afrika'ya kadar 90 ülkede binlerce Türk şirketi üretim yapıyor. Ortadoğu, Rusya, Orta Asya ve Balkanlar'da yabancı rakiplerine karşı avantaj sağlayan Türk şirketleri, özellikle Avrupa'da etkinliklerini artırmaya başladılar.

Küresel likidite koşullarının da uygun olması halinde, Türk şirketlerinin, birleşme ve satın alma faaliyetlerinin 2008 yılında artış göstereceği ve yurtdışı yatırımların 5 milyar doları bulabileceği ifade ediliyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.