• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Turizme sarılmamız gerekiyor

Turizme sarılmamız gerekiyor
Kemer Belediye Başkanı Şeker, “Türkiye’nin kurtuluşu turizmdedir. Turizme ciddi şekilde sarılmamız gerekiyor” dedi.

ANTALYA- Kemer Belediye Başkanı Şeker, Türkiye’nin iç ve dış borçlarının ödenmesinde en önemli kaynağın turizm olduğunu belirterek, “Türkiye’nin kurtuluşu turizmdedir. Turizme ciddi şekilde sarılmamız gerekiyor” dedi.
Turizmdeki KDV indiriminden, Kemer’deki turizm hareketliliğine birçok konuda açıklama yapan Şeker, “Dünya Turizminde rekabet had safhada. Herkes turizmden pay alabilmek için yarış içinde” dedi.

Turizmdeki KDV oranlarındaki düşüşü değerlendiren Kemer Belediye Başkanı Hasan Şeker, “ Turizmde KDV’nin düşmesini, çok olumlu bir adım olarak görüyorum. Türkiye’de KDV Turizmde gerçekten çok yüksekti. Diğer turizm ülkelerine baktığımız zaman en yüksek KDV Türkiye’de ödeniyordu. Şimdi %10 düşürülerek, turizmci biraz rahatladı. Bu yüksek vergi sadece KDV’nin yüksekliğinden ibaret değil. Örneğin içki konusunda da Türkiye çok sıkıntılı. İçkideki vergiler bizi dünya ülkelerinde, en pahalı ülkelerden biri yapıyor. Türkiye’ye gelen bir şampanya içmek isteyen turist Paris’ten daha fazla rakam ödeyebiliyor. Açıkçası turizm bunu kaldıramaz. Bunun da bir çaresinin bulunması lazım. Çünkü ülkemizin turizmde en küçük sarsılması , tüm ülkemizin sarsılmasına neden oluyor. Dünya Turizminde rekabet had safhada. Herkes turizmden pay alabilmek için yarış içinde. Şu anda aldığımız bilgilere göre Mısır ful. Artık kış turizminin canlandırılması için çok ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. “dedi.

Başkan Şeker, 2006’daki kötü gidişin ardından 2007 de istenilen turist sayınının yakalandığını ancak  fiyatlarda döviz kurunun düşük kalması konusunda turizmcinin gelir kaybına uğradığını ifade etti. Şeker, “ Tabiî ki ülkemizin parasının değerlenmesi hepimizin arzusu. Ancak turizmcinim girdisinin TL üzerinden olması maalesef aradaki açığı ciddi şekilde açıyor. Bunun sonu ne olur? Gelen zamların, mademki döviz düşüyor. Ülkede enflasyon düşüyor. Zamların da ona göre yapılması gerekiyor. Yoksa turizmci hala zor durumda. Yılbaşından sonra gelen zamlarla da belki KDV indirimi kayboldu diyebiliriz.”dedi.

Kemer’de açık otel sayısının geçtiğimiz yıllara göre daha da azaldığını ifade eden Başkan Şeker, “ Geçmiş yıllara göre Kemer’de bu yıl otellerimizin çoğu kapalı. Kemerde açık olan otel sayımız 4 ya da 5 i geçmiyor. Bunun dışında tüm otellerimiz kapalı. İşin kötüsü açık olan otellerimizde dolu değil. Yani açık olan otel sayısı azaldı ama, açık olan bu otellerimizde tam doluluğu yakalayamadı. “dedi.

Şeker, Rusya’dan gelmek isteyen .ok sayıda Rus’un uçak olmaması nedeniyle gelemediğini de ifade ederek, “ Bugün Rusya’dan ülkemize gelmek isteyen insanlar var. Özellikle Antalya’ya ve Kemer’e gelmek isteyenler var. Ama gelemiyorlar. Çünkü uçak yok. Bütün dönemlerde söylediğimiz gibi, devletin ciddi bir turizm politikasının olması gerekiyor. Bir master plan oluşturulmalı. 15 yıldır bunu hep söylüyoruz ancak, sadece söylediğimizle kalıyoruz. Bir şeyler yapılmıyor mu? Diye soracak olursanız demek ki yapılanlar yeterli değil. Ülkemizin gerçekten ciddi bir master planı olmalı ve ciddi bir tanıtım atağına kalkmamız lazım. Aldığımız son bilgilere göre Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu konuda 2008 için bir çalışma içine girmiş. Yakında bunun etkilerini göreceğiz inşallah. Türk Ekonomisi için turizm çok önemli bir yer kaplıyor. Dünyanın olmazsa olmazı olan Turizm, bizimde olmazsa olmazımız. Sonuçta yer altı kaynaklarımız yok. İran doğalgazı kestiği zaman Türkiye’de yer yerinden oynuyor. Turizme ciddi şekilde sarılmamız gerekiyor. “dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.