• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Turizmciler ödemelerini aksatıyor

Turizmciler ödemelerini aksatıyor
ATSO Başkanı Kemal Özgen: Döviz kurlarındaki düşüşe bağlı olarak geliri azalan turizm sektörü, ödemelerini aksatıyor.

ANTALYA -Döviz kurlarındaki düşüşe bağlı olarak geliri azalan turizm sektörü, ödemelerini aksatıyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, Ocak Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada konuyu gündeme taşıdı. Piyasadaki durgunluktan dolayı bazı sektörlerin ciddi nakit sıkıntısı yaşadığını belirten Özgen, "Bazı sektörlerde ödemelerin aksatılması ve geciktirilmesi artmaya başladı. Vadeler ciddi şekilde uzuyor." dedi.

Bir sektörün ödemelerini geciktirmesinin bütün piyasayı etkilediğine işaret eden ATSO Başkanı, ödemeler konusunda turizm sektörüne yönelik şikayetlerin arttığına dikkat çekti. Özgen, "Bu konuda ciddi sıkıntı yaşayan sektörler var, işletmeler var. Bunun dışında alışkanlık haline getirerek vadeleri uzatan, ödemesini geciktirenler var. Özellikle şikâyetler turizm sektöründe yoğunlaşmaktadır. Turizm sektöründe döviz kuru nedeniyle gelir düşmesi yaşanmıştır." diye konuştu.

 

Kış sezonunun durgun geçmesinin ekonomisi büyük ölçüde turizme endeksli olan Antalya'yı derinden etkilediğini ifade eden Özgen, şöyle devam etti: "Rakamlara baktığımızda turist sayısında yaz aylarında Antalya'nın payı yüzde 38'lere çıkmaktadır. Fakat kış aylarında yüzde 14'e düşmektedir. Yani kış aylarında Türkiye'ye gelen 100 turistin sadece 14'ü Antalya'ya gelmektedir. Kış aylarında turizmi canlandırmak önemli bir meselemizdir." Kaleiçi sorunlarına da değinen Özgen, sadece Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarının yetersiz kalacağını savunarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da konuya eğilmesini istedi. Kente yönelik çalışmalar yapmak ve gelen turistlere yardımcı olmak amacıyla bir turizm ofisi kurulmasını öneren ATSO Başkanı, "Aksi halde her yıl, turistin gelmemesi, hanutçuluk vs. konuları tartışırız." uyarısında bulundu.

 

Özgen, konuşmasında ekonomik değerlendirmelerde de bulundu. Dış piyasalardaki gelişmelerin Türkiye'yi olumsuz etkilemesinin beklendiğine işaret eden ATSO Başkanı, dünyadaki büyüme hızının düşmesinin Türkiye'nin ihracatını da etkileyeceğini vurguladı. Özgen'in anlattığına göre, sıcak para çıkmaya başlarsa dövizde artış yaşanacak. Ayrıca bankaların dışardan kredi kullanmalarında da sıkıntı doğacak. Dolayısıyla bu da döviz üzerinde baskı oluşturacak. Piyasalardaki ani yükselişe hazırlıklı olunması çağrısında bulunan Özgen, kurun yükselmesi halinde Merkez Bankası'nın döviz mevduatıyla sorunu kısmen çözebileceğini ifade etti.

 

"Ülke gündeminde türban tartışılmaktadır. Ekonomiyle ilgili tartışma ise Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına yoğunlaşmıştır. Bunlar bizim beklediğimiz, ihtiyacımız olan, ekonomideki sorunları çözecek tartışmalar değildir." eleştirisinde bulunan Başkan Özgen, şöyle konuştu: "Ümit ediyoruz ki dünyadaki durum bu konuda bir uyarı olur ve tekrar ekonomi gündemine dönülür. Bu arada, bazı konularda ilerlemeler başladığını da görüyoruz ve bundan memnun oluyoruz. Sayın Maliye Bakanı otomotivde ve elektronikte sektörel teşvik uygulamasına başlanacağını açıklamıştır. Bu sevindirici bir gelişmedir."

 



ARSLAN, ATSO'NUN ŞEREF ÜYESİ OLDU

 

ATSO Meclis Toplantısı'nın bu ayki konuğu Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan oldu. Renkli kişiliğiyle tanınan Arslan, meclis üyelerinin oybirliğiyle ATSO Şeref Üyesi kabul edildi. Arslan, kurumun çalışmalarıyla ilgili meclis üyelerine bilgi verdi. Emniyet Müdürlüğü'nün tıpkı bir fabrika gibi çalışarak güven ürettiğini ifade eden Arslan, turizm kenti olması dolayısıyla Antalya'da huzur ve güvenlik çok daha önemli hale geldiğini söyledi.

 



Huzur ve güven ortamını sağlanmada vatandaşın da desteğini alabilmek için bir takım projelere imza attıklarını hatırlatan Arslan, "Mala karşı işlenen suçları önlemek için 'toplum destekli polis projesi'ni hayata geçirdik." dedi. Emniyet Müdürü Arslan'ın aktardığına göre, geçen yıl mala karşı işlenen suç oranı yüzde 20 azalırken şahsa karşı işlenen suçlarda yüzde 30'a varan artış oldu. Trafik kazaları yüzde 5,5 arttı. 2008'de 630 bine çıkan araç sayısı 50 artış gösterdi. Havaalanında turistleri karşılayan polislere davranış eğitimi verdiklerini kaydeden Arslan, MOBESE'yle ilgili de şunları söyledi:

 

"MOBESE, gözetleme amacıyla değil, işlenen suçların delillerini bulmak ve bunu önlemeye yönelik kuruldu. Sadece umuma açık alanları gözetliyor. Evlerin camına gelince karartıyor. İçerisini göstermiyor. Özel hayatı gözetlemiyor." Arslan, Antalya'ya 850 fahri trafik müfettişi kadrosu tahsis edildiği müjdesini de verdi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.