• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 18 °C

Turizm eski Bakanı Orhan Birgit hayatını kaybetti

Turizm eski Bakanı Orhan Birgit hayatını kaybetti
Cumhuriyet Halk Partisi'nde yıllarca üst düzey görevlerde bulunan, Turizm eski Bakaı Orhan Birgit, 92 yaşında hayata veda etti.

İSTANBUL- Turizm eski Bakanı ve Cumhuriyet Halk Partisi'nde yıllarca üst düzey görevlerde bulunan, Hürriyet ve Cumhuriyet gazetesi eski yazarlarından Orhan Birgit, 92 yaşında hayata veda etti.

orhan-birgit,-.png
Cumhuriyet Halk Partisi'nin önemli isimlerinden, Turizm eski Bakanı ve gazeteci Orhan Birgit, hayatını kaybetti. Halen Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyesi olan Orhan Birgit 92 yaşındaydı. Birgit'in vefatını sosyal medya hesabından yeğeni Teoman Uygur duyurdu.
orhan-birgit-002.jpg

orhan-birgit.jpg
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha geçen ay CHP’nin geçmiş dönem genel başkanlarından Altan Öymen, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte Orhan Birgit’i ziyaret etmişti

orhan-birgit.jpegOrhan Birgit kimdir?

1927 Kars doğumlu olan  Orhan Birgit İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Meşhur Tan Gazetesi ve Matbaasının tahrip edildiği baskını düzenleyen ekibin liderlerindendi.

orhan-birgit-003.jpgÖğrenciliği sırasında başladığı gazeteciliğini Ulus Gazetesi’nin İstanbul temsilcisi, Dünya ve Yeni Sabah Gazeteleri’nin muhabiri olarak sürdürdü. Hürriyet ve Cumhuriyet'te çalıştı, yazılar yazdı. 6-7 Eylül 1955 olaylarında etkili olan “Kıbrıs Türktür Cemiyeti”nin üyelerindendi.

Haftalık Kim Dergisini yayımladı. Serbest Avukat olarak çalıştı. Hürriyet Vakfı'nda hukuk müşavir ve başkan olarak görev aldı. Cumhuriyet Halk Partisi’nde fiilen siyasete girdi. CHP’de Ocak ve ilçe başkanlıkları yanında İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyeliğinde görev aldı. 27 Mayıs 1960 darbesi öncesinde öğrenci nümayişlerinin tezgâhlanması sürecinde faal rol aldığını kendis ifade etti.

Bu sırdada, "öğrencilerin Et ve Balık Kurumu'nda kıyma makinelerinde kıyıldığı" yolunda düzmece haberler yayınladığını, haberlerin yalan olduğunu daha sonra öğrendiğini söyledi. Dokuz Subay Hadisesi'nin faili darbecileri CHP il sekreteri İlhami Sancar'ın emriyle müdafaa edip kurtardığını açıkladı. 2.(XIII), 4.(XV) ve 5.(XVI) Dönem İstanbul, 3.(XIV) Dönem Ankara milletvekilliği TBMM CHP Grup Yönetim Kurulu üyeliği ve Parti Grup Sözcülüğü görevini yürüttü.

18.Kurultayda CHP Parti Meclisi Üyeliğine ve Merkez Yönetim Kurulu üyeliğine ve aynı zamanda Partinin sözcülüğüne getirildi. Turizm ve Tanıtma Bakanı olduğu hükümetin sözcüsü olarak da görev yaptı.

Eskişehir Anadolu, Bilgi, İstanbul ve Galatasaray üniversiteleri iletişim fakültelerinde ders verdi. Kendisine Anadolu Üniversitesi Senatosu’nca Fahrî Doktora tevdi edildi. Vefatına kadar Aydın Doğan Vakfı yürütme kurulu üyesiyddi.

Basın Konseyi başkanlığını da bir dönem yürütmüştür. Cumhuriyet Gazetesi'nde yazmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Kitapları

Evvel Zaman İçinde (2005, Doğan Kitap)
Kalbur Saman İçinde (2012, Doğan Kitap)

orhan-birgit-001.jpeg

Bu haber toplam 2540 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.